Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wcześniej nie musiałem korzystać z waszego forum w takim stopniu, a po prostu szukanie czegoś poprzez google i np kierowanie mnie przez nie do was na forum. Jednak teraz uznałem że muszę się was poradzić. Otóż jakiś czas temu nabyłem ładowarkę procesorową BC-250 oraz zakupiłem w odstępach czasowych 3 komplety akumlatorków Sanyoo Eneloop AA 2000mAh, używam ich po 4 sztuki na raz ponieważ mój aparat (Fusji S2100HD) tego wymaga. Pierwszy problem/moja wątpliwość jest taka że po włożeniu czy to 1 czy każdego po koleii tego akumulatora pokazują mi się wartości w przedziale 1.18-1.25 (wcześniej aparat albo nie włącza się albo wyłącza informując mnie "czerwoną ikoną że już nie da rady zrobić zdjęcia, nagrać filmu" i od momentu zakupu jak dla mnie było wszystko normalnie ładowanie wyglądało mniej więcej tak że te wartości 1.18 itd szły w górę i pokazały się wartości w % i słówko charge trwało to zazwyczaj kilka godzin i po tym czasie pokazywały się wartości na między 1.45 a 1.51 i napis full więc wyjmowałem te akumulatory i wkładałem te same 4 które wcześniej ładowałem (a właśnie co też mnie dziwi zauważyłem kilka razy że na początku była wartość np 1.51 a po pewnym czasie była już wartość danego akumulatora np 1.47 i napis full, którego nie było przy 1.51) i tak robiłem kilkanaście razy tak wyglądało to ładowanie. Któregoś dnia postanowiłem kupić trzeci komplet akumulatorków Eneloop i usłyszałem że to dziwne że ładowarka ładuje tylko kilka godzin, a powinna takie akumulatorki jak moja ładować co najmniej 10 godzin... myślałem że mam zepsute 2 komplety akumulatorków wcześniej kupionych... myślałem też że coś nie jest tak z moim aparatem że pobiera za dużo prądu mimo nie używania lampy błyskowej i wyłączania go po każdym dłuższym używaniu np zrobieniu kilku zdjęć, nagraniu kilku filmów i chwilowej przerwie między wykonywanymi zdjęciami/filmami - może ten aparat jest zepsuty faktycznie sam już nie wiem...
Natomiast od kilku dni obserwuję na 2 kompletach akumulatorków taki oto objaw że po włożeniu kompletu mam informację o wartościach między 1.18-1.25, natomiast wskaźnik % naładowania jest cały czas 0 mimo że akumulatory w ładowarce są już kilka godzin, zmienia się ale praktycznie niewiele wartość napięcia (tak to się chyba nazywa ?) na wartość między 1.30 a 1.36, ale co najdziwniejsze dla mnie wartość ta nie idzie w górę do wartości np 1.40 dla wszystkich akumulatorów. Nie wiem już co mam myśleć/robić. Skontaktowałem się ze sprzedającym tą ładowarkę, ale nie wiem co z tego będzie, w instrukcji nie ma słowa o okresie gwarancji etc.
Pomóżcie coś, doradźcie bardzo wasz proszę bo albo mam zepsuty aparat albo ładowarkę bo na pewno nie akumulatorki skoro na 3 kompletach jest to samo zarówno jeśli chodzi o czas pracy z aparatem jak i o ładowanie ich ładowarkę. Wybaczcie tak długi opis, ale wolę wszystko dokładnie opisać. Dzięki za pomoc bo nie ukrywam że niebawem będę potrzebował aparatu gdyż wyjeżdżam i chciałbym wiedzieć czy czas pracy tego aparatu na 3 kompletach akumulatorków jest normalny, czy też nie, a może mam zepsutą ładowarkę bo np nie doładowuje ona w pełni tych Sanyo Eneloppów (a jak pewnie wiecie są to jedna z lepszych akumulatorków i ktoś mi powiedział że nie jest to normalne że trzymają one tak krótko więc albo aparat, albo ładowarka). Kolega sprawdzał mi te akumulatorki na testerze UBA bodajże jeśli dobrze pamiętam i nie było większych problemów z nimi.
Zasadniczo to:
- Zakupione, nowe Eneloopy są już naładowane. Można je od razu używać.
- Eneloopy, jak każde akumulatorki (nie tylko wodorkowe), mają napięcie nominalne nie 1.5V ale 1.2V.
- Ładowarki Technoline maja mikroprocesorowe sterowane ładowaniem, więc ten "czas 10h" to tylko w przypadku zupełnie pustych akumulatorów. Gdy jest potrzeba doładowywania, ładowarka może skończyć wcześniej.
- Proces ładowania ma to do siebie, że zawsze można tę ciutkę doładować. I tak w kółko.
Nie napisałeś ile zdjęć możesz zrobić na jednym komplecie.
Zasadniczo to:
- Zakupione, nowe Eneloopy są już naładowane. Można je od razu używać.
- Eneloopy, jak każde akumulatorki (nie tylko wodorkowe), mają napięcie nominalne nie 1.5V ale 1.2V.
- Ładowarki Technoline maja mikroprocesorowe sterowane ładowaniem, więc ten "czas 10h" to tylko w przypadku zupełnie pustych akumulatorów. Gdy jest potrzeba doładowywania, ładowarka może skończyć wcześniej.
- Proces ładowania ma to do siebie, że zawsze można tę ciutkę doładować. I tak w kółko.
Nie napisałeś ile zdjęć możesz zrobić na jednym komplecie.
Dzięki za odzew. Powiem szczerze nigdy nie robiłem dokładnych statystyk odnośnie ilości zdjęć/filmów. Zbadam to teraz na dniach gdyż załadowałem mimo tych moich problemów 2 komplety Eneloopów. Tak mnij więcej mogę powiedzieć że liczba zdjęć/filmów to około 50-70 filmy nie dłuższe niż 5 minut zazwyczaj. Ok może czas ładowania jest dobry bo to trwa kilka godzin w przedziale 5-7 jak jeszcze ładowarka działał moim zdaniem "normalnie", tak jak np na początku jak ją kupiłem. Nigdy nie doładowywuję kompletów zawsze czekam aż aparat już całkowicie się wyłączy na danym komplecie, albo jak już dłuższy czas mam "czerwoną ikonę baterii na LCD". Więc jeśli mam na wyświetlaczu ładowarki wartość 1.21 V itp to jest to wartość "dobra" i oznacza że akumulator jest w pełni praktycznie rozładowany ?
Czy masz/macie jakieś pomysły na "pomoc" w mojej sprawie ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11