Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć, od pewnego czasu jestem posiadaczem tego aparatu i chciałbym zwrócić się z kilkoma pytaniami do bardziej doświadczonych użytkowników.
1. Czy jest to w ogóle w miarę udany zakup, bo kupiłem go głównie ze względu na doskonały stan nie mając zbyt wiele pojęcia o nim, a kusiła mnie też Praktica MTL5 / MTL 50 co byłoby lepsze? Przerabiałem temat z cyfrową lustrzanką i ostatecznie chcę zostać przy starszych analogach, a z tym Canonem jest mi dobrze (choć jest ciężki) ale jeżeli ktoś da poradę typu że "marnuje z nim czas i lepsza będzie zmiana aparatu" to będzie to dla mnie ważne. Zastosowanie jest w pełni amatorskie, robię zdjęcia wszędzie gdzie się da
2. Jakiś czas temu odebrałem pierwsze skany i jestem ciut zawiedziony jakością. Nie spodziewam się nie wiadomo czego, ale chciałbym wiedzieć czy można coś więcej wycisnąć z tego sprzętu, jakość z Praktici TL 1000 kolegi, była trochę lepsza. Poniżej wypiszę kilka czynników które na pewno miały wpływ na jakość, ale chciałbym się dowiedzieć w jakim stopniu to zaważyło i czy przypadkiem nie jestem skazany na minimalną poprawę.
- używam obiektywów Canon FD 50mm 1.8 S.C. oraz Hanimex Automatic MC 2.8 28mm. Ktoś jest w stanie określić jakość tej optyki?
- skany z filmu Solution VX 200 przeterminowany ok 4 miesiące (podobno tandeta), podejrzewam że bez sprawdzenia na lepszym filmie to może być wróżenie z fusów, ale może ktoś już przerabiał ten temat. Jak skończę obecny to planuję kupić jakiś markowy film celem sprawdzenia. Może coś polecicie?
- Skanowałem kliszę w Galerii Krakowskiej, tam chyba mają zwykły komputerowy skaner- nie wiem na ile jest to ważne.
- wina ustawień? Jest tylko ostrość i ekspozycja, do tego posiadam światłomierz. Dwie lewe ręce?
Może jest coś o czym nie wiem, liczę na wasze wskazówki, a ja się postaram szybko dorzucić zdjęcia z lepszej kliszy.
Za takie skany, to bym sobie życzył zwrot gotówki Obawiam się, że jak obecnie chcesz mieć cyfrowe wersje analogowych fotek w przyzwoitej jakości, to albo skanuj sam, albo oddawaj do kogoś kto się tym zajmuje z zamiłowania lub do labu, który ceni sobie swoją reputację. Ale wtedy pewnie będzie Cię to słono kosztować. Tak samo z wywoływaniem filmów.
Moja sugestia jest taka - kup sobie średniej klasy skaner dedykowany do negatywów i naucz się go obsługiwać Np jakiś Epson Vcośtam tyle, że cena nowego to tak od 700 zł w górę. Różne Plusteki i inne popularne z przystawkami do przeźroczy sobie odpuść bo efekty dostaniesz jak na plikach, które pokazałeś.
No i zmień negatywy na coś lepszego.
- Skanowałem kliszę w Galerii Krakowskiej, tam chyba mają zwykły komputerowy skaner- nie wiem na ile jest to ważne.
Serio? Epsonem V500 lepsze zrobisz sam...
Zobacz tą galerię...
Wszystkie, o ile się nie mylę skany z kliszy średnioformatowej, czy DIA robione właśnie V500.
Obiektywy masz dobre, zdjęcia są ostre, tylko zaszumione. Używaj filmów dobrych marek i nie przeterminowanych. Oznaczenie filmu VX sugeruje, że to Konica i 200 ASA nie była najlepsza. Weź i poodszumiaj te skany w jakimś programie i będziesz miał dobre zdjęcia
Sprzęt masz dobrej jakości, uwagę skup na prawidłowej ekspozycji. Film to nie plik RAW który można w łatwy sposób poprawić.
A co do zaprezentowanych zdjęć:
Konica VX 200 to nie taki zły materiał. Obawiam się, że wadliwie go wywołano - bowiem z prawidłowo przeprowadzonym procesem C-41 są od dawna spore kłopoty. Skanowanie - choćby i najlepiej przeprowadzone nie przywróci jakości obrazu utraconej w wyniku wadliwej obróbki.
Laboratoriom nie opłaca się obecnie utrzymywać chemii negatywowej w należytym stanie (co wymaga właściwej i dość kosztownej regeneracji), bo liczba przekazywanych do wywoływania filmów jest znikoma.
Jeśli oczekujesz należytej jakości to najpierw zlokalizuj punkt, który daje szansę/gwarancję należytej obróbki powierzonego materiału, bo wadliwej poprawić się nie da. Skanowanie to proces wtórny, przez to bezryzykowny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9