Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 25 Mar, 2012
Dobra lustrzanka do zdjęć dynamicznych-zwierzęta, natura.
Autor Wiadomość
aniaz 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   Dobra lustrzanka do zdjęć dynamicznych-zwierzęta, natura.

Witam wszystkich Mryg
Planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki. Wcześniej amatorsko pracowałam na kompakcie canona, ale głównie w trybie manualnym i po jakimś czasie- pod wzgl jakości- przestał wystarczać.. Smile
Przede wszystkim zależy mi na:
-dobrych, wyraźnych zdjęciach w ruchu (fotografia koni, zwierząt, zawodów sportowych również portretów 'dynamicznych'-czyli ludzi w ruchu i tp)
-dobrze byłoby gdyby aparat nieźle sprawdzał się w kiepskich warunkach oświetleniowych, ew. w takich sceneriach jak zachody słońca i tp (fotografia krajobrazowa)
-lubię fotografować przyrode i nie wykluczam też zabawy z makro, więc aparat który sprawdzi się też w takich warunkach przy zakupie odpowiedniego obiektywu (może coś polecicie?)

Po przewertowaniu sieci powaznie myśle o zakupie Nikon d5100 z obiektywem nikkor 18-150.
Co myślicie o takim połączeniu?
Czy sprawdzi się do rodzaju fotografii, który lubię (zwierzęta, dynamika, ale też krajobrazy, czasem zrobienie zdjęć na jakiejś imprezie w domu i tpMryg
Czy ten obiektyw ma silnik ustawienia ostrosci ?
Czy ew. polecicie jakies aparaty podobnej klasy ktore lepiej sprawdzily by sie w tych warunkach? (myslalam ew. o nikon d90 ale parametry ma gorsze i jest ciezszy)
I ktore z obiektywow byscie polecli?

I dotyczące zakupu
Czy znacie jakieś sklepy/miejsca w necie bądź w wawie gdzie aparaty można kupić TANIEJ?
Czy opłaca się kupować używany aparat lub obiektyw i jeśli tak/nie to dlaczego?Smile
Pozdrawiam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   

18-105 to fajny obiektyw optycznie ale z mojego doswiadczenia wynika, ze nie nadaje sie do niczego dynamicznego (raz probowalam nim robic biegi terenowe i AF nie nadazal, to co dopiero za koniem). poza tym moze byc za krotki

do makro kazdy aparat sie nada, to kwestia obiektywu

przyroda i sport to niestety bardzo specyficzne i dosc kosztowne dzialki fotografii. jaki masz budzet?
i jeszcze cos - jesli martwi cie roznica w wadze miedzy d5100 i d90 to nie sadze, bys byla przygotowana na jakiekolwiek sportowo-przyrodnicze szkla

aniaz 
Nowy

Dzięki za pomocne informacje :)
Chcialabym zeby obiektyw byl uniwersalny - jak na poczatek, czyli i na wakacje i na wypad z plener;) Jesli 18-105 nie sprawdzi sie przy zdjeciach dynamicznych to jaki lepszy?
Za calosc (body+ obiektyw) chcialabym zamknac sie w 3500. Stąd tez pytanie czy warto inwestowac w sprzet uzywany (np. lepszy obiektyw)?

moronica 

nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, czy warto inwestowac w sprzet uzywany. jesli dany obiektyw jest watlej konstrukcji jako nowy to osobiscie balabym sie kupowac ten model uzywany. jesli jest solidny to jest szansa, ze nadal taki bedzie mimo ze ktos juz go wczesniej uzytkowal. pamietaj, ze d5100 (w odroznieniu od d90) nie ma wbudowanego silnika wiec w starszych konstrukcjach (AF i AF-D) autofocus w ogole nie zadziala

18-105 jest dobry na wakacje, plener, statyczne tematy. ma uniwersalny zakres i jest ostry. sa jasniejsze obiektywy uniwersalne ale maja mniejszy zakres. na twoim miejscu bym go wziela i zobaczyla, co z nim zdzialasz. po jakims czasie juz bedziesz wiedziala, czego ci potrzeba (czy swiatla czy dluzszej ogniskowej czy szybszego AF) i wtedy cos sobie dokupisz. tak na sucho ciezko doradzac. kazdy dobiera sobie sprzet wedle swoich konkretnych potrzeb

