Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Która lornetka będzie lepsza?
Autor Wiadomość
Macio_5125 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012   Która lornetka będzie lepsza?

Witam.
Zamierzam kupić lornetkę lecz waham się którą:
http://allegro.pl/duza-lo...2186416423.html

lub

http://allegro.pl/lornetk...2124734632.html

Pomożecie?
Pzdr.

Reklama

jacek struski 
Bywalec

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012   

Do czego poczebne ci takie szalone powiększenia.Miałem kiedyś galileo z zoomem która miała podobno 10-90x60 ,ale jej właściwe przybliżenie było 12 razy.Czyli te napisy to bzdury.

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Witam,
Na początek Macio_5152 to chciałbym odradzić tobie zakup którejkolwiek z tych "lornetek". Nie są warte tych pieniędzy które należy za nie zapłacić (jeśli są one wogóle coś warte). Parametry obu są nie do przyjęcia jeśli ma być obraz w miarę na przyzwoitym poziomie. Do czego potrzebne jest ci tak wielkie powiększenie? Obie mają zapewne małe pole widzenia, są ciemne a parametry powiększenia i tak są raczej przekłamane czyli zawyżone. Jedna z nich to zoom czyli coś co należy zawsze unikać. Ja na twoim miejscu dołożyłbym trochę pieniędzy (50zł) i kupił np. Nikona VII 8X40 albo Delta Optical Entry 8X40. To jest minimum żeby dało się powiedzieć że mam lornetkę a nie wyrób lornetkopodobny.

Adam

Macio_5125 
Nowy

Powiem szczerze, że potrzebuję lornetki do obserwacji na większe odległości więc zależy mi na dużym powiększeniu. Nie znam się na tym więc chciałbym rady kogoś bardziej doświadczonego w tych sprawach. Zależy mi również na dobrym przybliżeniu. PZdr

Arek 
Redaktor

Macio_5125, odpowiedz sobie na pytanie czy zamierzasz do tej lornetki kupić statyw. Bo jeśli nie, to nie polecam wychodzić poza powiększenia na poziomie 12x. Przy większych obraz z ręki drga już do tego stopnia, że widzi się tak naprawdę mniej niż przy dobrze ustabilizowanych powiększeniach mniejszych.

Macio_5125 
Nowy

NIE, nie zamierzam korzystać ze statywu. Moja wiedza na temat lornetek jest ograniczona, dlatego szukam pomocy tutaj. Chciałbym przeznaczyć na lornetkę do 200zł.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

Macio 5125,przed jakąkolwiek decyzją poszperaj w tym forum,tematy Twoich dylematów były podejmowane wielokrotnie.
.............lecz nie kupuj żadnej z lornetek,które zaproponowałeś..............jest to totalny szmelc!!!

za 200zł zaproponuję Ci Delta,której nie sławię Optical Entry 10x50.
będzie Pan zadowolony........

http://fotozakupy.pl/lorn...try-10x50,6391s

Macio_5125 
Nowy

Nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie w tym szmelcu jak to określacie pole widzenia jest dobre np. 1000m / 35m. W tych droższych co mi proponujecie to np. 1000m/150m a przecież ta opcja jest bardzo ważna w lornetce. ;/

Arek 
Redaktor

pole 150m/1000m jest znacznie większe niż 35m/1000m. Poczytaj o tym np. tutaj:
http://www.optyczne.pl/10...pyta%C4%87.html
i tutaj:
http://www.optyczne.pl/63...a_lornetki.html

madibar 
Bywalec

Jeżeli chodzi o mnie to pole widzenia jest priorytetem,dlatego wolę lornetki.
Pole rzędu 150metrów uzyskują lornetki o powiększeniu ośmiokrotnym!!!
Pole widzenia to bardzo ważny parametr,ale najważniejsze są Twoje cele w wykorzystaniu lornetki,powiedz na co chcesz popatrzeć...................?

Macio_5125 
Nowy

Interesuje mnie obserwacja ptaków, zwierząt w lesie oraz poza nim. Pole widzenia w moim rozumieniu im większe(np te 150m /1000m) tym większy obszar jest objęty naszymi oczami podczas obserwacji ale obraz jest bardziej oddalony, z kolei i mniejsze tym dokładniej widać obiekt tzn. obserwowany obiekt jest bliżej.

madibar 
Bywalec

proponuję lornetkę klasy 8x32-10x42 lub j.w uniwersalną 10x50.

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

Miałem kiedyś jakąś "chińską bazarówę" z dużym powiększeniem i zoomem. I nie mogłem złapać przelatującego samolotu. Za nim zdążyłem go złapać był już bardzo daleko albo w ogóle nie mogłem złapać. Obraz w tym był fatalny, ale nie miałem doświadczenia z innym sprzętem i myślałem, że musi tak być. Potem kupiłem Meade z Lidla no i byłem pod wrażeniem a "bazarówa" z zoomem poszła w odstawkę. Jednak czegoś mi brakowało. Zacząłem szukać, trafiłem na to forum i dzięki pomocy i opinii różnych ludzi udzielających się tu nareszcie mam lornetkę przez którą lubię popatrzeć. Nikon Action Ex 8x40CF naprawdę jest godna polecenia, jak nie masz kasy można kupić jej tańszy odpowiednik Nikon VII obraz też jest naprawdę bardzo fajny(moim zdaniem). Długo wahałem się zanim wybrałem powiększenie 8x bo wydawało mi się za małe, ale jestem bardzo zadowolony z wyboru przede wszystkim ze względu na duże pole widzenia z czego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że to taki istotny parametr w lornetce. Mówiąc szczerze do samolotów to jest za mało ale w przyszłości zamierzam kupić sobie 12x lub 16x. Moim zdaniem nie ma uniwersalnego parametru, który by był idealny do obserwacji wszystkiego. Dlatego proponuję Ci wybór powiększenia 8x ewentualnie 10x a z biegiem czasu i nabierania doświadczenia będziesz wiedział czego jeszcze potrzebujesz. Życzę trafnego wyboru.

Dawid1984 
Entuzjasta

Macio_5125 napisał/a:
Interesuje mnie obserwacja ptaków, zwierząt w lesie oraz poza nim. Pole widzenia w moim rozumieniu im większe(np te 150m /1000m) tym większy obszar jest objęty naszymi oczami podczas obserwacji ale obraz jest bardziej oddalony, z kolei i mniejsze tym dokładniej widać obiekt tzn. obserwowany obiekt jest bliżej.

Albo x8 albo x10 .Zależy od indywidualnych preferencji.Ja stawiał bym na x8, w niej masz większe pole widzenia.Myślę że nikon action Ex 8x40CF spełni Twoje wymagania.Reszta jest w starszych wątkach i było przerabiane wiele razy.

Macio_5125 
Nowy

powtórzę się, że potrzebuje lornetki do obserwacji również na duze odleglosci.

Odpowiedz do tematu