Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 10 Mar, 2012
zakup Nikona 5100 czy 7000
Autor Wiadomość
gen.zuluz 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012   zakup Nikona 5100 czy 7000

witam wszystkich.. Zalogowałem się na Waszej stronie ponieważ uważam, iż doradzicie mi lepiej niż koleś w sklepie. ( jestem totalnie amator)
Obecnie posiadam Nikona 5000 z obiektywem Vr 18-105. Aparat został zakupiony ok rok temu. Zależy mi bardzo na kręceniu filmów i tym moim ikonkiem nie mogę ponieważ ręcznie muszę ustawiać za każdym razem ostrość, a wyświetlacz nie jest w cale ostry ponieważ ma tylko ok 200 000 kolorów. Teraz czytałem testy Nikona 5100 i 7000 owe aparaty maja już taką możliwość polegającą na ustawianiu ostrości automatycznie w trakcje kręcenia lecz jakość zdjęć jak dobrze wyczytałem jest lepsza na Nikonie 5100.
Czy warto jest sprzedać na allegro mojego obecnego nikona 5000 i zakupić 5100 czy dołożyć do 7000???
proszę mi również powiedzieć, co to znaczy że jest nie uszczelniony???( rozumiem , że krótkotrwały?)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012   

Kup jakiegoś Sony SLT skoro tak Ci zależy na AF w filmowaniu...

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

gen.zuluz, kręcenie filmów lustrzanką zasadniczo lepiej sprawdza się z ręcznym ostrzeniem. Na 5100 bym nie zmieniał, na 7000 - tak. Ale na pewno nie ze względów okołofilmowych :)

gen.zuluz 
Nowy

no rozumiem :-( bardzo przyzwyczaiłem się do Nikona. zastanawiam się tylko dlaczego na 5100 są lepsze zdjęcia niż na 7000???? sony słyszałem, że są przereklamowane ??? ale może to bzdura.. macie rację z tym ręcznym ustawianiem ostrości, ale naprawdę jest ciężko na tym ekranie w aparacie. są naprawdę duże różnice pomiędzy 200 000 a 900 000 kolorów..

lotofag 
Optyczny

gen.zuluz napisał/a:
zastanawiam się tylko dlaczego na 5100 są lepsze zdjęcia niż na 7000????

Co to znaczy "lepsze"? Matryca ta sama, oprogramowana pewnie tak samo/podobnie, z RAW powinieneś wyciągnąć tyle samo, może są jakieś róznice w JPG prosto z puszki - inne domyślne profile czy cuś, w każdym razie pewnie nic z czym nie można by sobie poradzic ;)

Tak przy okazji, chodzi Ci chyba o rozdzielczość (w pikselach) wyświetlacza gdy piszesz np. "200000 kolorów"? :mrgreen:

Tak przy okazji 2 - lustrzanka może być świetnym narzędziem do filmowania, problem w tym że nie takiego "niedzielnego", co to "sobie nacisnę i się samo robi". Na tym zaczęło bazować Sony podporządkowując konstrukcję AF przy filmowaniu - w końcu gros ich modeli to wszelkie odmiany entry-level. Czy są przereklamowane? Zależy jak na to spojrzeć ;)
Ostatnio zmieniony przez lotofag Sob 10 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

gen.zuluz napisał/a:
są naprawdę duże różnice pomiędzy 200 000 a 900 000 kolorów..
Kolorów tam jest tyle samo. Nowsze LCD mają tylko wyższą rozdzielczość, czyli składają się z większej ilości pikseli.

mozer 
bo Pentax

gen.zuluz, zawsze możesz dokupić wizjer powiększający na LCD.

gen.zuluz 
Nowy

Wysłany: Nie 11 Mar, 2012   

dziękuję za zwrócenie uwagi, co chodzi o LCD będę pamiętał.. wczoraj wystawiłem nikona D5000 na allegro i nawet ładnie już stoi.. także na pewno zmienię. co chodzi o różnicę to wyczytałem z obecnej strony test 5100, gdzie jest porównanie do 7000. Powiem Panowie, że macie rację mój kaprys polega tylko dlatego iż mam małe dziecko i chciałbym jakieś filmiki z nim nakręcić jak już wspominałem D5000 jak dla mnie jest dobrym b. dobrym aparatem, ale to ręczne ustawianie nie nadążam... i tylko 5 min filmu.
Podejrzewam, że d5100 może mieć lepszą jeszcze jakość od mojego z uwagi na fakt, iż matryca jest większa i ta istotna rzecz nieszczęsne filmy..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W Twoim przypadku D5100 nie będzie dużo lepszy od D5000 w filmowaniu. Nie spodziewaj się cudów.

Jeśli Twoim priorytetem jest bezstresowe, długie filmowanie to może lepiej kamerę albo kompakt sobie kup. Bo filmowanie lustrzanką to takie bardziej "kreatywne" filmowanie, gdzie samemu się ustala parametry, łącznie z wyborem ostrego planu, gdzie ujęcie nie są dłuższe od kilkunastu sekund, a sporadycznie parę minut...
Dlaczego lustrzanki filmują? Dlatego, że są zajeb.. tanią alternatywą profesjonalnego sprzętu filmowego. A jak się przy tym filmowaniu używa? Poszukaj sobie na necie "camera rig"

lotofag 
Optyczny

gen.zuluz napisał/a:
Powiem Panowie, że macie rację mój kaprys polega tylko dlatego iż mam małe dziecko i chciałbym jakieś filmiki z nim nakręcić jak już wspominałem D5000 jak dla mnie jest dobrym b. dobrym aparatem, ale to ręczne ustawianie nie nadążam... i tylko 5 min filmu.

Dlatego IMHO lepszym rozwiązanim w Twoim przypadku będzie amatorska kamerka. O ile chcesz po prostu uchwycić chwile z życia, bez silenia się na "artyzm", ujęcia, odpowiednie użycie GO i późniejszy montaż, zgadza się? ;)
gen.zuluz napisał/a:

Podejrzewam, że d5100 może mieć lepszą jeszcze jakość od mojego z uwagi na fakt, iż matryca jest większa i ta istotna rzecz nieszczęsne filmy..

Matryca nie jest większa, ma więcej pikseli - to dwie rózne rzeczy. Cały czas jest to format APS-C. Do tego można śmiało powiedzieć, że matryca Sony użyta w D5100/D7000 to obecnie top APS-C na rynku. Inna sprawa, że jej możliwości nie ujawnią pierwsze lepsze jotpegi z puchy, tylko przeważnie specyficzne sytuacje i obróbka - także niekoniecznie jakakolwiek zmiana będzie od razu zauważalna i może być jak z tym filmowaniem, że można bardzo dużo, tylko trzeba się mocno przyłożyć ;)

Odpowiedz do tematu