Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 Obiektywy do przyrody, Canon, średni budżet
Witam
Planuję zakup Canona 600D i zastanawiam się nad obiektywami do tego sprzętu. Interesuje mnie zakres ogniskowych minimum 18-300 oczywiście ze stabilizacją. Teraz mam Canona 350D + kit + Sigmę 70-300 APO. Chciałbym mieć funkcjonalnie podobny zestaw, ale mógłbym zakupić ciut lepszy obiektyw niż kit. Sigma też miała swoje „ale” - wolny AF, może coś z Canona?
Wykorzystanie:
- przede wszystkim zdjęcia przyrodnicze, krajobrazy, zwierzęta (mam stało-ogniskową zenitowską 500 oraz do aparatu podpinam lunetę) i portrety, dokumentacyjne itp.
- kręcenie filmów w tym przyrodniczych – nie ukrywam że to główna przyczyna zmiany aparatu, w dużej mierzę będę nagrywał filmy.
Oczywiście cena jest ważna więc chciałbym połączyć możliwie niską cenę z zadowalającą jakością.
Proszę o podpowiedzi w co warto dozbroić Canona 600D?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 19 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
- 100-400 IS - kosztuje z 5000 zł, tyle to nie chcę wydawać na obiektyw,
- Sigma nie ma stabilizacji obrazu
A ile chcesz wydać skoro 5000 zł to dla Ciebie za dużo? Skoro prosisz o poradę to podaj jakie masz wymagania konkretnie. Dla jednych 5 tys to dużo dla innych nie.
Bartlomiej, z tego co sie orientuje Canon ma przystepniejsza od Nikona cenowo oferte teleobiektywow ale cos kolo 300mm ze stabilizacja i w niskiej cenie to chyba pozostaja ci tylko typowo amatorskie Tamron 70-300 VC lub Canon 70-300 IS. poza tym mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe ze stabilizacja nie zamrozi ci ruchu fotografowanego obiektu a przyroda ma to do siebie ze lubi sie poruszac. dlatego lepiej by juz bylo wziac cos o dzialke jasniejsze niz cos ze stabilizacja skuteczna na poziomie 2 dzialek
Ostatnio zmieniony przez moronica Sro 21 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Kolejny raz ktoś uważa że "pokrycie zakresu" to rzecz niezbędna...
Oj chyba kolega słabo doczytał co wątkotwórca już ma i dlaczego.
Bartlomiej, cenowo powyżej Sigmy 70-300 APO masz Canona 70-300 IS, Tamrona 70-300 IS, a potem chyba długo nic. Polecana Sigma 100-300/4 nie ma stabilizacji, Sigma 120-400 OS, ale koszty rosną. Sigma 135-400 APO zdaje się nie ma zbyt dobrych opinii, chociaż opinie w bazie Optycznych są przychylne. No i na koniec polecana 50-500 w wersji starszej i nowszej ze stabilizacją. Cena spora, wszystkie te szkła są ciemne.
A ile chcesz wydać skoro 5000 zł to dla Ciebie za dużo? Skoro prosisz o poradę to podaj jakie masz wymagania konkretnie. Dla jednych 5 tys to dużo dla innych nie.
Też prawda od tego trzeba było zacząć, a więc za dwa obiektywy chciałbym zmieścić się w zakresie 1000-2000 zł. Wiem że to utopia! Dlatego być może zostałbym przy kicie (chyba że ma jakąś sensowną konkurencję za parę stówek) i kupił np Canon EF 70-300 IS USM (tańszego ze stabilizacją nie kupie raczej). Choć z drugiej strony można zostawić sobie Sigmę 70-300 APO i mieć obiektyw bez stabilizacji.
[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 10:28 ]
moronica napisał/a:
pozostaja ci tylko typowo amatorskie Tamron 70-300 VC lub Canon 70-300 IS. poza tym mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe ze stabilizacja nie zamrozi ci ruchu fotografowanego obiektu a przyroda ma to do siebie ze lubi sie poruszac. dlatego lepiej by juz bylo wziac cos o dzialke jasniejsze niz cos ze stabilizacja skuteczna na poziomie 2 dzialek
komor napisał/a:
Canona 70-300 IS, Tamrona 70-300 IS, a potem chyba długo nic.
Dzięki za te wpisy, sytuacja staje się bardziej klarowna.
Rzeczywiście jeśli miałbym coś brać to podane przez Was Tamron i Canon.
Teraz sprawa najbardziej rozbija się o to czy warto brać obiektyw ze stabilizacją. W mojej 350D nie ma stabilizacji i nigdy nie używałem tej funkcji. Jak to z nią jest? pomaga? warto kierować się stabilizacją przy wyborze? Napaliłem się na stabilizację bo często robię zdjęcia o zmierzchu i o świcie przy słabym świetle, stąd każda pomoc (np. wysokie ISO) jest na wagę złota. Może jednak lepiej byłoby kupić 600D + niezły obiektyw podstawowy, a zostawić sobie Sigmę 70-300 APO, skoro i tak mam 500 i lunetę, a one stabilizacji nie mają. Najlepiej byłoby gdyby stabilizacja wbudowana była w korpus - to rozwiązałoby wszystkie problemy (Pentax chyba tak ma), ale niestety zachłanność producentów robi swoje, dlatego mamy stabilizację w obiektywach.
Skoro możesz wydać 2000 zł to zerknij na 70-200 f/4.0 L. Wiem, że dla zdjęć przyrodniczych 200 to trochę mało a i stabilizacji której tak pragniesz nie ma ale ostrość szkła, obrazek mogą Ci to wynagrodzić. Poza tym są konwertery które wydłużą Ci ogniskową jeśli 200 na cropie będzie dla Ciebie za mało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11