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 26 Mar, 2012   

Ten 18-105 Powinien dać radę na początek. Myślę, ze większym problemem w przypadku fotografii sportu będzie zasięg (105 to króciutko) niż AF. W hali sportowej da radę, ale koniki na zewnątrz to już może brakować. Co do AF, to może rewelacji nie ma, zwłaszcza z D90, ale po poznaniu sprzętu i wypracowaniu najlepszej metody - nie narzekam, nawet na rajdach samochodowych gdy chcę szerzej to sprawdza sie dobrze. (szerokie zdjęcia w galerii "fotografia pojazdów" robione 18-105).
A docelowo do fotografii sportu (na zewnątrz, bo w hali będzie trochę ciemno) 70-300VR. On również nadaje sie do portretów, i ma skuteczny AF.

aniaz 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012   

a co myslicie o sony alpha a55? z jakim obiektywem najliej go kupic?
(by zmiescic sie do 3500w calosci)
aktualnie stwierdzilam ze ten bardziej by mi odpowiadal niz nikon. i dzieki za wczesniejsze opdowiedzi:)

moronica 

aniaz, co ci w nim bardziej odpowiada? latwiej bedzie ci doradzac znajac twoje preferencje

aniaz 
Nowy

wiesz co, stwierdzilam ze chyba lepiej trafia w moje preferencje czyli 10kl/sek - dobre do fotografii dynamicznej- przyrody, koni w ruchu, zawodow jezdzieckich - to dla mnie wazne - no i jaki obiektyw w rozsadnej cenie bedzie dobry do tego by wykorzystac mozliwosci aparatu?
ma lepsze filmy podobno w jakosci h
podobne parametry
przykladowe zdjecia mi sie podobaja
i podobno -do sony jest tanszy sprzet, do nikona wiele doplaca sie za firme
body kosztuje ok. 2600 wiec na obiektyw moge dac ok. 900zl
ew. wziac z kit 18-55mm. Jaki zoom optyczny bedzie mial taki aparat lub np. 55mm? :)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

aniaz napisał/a:
wiesz co, stwierdzilam ze chyba lepiej trafia w moje preferencje czyli 10kl/sek - dobre do fotografii dynamicznej- przyrody, koni w ruchu, zawodow jezdzieckich - to dla mnie wazne - no i jaki obiektyw w rozsadnej cenie bedzie dobry do tego by wykorzystac mozliwosci aparatu?
ma lepsze filmy podobno w jakosci h
podobne parametry
przykladowe zdjecia mi sie podobaja
body kosztuje ok. 2600 wiec na obiektyw moge dac ok. 900zl
ew. wziac z kit 18-55mm. Jaki zoom optyczny bedzie mial taki aparat lub np. 55mm? :)

Możesz sprecyzować o co pytasz w związku z tym zoomem? bo nie rozumiem.

Pozatym jeszcze raz przemyśl, bo te 10 klatek na sekunde i owszem, fajna sprawa, ale też doczytaj test, że AF średnio wydajny, więc dużo klatek, ale ile ostrych?
Tak pozatym, to ja fotografuję rajdy samochodowe i pokazy lotnicze z prędkością 4.5 klatek na sekundę :-)

Co do obiektywów, to nie wiem jak tam sony, ale więcej tanich i dobrych optycznie obiektywów niż u nikona to raczej trudno gdzie indziej znaleźć (stałki serii G i fantastyczny 70-300VR, no i wspomniany 18-105)

No i tak jak napisaliśmy wyżej - do sportu 105 to krótko, a Ty chcesz zapiąć 18-55...

Przemyśl jeszcze raz...

P.S jeśli już filmy mają przeważyć szalę (u nikona nienajlepiej z tym) to weź lepiej jakiegoś EOSa.
Ostatnio zmieniony przez Pan_Żabka Wto 27 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

