Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 05 Wrz, 2012 Dlaczego zrezygnowano z wzizjerow optycznych?
Dodajmy w malych kompaktach. Diabli mnie biora. Wizjery optyczne czy elektroniczne pojawiaja sie dopiero w wypasionych, klocowatych kompaktach. A kiedys tego bylo pelno, zaczynajac od malych Ixusow Canona. Rozumiem motywy producentow: oszczednosci, coraz lepsze LCD, trudno zmiescic wizjer optyczny z duzym LCD w malym aparacie. Ale w pelnym sloncu nawet najlepsze LCD jest do niczego. Czy tylko ja narzekam? Czy inni nie zglaszaja takich postulatow? Od dluzszego czasu poszukuje malego, zgrabnego kompaktu z wizjerem optycznym o gabarytach nieprzekraczajacych, a najlepiej jeszcze mniejszych, Canon A710, ktorego jeszcze uzywam, ale ktory powoli umiera. I nic dla siebie nie znajduje.
Dodajmy w malych kompaktach. Diabli mnie biora. Wizjery optyczne czy elektroniczne pojawiaja sie dopiero w wypasionych, klocowatych kompaktach. A kiedys tego bylo pelno, zaczynajac od malych Ixusow Canona. Rozumiem motywy producentow: oszczednosci, coraz lepsze LCD, trudno zmiescic wizjer optyczny z duzym LCD w malym aparacie. Ale w pelnym sloncu nawet najlepsze LCD jest do niczego. Czy tylko ja narzekam? Czy inni nie zglaszaja takich postulatow? Od dluzszego czasu poszukuje malego, zgrabnego kompaktu z wizjerem optycznym o gabarytach nieprzekraczajacych, a najlepiej jeszcze mniejszych, Canon A710, ktorego jeszcze uzywam, ale ktory powoli umiera. I nic dla siebie nie znajduje.
biznes, kompakt z lcd na cały back dla amatora, dla wymagającego bezlusterkowce podobne z dołączanym lub wbudowanym wizjerem optycznym lub elektronicznym, nex 6, fuji x100
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 2012 18:05 ]
pozostaje CI seria G Canona
A co to znaczy "w pelnym sloncu nawet najlepsze LCD jest do niczego"? Co chcesz na tym słońcu robić? Nie widać mniej więcej jaki kadr będziesz miał?
Cokolwiek zobaczyc, a nie robic zupelnie w ciemno. W zupelnosci wystarczy mi wizjer, ktory posiadam w Canon A710. Zadna rewelacja, ale cos widac. Znajac mniej wiecej paralakse, mozna calkiem niezle wykadrowac ujecie. Przy duzym sloncu na LCD prawie nic nie widze. By nie bylo nieporozumien, mam bardzo dobry wzrok. Duzo robie zdjec na nartach. Wtedy nawet i pelne slonce nie musi byc, by LCD bylo bezuzyteczne. Czesto robie tez kompaktem male filmiki, rowniez na nartach. Bez wizjera optycznego, nawet tego lichego, trudno cokolwiek zrobic.
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 2012 22:48 ]
sigmiarz napisał/a:
biznes, kompakt z lcd na cały back dla amatora, dla wymagającego bezlusterkowce podobne z dołączanym lub wbudowanym wizjerem optycznym lub elektronicznym, nex 6, fuji x100
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 2012 18:05 ]
pozostaje CI seria G Canona
Tak sie tez domyslilem, ale dziwie sie, ze klienci nie naciskaja na producentow. Przeciez takich jak ja musi byc wiecej. O serii G mysle i pewnie na tym sie skonczy, choc zniechecaja mnie stosunkowo duze gabaryty.
Też się zastanawiam czemu znikają wizjery optyczne. Zwłaszcza, że jest wielu klientów, którzy chcieliby kupić aparaty z wizjerem, jakimkolwiek. Niedawno dwóch moich znajomych kupowało nowe aparaty. Obaj mieli wcześniej kompakty bez wizjera. U obu pierwsze i najważniejsze wymaganie odnośnie nowego aparatu było, że ma być z wizjerem. Do tego jakieś ograniczenie cenowe i wybór się sprowadził do jednego modelu.
