Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Mar, 2012 Pierscienie odwrotnego mocowania.
Widzieliscie cos takiego?
http://www.ebay.co.uk/itm...=item3cc107d554
Generalnie wyglada to jak pierscien odwrotnego mocowania ale bezposrednio do puszki. Czy ktos juz praktykowal cos takiego? I jakie sa efekty? Czytalem o mocowaniu obiektywu do obiektywu takim pierscieniem. Ale bezposrednio do puszki...
No to zamowione. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Generalnie tu w takich charity shopach widze czesto canonowe "kity" za smieszne pieniadze. 20-30 funtow. Wiec pojawia sie ewentualnie opcja oplaczenia tym pierscieniem dwoch kitow. Moze byc ciekawie.
Wreszcie dotarl do mnie pierscien odwrotnego mocowania. Powiem szczerze ze efekt mnie zamurowal. Spodziewalem sie jakiegos makro, ale takiej mocy to nie
Jedyny mankament to GO. Bardzo krociutko i trzeba sie nagibac zeby utrzymac ostrosc w porzadanym punkcie. Do tego dochodzi stabilnosc. Z reki ciezko. Zwlaszcza jak sie ma takie delirium jak ja Ale efekt jest. Jak sie tylko z tym ogarne to wrzuce jakas fotke.
Na GO to tylko przymknięcie obiektywu. Inna sprawa to jak doświetlić lampą jak obiektyw dotyka nosem przedmiotu. Podobnie jest w kompaktach i makro od 1cm.
No to jak przymknac obiektyw jak jest zamocowany odwrotnie? Na puszce masz wartosc 00 i nie da rady tego zmienic (no bo jak?) A co do dotykania nosem to wcale nie az tak. Bo w moim przypadku (kit) ta odleglosc to ok 10cm wiec doswietlic sie da. Albo homemade dyfuzorek na wbudowana albo zewnetrzna lampa. Ale tu o TTL to raczej hyba mozna zapomniec. Bo nie wiem czy bedzie dzialac.
No to jak przymknac obiektyw jak jest zamocowany odwrotnie?
a jaki masz obiektyw?
ashley napisał/a:
Na puszce masz wartosc 00 i nie da rady tego zmienic (no bo jak?)
Zwykle to pierścieniem przesłony na obiektywie. Ale to trzeba mieć taki obiektyw założony (np Heliosa)
Co do nowych szkiełek Canona to możesz spróbować założyć normalnie, ustawić przesłonę, włączyć podgląd i podczas aktywnego podglądu głębi ostrości odkręcić obiektyw. Powinna się przesłona zablokować na wybranej wartości.
ashley napisał/a:
Albo homemade dyfuzorek na wbudowana albo zewnetrzna lampa.
Lampa pierścieniowa.
ashley napisał/a:
Ale tu o TTL to raczej hyba mozna zapomniec. Bo nie wiem czy bedzie dzialac.
A jakie widzisz przeciwwskazania? Zależy od aparatu i lampy - tj czy nie są te elementy wykastrowane z jakiejś funkcjonalności
Ano wlasnie. Poki co uzywam kit-a 18-55 canonowskiego. Chyba takowego pierscienia tam nie ma. Albo ja nie umiem znalezc
hijax_pl napisał/a:
możesz spróbować założyć normalnie, ustawić przesłonę, włączyć podgląd i podczas aktywnego podglądu głębi ostrości odkręcić obiektyw. Powinna się przesłona zablokować na wybranej wartości.
A nie bedzie problemem zonglerka obiektywem przy wlaczonym zasilaniu aparatu? Nauczony paroma niemilymi niespodziankami z kompa na zimne zawsze dmucham. No i od razu zapytam. Czy mozna tez pospinac i odpinac zewnetrzna lampe przy wlaczonym aparacie?
TTL. Aparat to Canon 1000D plus YN465 z TTL-em wiec jest ok. Po prostu myslalem ze problemem moze byc wlasnie brak mozliwosci ustawienia przeslony.
Fakt czytalem cos nt. lamp pierscieniowych. Ale jakos nie moge sie do nich przekonac. A co o nich sadza uzytkownicy? Jakies wrazenia, spostrzerzenia?
Poki co uzywam kit-a 18-55 canonowskiego. Chyba takowego pierscienia tam nie ma. Albo ja nie umiem znalezc
Nie ma. W Canonie EOS przesłona jest sterowana elektronicznie.
ashley napisał/a:
A nie bedzie problemem zonglerka obiektywem przy wlaczonym zasilaniu aparatu?
No tak niektórzy właśnie robią i nic się nie dzieje. Nie wspominając o reporterach, którzy zmieniają szkła przy włączonym aparacie - nie maja czasu na dmuchanie na zimne
Anyway - niech się jakiś kanonier wypowie ze swojej praktyki jak to z tym blokowaniem przesłony jest
ashley napisał/a:
Czy mozna tez pospinac i odpinac zewnetrzna lampe przy wlaczonym aparacie?
Nie widzę przeciwskazań
ashley napisał/a:
Jakies wrazenia, spostrzerzenia?
Światło jest tak gdzie być powinno. Ale że jest od przodu - jest więc płaskie i nieatrakcyjne (szczególnie jeśli jest jedynym oświetleniem)
Anyway - niech się jakiś kanonier wypowie ze swojej praktyki jak to z tym blokowaniem przesłony jest
Działa tak, jak opisałeś, przynajmniej w tych szklach, które próbowałem. W Sigmach z mocowaniem EF też, sprawdziłem przed chwilą Sigmę 30/1.4, 50/1.4, 17-70 (starą) oraz Canona 100 Macro – działa, przysłona pozostaje w pozycji przymkniętej. Po ponownym podpięciu obiektywu wraca automatycznie na miejsce, czyli do pozycji otwartej.
Czy tak wolno i czy się aparat nie zepsuje – nie wiem. Ja zmieniam lampę i szkła bez wyłączania aparatu (lampę wyłączam przed ściągnięciem, bo skoro ją ściągam to znaczy, że ma nie działać).
Wysłany: Sro 28 Mar, 2012
Czesto zmienialem szkla bez wylaczania aparatu i nic sie niedzialo. A poza tym co to znaczy wachlowanie szklami. Raz przed zdjeciami makro ustawiasz przyslone i robisz zdjecia. Przeciez nie bedziesz zmienial przyslony co chwila.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11