Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, zastanawiam się nad zmianą puszki z Canona 1D II (bez N) na 7D. Sprzętu używam przede wszystkim do sportu wszelkiej maści. W drugiej kolejności kotlety z rodziną, jakieś domówki ze znajomymi i wszelkiego rodzaju wyjazdy. To co mnie hmm może nie denerwuje a czasami przeszkadza to waga i wielkość 1d (chociaż jak dostałem ostatnio do reki K-x to nie wiedziałem jak go złapać ), ma w sumie nieużywany wyświetlacz - jedynie do grzebania w menu... i wysokie ISO, które przydaje mi się na halach jest dość marne. Czasami brakuje mi tez niby lampy a szczerze mówiąc nie potrzebuje jej tak bardzo żeby kupować osobną (naprawdę sporadycznie używany przeze mnie ''gadżet''). Z drugiej strony słyszałem o różnych problemach 7d i jego zawodnym AF. Jak mówię tylko o tym słyszałem i to bez konkretów, więc nie wiem czy to prawda. Kolejna sprawa to wiekowa matryca 1d, z której ciężko czasami coś mocniej powyciągać. Teraz tylko pytanie czy lekarstwem na wszystkie te bolączki będzie 7d? Czy okaże się tylko półśrodkiem, który dużej różnicy nie zrobi? Zacząłem się też zastanawiać nad d300 (nie mam za dużo sprzętu Canona bo raptem puszka i 2 szkła więc zmiana systemu chyba by mnie bardzo nie zabolała... ale ten nikon, nie wiem czemu ale mam awersję do tej marki) + 70-200/2.8 VR II + ~35mm jakieś albo jakiś uniwersalny jasny zum.
W tej chwili zastanawiam się własnie albo nad zmianą puszki albo nad zmianą 70-200/2.8L I (bez IS). Co do nowego szkła pod uwagę biorę 70-200/2.8L II IS lub Sigmę 120-300/2.8 OS (przy okazji może ktoś się orientuje jak się sprawdza AF w tej sigmie? optycznie z tego co widziałem jest super).
FuzBal, swego czasu sporo sie naczytalam o 120-300OS i pojawialy sie glosy (i z obozu Nikona i Canona) ze AF potrafi sie zablokowac jesli trzyma sie obiektyw skierowany w gore lub w dol (jesli np masz ustawiona ostrosc na nieskonczonosc i chcesz przeostrzyc na cos w okolicach nimimalnej odleglosci ostrzenia). przypadlosc ta ponoc (podkreslam, ze ponoc bo to tylko z netowych opowiesci znam) miala miejsce zarowno w trybie AF jak i MF. uzytkownicy tego obiektywu, ktorych to dopadlo, radzili nie wymieniac obiektywu tylko odeslac do Sigmy bo jak juz im to naprawili to dzialalo ok
Z tym zawodnym AF to chyba Ci się pomieszało z 5D, bo 7D ma najlepszy AF wśród cropów na rynku (razem z D300s) i jeszcze nigdy nie słyszałem żeby ktoś się żalił na AF w 7D.
jeszcze nigdy nie słyszałem żeby ktoś się żalił na AF w 7D
Żalili się żalili niektórzy, szczególnie na początku, zanim nie opanowali wszystkich nowych opcji, których wcześniej próżno było szukać w Canonach poniżej 1D. Pstrykali po staremu, nie zwracając uwagi na to, że poprzełączali sobie priorytety migawki, nie ostrości, itd.
To co mnie hmm może nie denerwuje a czasami przeszkadza to waga i wielkość 1d (chociaż jak dostałem ostatnio do reki K-x to nie wiedziałem jak go złapać ),
No tak - zaczynałeś od K-x dwa lata temu
FuzBal napisał/a:
Kolejna sprawa to wiekowa matryca 1d, z której ciężko czasami coś mocniej powyciągać.
Musisz określić priorytety, a nie zmieniać puszki jak rękawiczki. Na jakim ISO chcesz robić zdjęcia?
