Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D4
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   Nikon D4

I już jest...

Notka prasowa:
http://www.nikon.com/news...flagship_01.htm

Strona na nikonimaging
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/

Kilka filmików "hand-held"
http://nikonrumors.com/20...spx/#more-30134

W sumie specyfikacja taka jak w rumorsach była...

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 10:37 ]
Z ciekawostek:

- Pola AF automatycznie się przełączają po zmianie orientacji aparatu
- wyświetlacz LCD ma gamut bliski sRGB
- dzięki zintegrowanemu czujnikowi oświetlenia zewnętrznego obraz na wyświetlaczu automatycznie dopasowuje się do warunków oświetleniowych (korygowana jest jego jasność, krzywą gamma, kontrast i nasycenie)
- przycisk wyzwalania migawki jest pochylony o 35 stopni dla lepszej ergonomii
- czujnik ekspozycji dzięki swoim 91tyś punktów jest w stanie rozpoznawać twarze i kierować na nie punkty czujnika AF.

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

Patrząc na specyfikację, godny konkurent EOSa 1D X.
Brawa dla Nikona za pójście w matrycę 16 Mpix.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Miłym zaskoczeniem jest wielkość transmitera WT-5. W porównaniu do poprzedników to faktycznie mały gadżet nie przeszkadzający w użytkowaniu ;)

Zastanawia mnie ten tryb HDR - czy wyrównuje pstryki, czy nie.

Doczytałem też, że można podłączyć zewnętrzny monitor przez HDMI, który przejmuje funkcję LV - to znaczy na zewnętrznym ekranie mamy obraz z matrycy, a na wbudowanym - parametry.

Sterownie AF w D4 jak w D7000 :D
Widać rozwiązanie na tyle dobre, że adoptują w bardziej profi puszkach ;)

Podoba mi się też to podświetlanie klawiszy na korpusie, a nie tylko górnego LCD. Nieraz psioczyłem na to w swoim ;)

No i to płynne sterowanie przesłoną przy video. Musi być mniamuśne dla operatorów ;)

goltar napisał/a:
Brawa dla Nikona za pójście w matrycę 16 Mpix.
Tak - ale skąd oni ją mają? :roll:

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 11:38 ]

maput 
Optyczny

Podświetlane przyciski to coś co bardzo bym chciał w moim sprzęcie.. Niby wszystko wiem gdzie jest, ale nocą zdarzają się pomyłki.
Co do matrycy - nie wiem czemu, ale czuje w kościach, że tym razem niekoniecznie Sony ją zawdzięczamy. Pytanie własnie komu... chyba nie Kodakowi albo Panasowi.

A czerwony trójkąt już nie jest trójkątem - to zmiana na minus ;)

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 12:34 ]
Na stronie Nikona są 4 sample ale malućkie i nic nie pokazujące. Ciekaw jestem tych wysokich czułości i DR. Jeśli byłaby to matryca w technologii podobnej do tej z 16MPix DX - może być miazga...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W sprzedaży od 16 lutego 2012 r.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Sample:
http://www.nikon.com.au/e...ID=gp11zkm9#%29

Jakoś mnie to ISO6400 nie zabiło, biorąc pod uwagę niewielką rozdzielczość i dużą matrycę...

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 14:39 ]
No, ale zobaczymy jak to wygląda w RAW...

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 14:42 ]
ISO100 za to wygląda świetnie - i wreszcie fajne kolory skóry w JPG...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maput napisał/a:
Na stronie Nikona są 4 sample ale malućkie i nic nie pokazujące.
Tu możesz ściągnąć w pełnym rozmiarze:

ISO100
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/VHB.jpg
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/xfP.jpg

ISO6400
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/Zob.jpg

Quaint
[Usunięty]

Nie rozumiem jak można na sampla dawać takie zniekształcone foto, ta dziewczyna wygląda jak z marsa, hehhhee

http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/VHB.jpg

jaad75 
Klub Pierdzieli

Quaint napisał/a:
Nie rozumiem jak można na sampla dawać takie zniekształcone foto, ta dziewczyna wygląda jak z marsa, hehhhee
Właśnie fajnie wygląda - widać, że specjalnie pojechane szerokim.

Quaint
[Usunięty]

Ta, szeroki, dla mnie to wygląda komicznie, głowa płaska i wygląda jak spłaszczone jajko :) ale co kto lubi

maput 
Optyczny

Póki nie udostepnią NEFów w sumie nic nie będzie wiadomo, bo cholera wie co tam przy tych zdjęciach grzebali.
ISO 6400 nie jest najgorsze.

jaad75 
Klub Pierdzieli

maput napisał/a:
ISO 6400 nie jest najgorsze.
Nie no, jest ok, ale po niskorozdzielczym FX nowej generacji spodziewałem się chyba cudów... :roll:

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 15:07 ]
Ale głębokość i przejścia tonalne w cieniach na niskim ISO wyglądają naprawdę super. Zwlaszcza, że to tylko JPG...

konczako 
Entuzjasta

Kurcze...to 6400 to marne jest ale może Nikon specjalnie dał taki coś żeby później było zaskoczenie:). Po zeskanowaniu z mojego D7000 szumu z 6400 nie widać a tutaj jest bardzo widoczny na miniaturce.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Zwlaszcza, że to tylko JPG...
a może właśnie dlatego? chodzi mi o to że nie wiadomo co robiono z tym jpg. bo czy można mieć pewność ze to nieruszany jpg prosto z puszki? a jesli z puszki to na jakich nastawach.

jaad75 
Klub Pierdzieli

konczako, bez przesady... To jest tak na oko mniej więcej 1-1.5 działki lepiej niż w moim K-5, więc postęp w stosunku do D3s niespecjalny, bo ten wypadał podobnie... Tyle, że im wyżej tym różnice były większe, więc może ISO25600 jest tu porażająco dobre...

Odpowiedz do tematu