Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sprawność optyczna
Autor Wiadomość
micik 
Uczestnik

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012   Sprawność optyczna

Witam! Czy ktoś się orientuje jaką sprawność optyczną posiada model:
Delta Optical Titanium 10x56,
i Nikon Monarch 12x56 DCF ?
Pozdrawiam

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012   

Pewnie sprawność optyczna jest zbliżona do innych lornetek z tych serii, czyli DOT ok. 90%, Monarch ok.85%.

Abs 
Optyczny

Aby stwierdzić precyzyjnie trzeba wykonać pomiar transmisji a nie wiem czy jest w Polsce choćby kilka punktów, które są to w stanie zrobić. My możemy sobie pospekulować na podstawie testów, które zostały zrobione a o czym pisze Guliwer. W przypadku DOT-a 10x56 stawiam 2-3 punkty mniej.

micik 
Uczestnik

Witam! Dziki za odpowiedź, kusi mnie coś mocniejszego i jasnego, czy coś wiadomo o tej lornetce, jest ona godna uwagi?
Lornetka BRUNTON 15x63 http://allegro.pl/lornetk...2232110143.html

Abs 
Optyczny

Pierwsze słyszę o tej firmie ale strona internetowa ze zróżnicowaną ofertą jest http://brunton-binocular.blogspot.com/

skatman
Nowy

Firma ta jest podana w spisie firm Optyczne PL, i jest tam opis kilku lornetek tej firmy.

micik 
Uczestnik

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012   

Witam! Ciężki orzach do zgryzienia, wybierając z trzech modeli, to w którym z nich obraz będzie najwyższej jakości?
Nikon Action EX 10x50 CF
Delta Optical Titanium 10x56
Delta Optical Titanium 9x63

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012   

Troche sie tu pogubiłem, czy chodzi Ci o transmisje, czy raczej o jasność powierzchniową. Transmisja mowi o jakości zastosowanej technologii a jasność powierzchniowa to po prostu wiecej widać w ciemności. Największą jasność powierzchniową bedzie miała lornetka o największej źrenicy wyjsciowej (średnica:powiększenia) i najmniejszym powiekszeniu. W Twoim zestawie bedzie to 9x63.

Jesli chodzi o EX 10x50 i Titanium 9x63 to testy są, wiec tylko porównać i sprawa załatwiona. Skoro to ma byc zestaw nocny (mysliwski), to 10x56 a zwłaszcza 10x50 pasuje dla zaawansowanego wiekiem myśliwego, za to za to brakuje 8x56 dla młodego. Ma taka sama zrenice co 9x63 a bedzie mniejsza. I Titanium 8x56 taka jest i to w trzech wersjach: porro bez ED i z ED, oraz śliczniutka dachowka. Do tego wszystkie 3 przetestowane. ED ma ładne pole widzenia, dachowka jest najlzejsza i poreczna...
Za to 10x50 to takie dosc uniwersalne parametry, najlepsza jesli ma byc do wszystkiego w nocy i wdzien.

Przetestowane DO Titanium

Test Nikon EX 10x50

Do czego to ma byc i jakie sa wymagania, bo skaczesz troche bezładnie i trudno odgadnąć Twoje oczekiwania.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   

micik napisał/a:
Witam! Ciężki orzach do zgryzienia, wybierając z trzech modeli, to w którym z nich obraz będzie najwyższej jakości?
Nikon Action EX 10x50 CF
Delta Optical Titanium 10x56
Delta Optical Titanium 9x63

Po mojemu to DOT 9x63 jest świetną lornetką astronomiczną ale już nie dzienną. Ex ogólnie OK, niedroga i wszechstronna ale zbiera odblaski, np. od Księżyca. Moim zdaniem najlepszy obraz (nawet w dzień) uzyskamy z DOT-a 10x56.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   

jeżeli wybierać z tych trzech,to stawiam na 10x56,
10x imo najlepsze powiększenie
apertura 56mm zbierze sporo światła,a gabaryty "słoniowe"jeszcze nie będą :wink:

micik 
Uczestnik

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012   

Abs napisał/a:

Po mojemu to DOT 9x63 jest świetną lornetką astronomiczną ale już nie dzienną.

Jeżeli możesz to wytłumacz mi dla czego ona nie bardzo nadaje się do obserwanci dziennych?
Ogólnie, jako że już posiadam Nikona Monarch 8x42, to chcę sobie dokupić coś mocniejszego, ale chciałbym żeby jakość obrazu nie za bardzo odbiegała od tego Nikona, bo faktycznie jak dla mnie ostrość i jasność obrazu jest zadowalająca. Przekonaliście nie do Delta Optical Titanium 10x56. Teraz moje następne pytanie: jeżeli mam 8x42, to lepiej do tego dokupić 10x56, czy korzystniejsza w tym układzie będzie 12x coś tam?