aniaz, podziel 55 przez 18 i dostaniesz wartosc zoomu. ogniskowa i zoom to dwie rozne sprawy, duzy zoom wcale nie gwarantuje duzego przyblizenia obiektu. 900zl to za malo na obiektyw do sportu w jakimkolwiek systemie. fotografia sportowa czy przyrodnicza raczej nie polega na uzywaniu aparatu foto jak karabinu maszynowego strzelajac na oslep z nadzieja, ze cos sie trafi (jesli tak sie robi to tylko majac i korpus i obiektyw o bardzo skutecznym AF tak by ten nadazal a tego raczej na prozno szukac w najnizszym segmencie rynku). obiektywy od Sony bywaja drozsze od tych Nikona (np nie ma tam odpowiednika nikonowskiego 18-105 czy canonowskiego 18-135; jest nieco szerszy i zapewne solidniejszy od nich 16-105 za ponad 2000zl). no i sie zastanow, czy ci sie elektroniczny wizjer spodoba

tak mi sie nasunelo apropos szybkostrzelnosci http://dsc.discovery.com/...gun-misses.html
Ostatnio zmieniony przez moronica Wto 27 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wiem jedno, bawiłem się D5100 kolegi, i na wysokich iso bardzo dobre wrażenie robił.
Do tego 18-105 i nie sposób być nieszczęśliwym na początek. Potem jako drugi obiektyw obowiązkowo 70-300VR, nawet używany i już jest happy end. Ania, zobacz sobie ile by Cię taki zestaw wyniósł.
Ewentualnie 70-300 odrazu, i jako podstawowy obiektyw stałeczkę 35/1.8 do zdjęć na codzień.

maput 
Optyczny

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012   

aniaz napisał/a:

Nie wiem gdzie to wyczytałaś, ale to raczej bzdury. Wierz mi że Sony potrafi się cenić ;)

Tak jak napisała moronica 900 to za mało na obiektyw do Twoich celów. Albo dozbierasz, albo na razie kupisz jakiś kit i zadowolisz się mniejszymi zbliżeniami.

aniaz 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012   

Powiedzcie mi, jak bedzie sie sprawowal nikon 5100 (bez stabilizacji w body) z obiektywem bez stabilizacji?
obiektywy staloogniskowe nikona np. 35mm , 50mm nie maja stabilizacji.. jak wyglada praca w takim polaczeniu? jak jest z ostroscia? ktos ma jakies przyklady zdjec?
podobnie ma sie sprawa np. z obiektywami sigmy -taki sam obiektyw bez stabilizacji 700zl, ze stabilizacja 1700...

a juz myslalam zeby kupic nikon d5100 + sigma 17-70mm. Czy takie polaczenie ma sens?
Bede wdzieczna za wyjasnienie;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012   

aniaz napisał/a:
Powiedzcie mi, jak bedzie sie sprawowal nikon 5100 (bez stabilizacji w body) z obiektywem bez stabilizacji?
Bardzo dobrze.
aniaz napisał/a:
obiektywy staloogniskowe nikona np. 35mm , 50mm nie maja stabilizacji.. jak wyglada praca w takim polaczeniu?
Tak samo jak gdyby miały stabilizację.
aniaz napisał/a:
jak jest z ostroscia?
Obiektywy są ostre. W zależności jaki czas migawki zastosujesz to zdjęcie będzie ostre, poruszone, albo nieostre.
aniaz napisał/a:
podobnie ma sie sprawa np. z obiektywami sigmy -taki sam obiektyw bez stabilizacji 700zl, ze stabilizacja 1700...
To nie są te same obiektywy.
aniaz napisał/a:
a juz myslalam zeby kupic nikon d5100 + sigma 17-70mm. Czy takie polaczenie ma sens?
Generalnie tak. W szczególe zależy czego się spodziewasz.
aniaz napisał/a:
Bede wdzieczna za wyjasnienie;)
Przy czasie 1/1000s i krócej to i tak żadna stabilizacja nie pomoże ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   

aniaz napisał/a:
wiesz co, stwierdzilam ze chyba lepiej trafia w moje preferencje

dobry wybór :)
AF-C jest w serii bardzo wydajny, a te 7 czy 10 fps nie do pogardzenia w dynamicznych ujęciach. do zestawu z 18-55 dokup Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD i będziesz zadowolona. lekki zestaw z szerokim zakresem ogniskowych. gibany ekranik bardzo fajna rzecz do kadrowania nad publiką/ogrodzeniem czy do macro, z żabiej lub bardziej dyskretnej perspektywy.

kupując sprzęt przez internet (płacąc przelewem)
masz 10 dni na zwrot jeśli stwierdzisz, że nie spełnia Twoich oczekiwań :idea:

Odpowiedz do tematu