Co mnie jeszcze bardziej dziwi, to że zaczynają znikać wizjery w tzw. superzoomach (np. Nikona). Używałam takiego aparatu przez rok (z wizjerem). O ile zdjęcia na małej ogniskowej dawało się robić w miarę dobrze korzystając z wyświetlacza, o tyle wycelowanie i stabilne utrzymanie aparatu przy odpowiedniku ogniskowej ~400mm było znacznie łatwiejsze gdy się używało wizjera, mimo że był bardzo kiepski. (Wiem, wiem, nie należy takich aparatów w ogóle kupować )
I jeszcze jedna sprawa: co ma zrobić dalekowidz, zakładać okulary do każdego zdjęcia?
W zasadzie to były dwa modele, bo znajomi byli w dwóch różnych lokalizacjach geograficznych. Nie pisałam jakie, bo nie poleciłabym ich z innych powodów. Chciałam raczej podkreślić, że byliby klienci na aparaty z wizjerem.
Oba modele to takie głupie małpki, ale i ograniczenie cenowe było do 800 zł. Jeden to był Canon A1100IS (kolega, który go kupił, później stwierdził, że jakościowo lepsze są zdjęcia z telefonu Nokii). Drugi to jakiś starszy model canon ixus, miimo, że kupowany dopiero w tym roku, ale to jedyne co było w sklepie z wizjerem w niezbyt wysokiej cenie. Nabywca się wprawdzie nie skarży, ale widziałam jego zdjęcia, są jakościowo gorsze niż z jeszcze starszego Canona A720is (którego zresztą bardzo lubiłam i jeszcze nadal zdarza mi się czasem po niego sięgnąć).
Cytat:
Sklaniam sie ku Canon G12, od zawsze uzywalem Canonow (rozne kompakty, lustrzanki), ale moze cos innego?
Dobry argument z dalekowidzem.
Wydaje się, że to niezły wybór. Ja też zresztą lubię Canony. Możnaby też pomyśleć np. nad Nikonem p7100. W obu tych aparatach nie podoba mi się jednak to, że mają dość ciemne obiektywy. Nowy Nikon p7700 został wykastrowany z wizjera, ale za to ma jaśniejszy obiektyw. Może jednak rozważyć, czy się nie da się żyć bez wizjera - możliwości się zdecydowanie poszerzają.
Ja się długo broniłam przed lustrzanką cyfrową ze względu na rozmiary i wagę, ale skończyło się na tym, że teraz zwykle targam lustrzankę z dwoma albo i trzema obiektywami. , a w sytuacjach "awaryjnych" lx3 - da się przeżyć, mimo braku wizjera.
Trochę się jednak zastanawiałam nad problemem podobnym do Twojego, znalezienia dobrego kompakta z wizjerem z myślą o moim Tacie. On używa wyłącznie wizjera przy robieniu zdjęć (aktualnie elektronicznego, i to starego typu). Jest właśnie dalekowidzem, zresztą się przyzwyczaił do wizjera przez grubo ponad pięćdziesiąt lat fotografowania. Zdecydowanie nie chce lustrzanki ani żadnego dużego aparatu, ale coś niewielkiego i uniwersalnego.
Myślę czy nie kupić mu nowego Panasonica lx7 z dodatkowym zewnętrznym wizjerem. Trochę to jednak droga opcja.
Oba modele to takie głupie małpki, ale i ograniczenie cenowe było do 800 zł.
No wlasnie, oba to aparaty juz nie produkowane. Z mojego A710 jestem bardzo zadowolony, pomimo ze padla stabilizacja. Kiedys zacial sie obiektyw, juz bralem sie za rozkrecanie aparatu (mam w tym spore doswiadczenie), ale udalo sie naprawic metodami silowymi. Czuje jednak, ze jego kres nadchodzi. I nie wykluczam, ze nie znajdujac niczego nowego, kupie jakis uzywany, np. A720.
fotka napisał/a:
Wydaje się, że to niezły wybór. Ja też zresztą lubię Canony. Możnaby też pomyśleć np. nad Nikonem p7100. W obu tych aparatach nie podoba mi się jednak to, że mają dość ciemne obiektywy. Nowy Nikon p7700 został wykastrowany z wizjera, ale za to ma jaśniejszy obiektyw. Może jednak rozważyć, czy się nie da się żyć bez wizjera - możliwości się zdecydowanie poszerzają.
