Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012 300 DPI, a wydruk 90x120cm, prośba o radę co zrobić?
Witam,
Przepraszam, że jako nowy użytkownik od razu zaczynam nowy temat, ale w zasadzie czytam was bez rejestracji od kilku lat:)
Mam problem, wzięłam udział w konkursie fotograficznym.
Zrobiłam zdjęcia, nawet się spodobały organizatorzy postanowili je wydrukować i tu jest zonk.
Dostałam informację, że powinny posiadać 300 dpi. Najpierw przerobiłam je w Photoshopie, ale przy zapisie zauważyłam, że zmniejsza się jakby w cm.
Z tego co już tu (od 2 dni:) )wyczytałam to tak właśnie jest z tym złowrogim dpi.
Zadzwoniłam więc do organizatorów, że może podadzą mi w jakich wymiarach to pójdzie do druku i tu zostałam zastrzelona.
Podobno będzie to 90x90cm lub 90x120cm.
Zrobiłam więc kilka rodzajów tego samego zdjęcia.
1. Powiększenie do tych centymetrów.
2. Zmiana tego DPI na 300.
3. Powiększenie i zmiana DPI przy ponownym punktowaniu w Photoshop. Nie jestem pewna czy tak to się teraz nazywa mam angielską wersję PS, w każdym razie jest to ostatni haczyk przy zmianie rozmiaru zdjęcia.
Zdjęcia robiłam kompaktem Canon IXUS 960 is, jego domyślne ustawienie to 180 dpi, oczywiście zapisuje w jpg. Robiłam zdjęcia w formacie 4000x3000 pikseli.
Moje pytanie i błaganie o pomoc to, która z tych metod da najlepszy efekt do druku?
A może w ogóle zostawić, ale boje się, że jak zostawię to lab jak coś strzeli, to ja sobie w łepetynę będę musiała strzelić:)
Zdaję sobie sprawę, że moja rozdzielczość była za mała, ale organizator nie poinformował nas, że to będą plakaty, a zdjęcia wybierałam ze swoich starych fotek bo myślałam, że to będą zwykłe małe formaty zdjęć.
To tylko kompakt i przy takim powiększeniu pikselioza będzie pewnie straszna i teraz jestem załamana, a tak się cieszyłam z konkursu.
Jak nie jesteś pewna jak przygotowuje się taki plik do druku, to zostaw tak, jak jest, wyślij im tylko w pełnej rozdzielczości - sami sobie zinterpolują przy wydruku i kompletnie bez znaczenia jest, że w oryginale masz tam 180dpi. Nieumiejętne skalowanie i wyostrzanie nie poprawi jakości, a wręcz może ją pogorszyć. Organizator, który p i e p r z y coś o 300dpi, nie łącząc tego z rozmiarem wydruku jest conajmniej niekompetentny. Zresztą rozmiar o jakim mówisz musi być interpolowany praktycznie ze wszystkich dostępnych na rynku aparatów, a inna sprawą jest, że 300dpi jest przy tych wymiarach zupełnie zbędne.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 18 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Teraz już będę wiedziała, że jak zobaczę samo dpi w wymaganiach to od razu szturmować o wymiary wydruku.
Ale dobrze mi się wydaje, że gdybym miała więcej dpi to by stanowiło problem, natomiast mniej niż drukarnia nie powinno nim być?
Bo zastanawiam się czy w tej drukarni wiedzą co robią, ale to już takie moje gdybanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11