Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 Lightroom i WB a wywołanie zdjęć.
Hi.
Czy wie ktoś jak skalibrować monitor na komputerze (Samsung T220) aby balans bieli był prawidłowy??
W programie Lightroom obrobiłem zdjęcia ( około 100) wywołałem do pliku jpg. Na monitorze komputera zdjęcia wyglądały przyzwoicie tak samo jak na ekranie Laptopa mojej żony. Zaniosłem wypaloną płytkę do wywołania zdjęć.
Po wywołaniu okazało się, że zdjęcia są lekko żółtawe. Nie wyglądają tak czysto jak na ekranie. Zapłaciłem za zdjęcia i poszedłem do domu.
I jak tu teraz poprawnie skalibrować zdjęcia i monitor aby kolory były rzeczywiste??
Rozumiem, że jesteś amatorem, więc po pierwsze idź do sklepu gdzie można kupić monitor EIZO, lub przy okazji jakiejś foto imprezy, gdzie są prezentowane monitory tej firmy, poproś o broszurkę pt. "Zrozumieć cyfrową fotografię poradnik EIZO". To powinno Cię oświecić. Do wiesz się między innymi, że dla przeciętnego użytkownika, najłatwiejszym sposobem na uzyskanie zgodności z wydrukiem (robienie zdjęć, wyświetlanie oraz wydruk bez obaw o przestrzenie barwne każdego z użytych urządzeń) jest ustawienie w aparacie przestrzeni sRGB, do tego musisz mieć porządny monitor mogący wyświetlić poprawnie przestrzeń barwną sRGB (dobrze sprawuje się EIZO FlexScan S2031W czy podobny - za normalne pieniądze), musisz go skalibrować (bardzo łatwe w użyciu i proste narzędzie, to Huey pro). Następnie w programie w jakim pracujesz, powinna być też ustawiona przestrzeń sRGB, w przypadku Lightrooma nie ma takiego problemu, bo wszystko dzieje się tak jakby bez wiedzy użytkownika, dopiero przy eksporcie zdjęć (np. przygotowujesz do fotolabu) trzeba ustawić sRGB. Jeżeli wywołujesz w fotolabie, to zawsze różnica będzie (są oczywiście profile barwne fotolabu), trzeba znaleźć dobry fotolab, w Krakowie polecam FotoAS. Poza tym ważne jest, żeby wiedzieć jak oko oszukuje człowieka, a to się wiąże z miejscem gdzie obrabiasz zdjęcia, i je oglądasz, co innego też jest wyświetlanie, co innego papier. Można się opierać tylko na liczbach, tzn. jeżeli coś ma być neutralne, to składowe muszą być takie same itd. Jeżeli idzie o wydruk, to trzeba kupić droższy kalibrator, żeby skalibrować też drukarkę. Podsumowując mi udało się uzyskać bardzo zadowalające efekty, przy pomocy prostych narzędzi (Olympus c-4000, E-300, Nikon D90, EIZO FlexScan S2031W, Huey pro, Lightroom, FotoAS). To co mam na monitorze, wygląda prawie tak samo jak to co na papierze. To wystarcza na potrzeby amatora. Gdyby mnie było stać na dobrą drukarkę i kalibrator do niej oraz koszty wydruku, to używałbym w aparacie i programie AdobeRGB, monitor chyba by sobie poradził. Zawodowcem nie jestem, więc wybrałem: może trochę gorzej, ale prościej i łatwiej.
[ Dodano: Pią 23 Mar, 2012 09:16 ]
Ja też jestem amatorem, żeby nie było nieporozumień.
A ja otrzymuję od zakładu fotograficznego płytkę i zdjęcia testowe no i próbuje ustawić w Panelu NIVIDA w kompie ustawić tak suwaczki, aby zdjęcia z monitora było podobne jak na wydruku. Od razu mówię, że w 100 % się nie da przynajmniej na moim LG Flatron W2261V. Nic nie zastąpi znajomego w zakładzie, który "wie o co chodzi"
A ja otrzymuję od zakładu fotograficznego płytkę i zdjęcia testowe no i próbuje ustawić w Panelu NIVIDA w kompie ustawić tak suwaczki, aby zdjęcia z monitora było podobne jak na wydruku
Odpuść. Nie na tym polega kalibracja.
mir napisał/a:
]Nic nie zastąpi znajomego w zakładzie, który "wie o co chodzi"
I do czego on miałby służyć? Za klienta przygotować do druku?
mir napisał/a:
A ja otrzymuję od zakładu fotograficznego płytkę i zdjęcia testowe no i próbuje ustawić w Panelu NIVIDA w kompie ustawić tak suwaczki, aby zdjęcia z monitora było podobne jak na wydruku
Odpuść. Nie na tym polega kalibracja.
Dokładnie. To najbardziej bzdurne z możliwych działań.
mir napisał/a:
Nic nie zastąpi znajomego w zakładzie, który "wie o co chodzi"
Nic nie zastąpi użytkownika, który "wie o co chodzi" i pracownika labu, który obsługuje go zgodnie z zaleceniami producenta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11