O Nikonach z tej serii czytalem nienajlepsze opinie. Chyba jednak w tej klasie zdecydowalbym sie na G12. Ale wciaz pozostaje problem gabarytow. Tez zaczalem myslec o rezygnacji z wizjera, ale ostatecznie odpuscilem. Kompaktu uzywam tez do krecenia filmikow, w tym na nartach. Nie ma wtedy mowy o korzystaniu z LCD, nawet najlepszego.
fotka napisał/a:
Ja się długo broniłam przed lustrzanką cyfrową ze względu na rozmiary i wagę, ale skończyło się na tym, że teraz zwykle targam lustrzankę z dwoma albo i trzema obiektywami. ,
Tez sie bronilem, ale w koncu uleglem, choc kupilem tylko entry level (Canon 1100d). Uzywam, ale i tak na wszelkie wycieczki biore jedynie kompakt.
fotka napisał/a:
Myślę czy nie kupić mu nowego Panasonica lx7 z dodatkowym zewnętrznym wizjerem. Trochę to jednak droga opcja.
Pewnie to uprzedzenie, ale powiedzialem sobie, ze zadnego Panasonica, jako aparatu cyfrowego, nigdy wiecej w zyciu nie kupie. Zrobilem to raz, zawiodlem sie i dziekuje. Nezla optyka, dobre menu, solidnie zrobiony, tylko zdjecia do d... Uzywalem wielu roznych cyfrowek Canona. Byly lepsze, gorsze, ale nigdy na zadnej sie nie zawiodlem.
A moze kupic mu uzywke? Wlasnie popatrzylem na allegro na Canon A710/720. Kupisz za jedyne 250 zl. Albo np. Canon S5? Kolega kupil ostatnio (posiada kilka innych, w tym lustrzanke) i bardzo sobie chwali.
Oba modele to takie głupie małpki, ale i ograniczenie cenowe było do 800 zł.
No wlasnie, oba to aparaty juz nie produkowane. Z mojego A710 jestem bardzo zadowolony, pomimo ze padla stabilizacja. Kiedys zacial sie obiektyw, juz bralem sie za rozkrecanie aparatu (mam w tym spore doswiadczenie), ale udalo sie naprawic metodami silowymi. Czuje jednak, ze jego kres nadchodzi. I nie wykluczam, ze nie znajdujac niczego nowego, kupie jakis uzywany, np. A720.
Z nowszych canonowskich małpek jest jeszcze Canon A1300
Cytat:
fotka napisał/a:
Pewnie to uprzedzenie, ale powiedzialem sobie, ze zadnego Panasonica, jako aparatu cyfrowego, nigdy wiecej w zyciu nie kupie. Zrobilem to raz, zawiodlem sie i dziekuje. Nezla optyka, dobre menu, solidnie zrobiony, tylko zdjecia do d... Uzywalem wielu roznych cyfrowek Canona. Byly lepsze, gorsze, ale nigdy na zadnej sie nie zawiodlem.
Canon moim zdaniem daje ładniejsze kolory. Choć seria lx Panasonica nie jest taka zła. Dopiero z rawami mam pewien kłopot. Z uzyskaniem ładnego koloru nieba. Muszę kiedyś spytać na odpowiednim forum.
Cytat:
A moze kupic mu uzywke? Wlasnie popatrzylem na allegro na Canon A710/720. Kupisz za jedyne 250 zl. Albo np. Canon S5? Kolega kupil ostatnio (posiada kilka innych, w tym lustrzanke) i bardzo sobie chwali.
Nie, to chyba nie byłoby lepsze od tego, co ma w tej chwili (sześcioletni Nikon, 8700 chyba). Myślałam o czymś z dużo jaśniejszym obiektywem, bo trochę zdjęć robi w pomieszczeniach. Cena nie jest specjalnym ograniczeniem. Ale w końcu jeszcze się chyba z tym wstrzymam. Tata tak naprawdę jest całkiem zadowolony z tego co ma, to raczej mój pomysł, żeby przydałoby mu się coś jaśniejszego. On jest zresztą przyzwyczajony do tego, że aparat ma wytrzymać minimum 20 lat
Ostatnio przypadkiem trafiłem na aparat "Lomo JOCO VX5 12MP Digital Holga Camera"
który daje chyba całkiem niezłe obrazki w trybie "normal" ale nie mogę znaleźć właśnie w tym trybie zbyt wielu sampli.. aparat jest dość tani, kosztuje 140$ na Amazonie
i ma przyjemny format zdjęć 4x3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15