Abs 
Optyczny

Wszystko zależy do czego lornetkę się wykorzystuje. Do 12x trzeba mieć przekonanie - to bardzo duże ale jeszcze względnie komfortowe powiększenie. Obraz już zaczyna lekko drgać, zwłaszcza przy dłuższych obserwacjach (zresztą przy 10x zazwyczaj także - dużo zależy od własnych predyspozycji). Ciekawą opcją takiej lornetki jest Nikon Monarch 12x56.
Każdą lornetką można prowadzić obserwacje dzienne ale nie każda jest do tego predysponowana. Większa apertura sprawia, że obraz w słońcu jest nienaturalnie jasny a w wielu sytuacjach pojawia się aberracja. Lornetka 9x63 o wadze ponad 1,2kg i źrenicy wyjściowej 7mm moim zdaniem nie będzie zbyt dobrym rozwinięciem dla 8x42. Co innego astronomia pod ciemnym niebem - jeśli masz w nocy źrenicę oka 7mm to wykorzystasz jej potencjał. Do obserwacji dziennych można używać warunkowo każdej lornetki ale potencjału w przypadku 9x63 raczej nie widzę, zwłaszcza, że i pole widzenia najmniejsze z podanych przez ciebie lornetek.
Większe powiększenie to i lepsza dostrzegalność szczegółów. Rozumiem, że zależy ci na lornetce jasnej bo jeśli nie prowadzisz dużo obserwacji przy deficycie światła to apertura 56mm także nie byłaby konieczna. Jednakowoż DOT 10x56 jest dobrze oceniana jako lornetka uniwersalna (nie licząc wagi - bo to nie lornetka turystyczna).

jaqb 
Rozmowny

Abs napisał/a:
... Większa apertura sprawia, że obraz w słońcu jest nienaturalnie jasny ...

Hm.., a mógłbyś wytłumaczyć czemu? Na zdrowy chłopski: źrenica oka "wycina" ze źrenicy lornetki krążek światła średnicy równej swojej i już. Czyli wykorzystuje źrenicę lornetki na tyle na ile sama się przy danym oświetleniu rozszerzy. Ergo patrząc przez 10x70 i 10x30 widzimy tak samo jasny obraz - w przypadku gdy źrenica oka jest mniejsza/równa 3mm - na łące w dzień dajmy na to. Z dokładnością do sprawności optycznej oczywiście :)

Abs 
Optyczny

W tym wypadku piszę o swoich doświadczeniach, np. w pełnym słońcu obraz z mojego Nikona Ex 8x25 bardziej mi się podoba niż z Nikona Ex 10x50. W tej pierwszej obraz jest bliższy rzeczywistości (jasność, kolory...) a w drugiej "rozjaśniony". Podobnie wychodzi przy porównaniu 10x42 i 10x50. Tutaj w słońcu zdecydowanie lepiej wychodzi ta pierwsza a późnym wieczorem i nocą - odwrotnie. Wielkimi aperturami obserwacje prowadziłem tylko przy deficycie światła ale nie sądzę by mogło być nagle inaczej.

jaqb 
Rozmowny

Ja nie zauważyłem szczególnych różnic jasności obrazu dziennego przy podobnej transmisji (80-90%) w 16x70, 15x50, 10x50, 7x50, 10x42, 8x30. Piszę o porównaniach bezpośrednich lornetka w lornetkę - nie wszystkich na raz oczywiście (16 i 15 nie moje ale często dostępne) i w różnych zestawieniach.

Anegdotka: onegdaj skonfundowany porównaniem jasności NVA 10x50 (stary i kiepski?) z nówką WO i IS Canona wyczyściłem w Soligorze soczewki... pomogło :D Polubiłem go na nowo.
Innym razem nieco poprzesuwane kolory w BPC2 dały fortę Silverowi 7x50 nad rosjanką. Tyle, że w dzień! Na nocnym niebie rosjanka pokazywała już dokładniej gwiazdki i tak samo mgławice. Z oceną jasności/transmisji na oko trzeba bardzo uważać. Wzrok łatwo oszukać, vide cyfrowa fotografia.

Btw obraz dzienny przez Silver 7x50 z wszystkiego przez co dłużej, znaczy parę dni :) patrzyłem wydaje mi się najjaśniejszy, najbardziej kontrastowy. Mimo to poczciwa, ocieplona BPC2 nie pokazuje mi w nocy mniej.

Odpowiedz do tematu