FuzBal napisał/a:
Zacząłem się też zastanawiać nad d300
Cofnij się do początku, weź kajecik, ołówek i zanotuj co potrzebujesz. Co jest istotne, a co fajnie by mieć. I ile kasy chcesz wydać.
To podstawa, która pozwoli wybrać CiI optymalny zestaw...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012
wszystko to co napisane to betka...
najważniejsze to bufor,jego opróżnianie - w 7d to poezja w stosunku do 1dmkII
druga sprawa to iso-tu 7d kładzie 1dmkII na łopatki!
koniec , kropka.
crop 1,6 też w fotografii lotniczej to niezaprzeczalny plus-jeśli ktoś potrzebuje.
obsługa lepsza w 7d - choć na 1d ja nie narzekam.
cenię 1d za pancerność i powtarzalność (nawet złą) , wolę obrazek.
decyzja twoja - po prostu porób zdjęcia - masz możliwość w fotojoker czy gdziekolwiek indziej jeśli chodzi o 7d . - mkII już miałeś w łapkach - nie?!
Priorytetem jest sport. Co do zmian puszek to były K-x -> K-r, ale to głównie od taka zachcianka + wyraźnie lepszy AF (powoli myślałem właśnie o sporcie). Z K-r na 1dII i znowu rozbijało się głównie o AF i ogólny rozwój. Niestety w pentaxie zatrzymałbym się na mydlanej i średniej sigmie 70-200/2.8. Szukanie białego kruka w postaci 300/2.8 Pentaxa mijało się z celem i bardziej opłacało się zmienić system. Gdybym nie bawił się głównie w sport to nadal siedziałbym z K-r i był zadowolony. 1d II to dla mnie idealna puszka i w sumie gdyby nie wiekowa matryca to nawet przez chwilę nie myślałbym o zmianie. APS-H baaardzo mi pasuje. Z 35mm to dla mnie naprawdę super zestaw (chociaż na APS-C też było OK). Mimo wszystko wolałbym zostać w Canonie bo już poznałem ten system i wiem czego w nim szukać i czego chcę (no prawie ). Co do obsługi podwójne trzymania itd na początku trochę mnie wnerwiały ale po paru dniach przywykłem. Co do ISO to chciałbym wejść na to 1600 i nie martwić si, że z foty zostanie papka. Bywam w różnych halach, bywają słabo oświetlone a wtedy robi się dramat ;] W sumie po za pancerna budową i fajniejszą matrycą pod względem jej wielkości chyba nic poważniejszego nie stracę przy przesiadce na 7d? Generalnie 7d brałbym od razu po przejściu z Pentaxa, tylko zwyczajnie nie miałem aż takiego funduszu. Co do kasy w chwili obecnej - nie będzie problemu w dołożeniu tego +/-1.5tyś do zmiany puszki i ewentualnej zmiany 70-200L I na II (z sigmą może być różnie bo sam nie wiem czy jest mi niezbędna tym bardziej, że używanej jej raczej nie dostanę a nowa jest wyraźnie droższa od używanego 70-200L II, chociaż z drugiej strony taka uniwersalność sigmy + zakres do 300 wydają sie idealne do moich potrzeb).
Wysłany: Sro 28 Mar, 2012
Chocby ze wzgledu na ekaran z tylu (zeby zobaczyc czy fotki sa OK) warto sie przesiasc na 7D. Gdybys mial mark III to bym nie radzil zmienic ale z Mark II na 7D jak najbardziej moim zdaniem warto. Praktycznie same plusy.
Decyzja w sumie już zapadła. Jutro idę pomacać i jeśli przypasuje to biorę. Teraz zostaje jeszcze pytanie jaką karte CF do tego dokupić biorąc pod uwagę sport i częste strzelanie seriami, krótszymi lub dłuższymi ? Myślę o 16GB tylko jakiej firmy i jaka prędkość będzie odpowiednia i przy okazji nie wyczyści mi do końca portfela ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13