Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 21 Lut, 2012
Zmiana systemu
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   Zmiana systemu

Witam.
Pomyślałem, ze zapytam co inni myślą na temat tego co mi po głowie chodzi...
Otóż w tej chwili dysponuję nikonem D90, mam do tego całkiem fajne szkła:
N 18-105
N 70-300VR
N 50/1.4
S 85/1.4

Rzecz w tym, że fotografuję dużo pokazów lotniczych i rajdów samochodowych, a na tym polu AF D90 jest zawodny. Pozatym 300 to trochę za mało i myślałem o zwiększeniu zasięgu.

Zaczęło się od planowania zakupu sigmy 50-500 OS i zmiany puszki na D300s...
Potem przez chwilę myślałem o D700, ale zrezygnowałem, ze względu na utratę mnożnika i słabą możliwość kadrowania z 12 mpix D700. Więc stanęło na rzeczonej sigmie i D300s, dopóki.....

No właśnie - nie poczytałem i nie pooglądałem sampli z canona 100-400L ;-/
I tutaj zaczął się problem, bo ten canon jest ostrzejszy od sigmy, w dodatku 7D daje większe możliwości kadrowania niż D300s.

Oprócz normalnych przepraw ze sprzedażą gratów, których już mam dość zanim jeszcze zaczełem jest jeszcze inny problem - z moim budżetem nie będę w stanie skompletować tak dobrych szkieł jakimi dysponuję teraz do nikona.

Myślałem, liczyłem i mógłbym skompletować mniej więcej coś takiego:

7D
S 30/1.4
C 85/1.8
C 100-400L

Jak myślicie koledzy i koleżanki - miałoby to sens, czy nie ma co się rozdrabniać o małe różnice na wykresach MTF i zostać przy nikonie i sigmie 50-500?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   

D300s + 50-500os

vs

7D + 100-400L...

Hm.. Ja bym rzucił monetą ;)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Hehe, no właśnie ;-) ale jeśli różnica będzie marginalna, to wolę zostać przy tym co mam, pytanie brzmi, czy ta różnica faktycznie będzie marginalna... w necie od cholery dobrych sampli ze 100-400 i ani jednego z sigmy, więc nie wiem ;-/

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Pan_Żabka, bo 100-400 mial swoja premiere w 1998 roku a Bigma z OS 2 lata temu no to jasne, ze z niej bedzie mniej sampli na necie (choc mysle, ze cos kiepsko szukales skoro niczego nie znalazles)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Znaczy nie znalazłem niczego dobrego w tematyce lotniczej. Faktem jest, że i ze 100-400 dużo chłamu jest, w sumie znalazłem dwóch dobrych fotografów operujących tymi szkłami i mówiąc kolokwialnie dupę mi urwało ;-)

krisv740
[Usunięty]

Pan_Żabka, poszukaj okazyjnego 50-500 i podłącz do tego co masz.
jeśli będziesz zadowolony z jakości optycznej, to ja bym optował za późniejszą zmianą puszki na 300s/400(?)

jeśli nie.. - no cóż...
ja też wolę..... pentax'a - a mam 1d+100-400 do samolotów... :twisted: :mrgreen:

Sunders 

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012   

Pan_Żabka napisał/a:
C 100-400L

Jak myślicie koledzy i koleżanki - miałoby to sens, czy nie ma co się rozdrabniać o małe różnice na wykresach MTF i zostać przy nikonie i sigmie 50-500?

IMO ma to sens.100-400L jest na dłuższych ogniskowych od Bigmy jaśniejszy i ostrzejszy.Miałem porównanie 100-400L z sigmą 50-500 ale jeszcze bez OS-a - w moim odczuciu L-ka też szybciej ostrzy.

muzyk 

Pan, jeśli Cię stać na zmianę, zmień.
Nie ma jednak u Nikona podobnego obiektywu co Canon 100-400?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk napisał/a:
Nie ma jednak u Nikona podobnego obiektywu co Canon 100-400?
Jest "podobny" cenowo staruszek 80-400VR ale ustępuje szybkością AF i jakością obrazka na długim końcu. Jest też 200-400VR, który obrazkiem bije na głowę Canona, no ale cenowo też kilkukrotnie przebija...
Podsumowując - nie ma w Nikonie w takiej proporcji cena / jakość nic, co byłoby jak canonowe 100-400L.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

muzyk,
Jest nikkor 80-400 ale za wiele o nim nie wiem, zdaje się nie miażdży, lepszy od sigmy 50-500 nie jest, a krótszy. Są też nikkory 200-400 f4, ale te kosztują po 25k.

Sunders,
Widzisz, stać byłoby, ale cały ten kłopot ze sprzedażą gratów nikonowskich, jeszcze strata kasy na sprzedaży bądź co bądź dobrych obiektywów i potem za uzyskany budżet (plus drugie tyle) kompletowanie nowego systemu...

Wolałbym zostać przy nikonie, ale zasadnicze pytanie brzmi:
Czy cropowany lekko obraz z 7D (żeby uzyskać ekwiwalent ogniskowej 500, bo zmiana z 300 na 400 pupy mi nie urwie pod względem zasięgu) będzie ciągle lepszy od niecropowanego obrazka z d300s + S50-500OS ??? To jest zasadnicze pytanie, bo te całe rozpiętości tonalne czy szumy w kwestii gdzie lepiej d300s czy 7D mnie nie interesują, tylko ten wspomniany parametr.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Trochę bezmyślnej matematyki:
500/400=1.25x czyli z 18Mpx robisz takiego cropa i uzyskujesz 14,4Mpx obrazek.
Jak przytniesz 18Mpx do 12Mpx (tyle co da Nikon) to tak jakbyś miał TC1,5 założony na 100-400, czyli będzie jak 600mm...

Jakby nie patrzeć to (cropowane) 7D+100-400 da Ci ciut lepsze zbliżenie od D300s+50-500.
No ale:
- czy chcesz każde zdjęcie przycinać w kompie? Jak masz automat to jest OK, ale ręcznie 500 pstryków? Mnie by się nie chciało..
- czy crop 1,5x z 18Mpx jest podobne do pełnego kadru z D300s? Moim zdaniem MOŻE (zależy od obróbki) być podobne, ale nie lepsze...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sigma 50-500OS ma dobrą jakość optyczną, nawet nie ma się co zastanawiać nad zakupem jej plus do tego D300s. Na pewno da Ci dużo zadowolenia. Tym bardziej, że jesteś przyzwyczajony do ergonomii Nikona. Wymiana systemu na Canona to nauka nowych przyzwyczajeń i do tego wykoślawianie palców co może być bolesne. :razz:

ophiuchus 
Optyczny

Pan_Żabka, a poza tym na krótkim końcu różnica między 50 a 100mm ma już co najmniej duże znaczenie :D Mi np na pokazach lotniczych bardzo często brakuje szerszego kąta, a zabawę ze zmianą obiektywów już dawno sobie podarowałem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I ja jestem za 50-500 :)

Sunders 

Pan_Żabka napisał/a:
fotografuję dużo pokazów lotniczych i rajdów samochodowych

Pan_Żabka, widziałeś uzytkowników Bigmy na tych pokazach i rajdach :?:

Odpowiedz do tematu