Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus 8x25 WP II
Autor Wiadomość
az
Uczestnik

Wysłany: Pią 18 Lis, 2011   Olympus 8x25 WP II

Witam
Właśnie po długich poszukiwaniach małego super kompakta, stałem sie posiadaczem jeszcze ciepłego Olympusa 8x25 WP II. Lorneteczka mała, bardzo zgrabna, nad wyraz fajnie wykonana. Z wielka odległościa oczną , naprawde zaskakujaco komfortowa, da radę każdemu okularnikowi. W grę wchodziły jeszcze Kowa , Nikon Sportstar Ex 8x25 i Nikon 8x21 HG. Nikon Sportstar Ex 8x25 nie wypadł dobrze podczas paru prób w sklepie, cieżko było go wyostrzyć, mała głębia i z tym super polem widzenia coś nie tak przy tak małej ogległości ocznej, wiec odpadł. HG drogie więc trzeba byłoby się z nim obchodzić jak z jajkiem wiec na razie tez odpadło, Kowy i HG w ręce nie miałem więc nie mam porównania. Wracając do Olympusa , doszły dwa 8x25 i 10x25. Tego drugiego pomimo lepszych parametrów (pole widzenia 114m) z uwagi na miejsza odległosć oczną ( 10x25-12mm v 8x25-15mm - wpraktyce na tych lornetkach to jakaś przepaść) , ogólną jakość obrazu i praktyczny spadek szybkości obsługi można sobie niestety darować. 8x25 WP II daje świetną ostrość tak w 75% pola, naprawdę dużą głebię jak na takie maleństwo i naprawdę niezłą jakość w niestety 108 metrowym polu widzenia. Także komfort używania nie przypomina zwykłego kompakta. A jeśli do tego dodamy korekcję fazową to za dwie i pół stówki bo za tyle można ją kupić, jest niezła zabawa. Na tyle niezła, że będzie chyba podstawową lupką na rowerowe wyprawy zamiast dobrej 8x32 z polem 140m. Jest w końcu dużo mniejsza i prawie trzy razy lżejsza :lol: . Jak by ktoś miał praktyczną równoczesną możliwość porónania 8x25 WPII z pozostałymi było by super, ciekaw jestem opini, szczególnie w stosunku do Nikona 8x21 HG. Bo to spora różnica w cenie i czy coś z tego praktycznie wynika. Pewnie wynika ale czy jest to warte tej różnicy w cenie :???:

Reklama

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011   

az!!!
myślę o trawelerku.
posiadasz jeszczę jakąś inną lornetkę do której mógłbyś porównać obraz który to maleństwo daje w dzień?

az
Uczestnik

Mam stosy innych lornetek, żona to chyba mnie wyrzuci z domu :zalamany: :mad: , to co napisałem skierowane jest do koneserów z dużymi (czytaj cieżkimi lupkami bo takie mam), wiem co piszę. Porównywałem obrazu z trzech drogich lornetek na raz , wszystkie na statywach :idea: . Dzisia była próba terenowa , wypadła bardzo dobrze, ostrość ustawiona na hiperfokalną daje bardzo dobry rezultat , naprawdę duża głębia bez potrzeby przeostrzania :mrgreen: . Komfort nie jest oczywiście taki jak z 8x32 ze 140 metrami, szczególnie pod swiatło, aberacja nieodczuwalna, dobra korekcja koloru, pole widoku wyrażnie mniejsze ale bardzo ostre, oczy trzeba ustawic do małżowin lornetki bardziej precyzyjnie, coś za coś. Jest bardzo dobrze z tymi 260 gramami wagi :wink: . Fajny kieszonkowiec. Lornetka jest nowa na rynku , może się wypowie inny posiadacz, zwłaszcza ,że nie mam możliwości porównania bezpośredniego z innymi klasowymi kompaktami :evil: .

wiem33 
Nowy

Gdzie w takiej cenie można nabyć - na stronie producenta są po 404 zł?
Czy aberacja przy patrzeniu na ptaki na tle nieba jest niezauważalna?

az
Uczestnik

Kupiłem w Euromega za 259. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj aberacji na ptakach nie było widać, ale czas pokaże co dalej , mam ją od dwóch dni.

kimek27 
Optyczny

Ciekawy produkt, przy pierwszej stosownej okazji przetestuje. Ciągle szukam małej turystycznej lornetki która zamieni Nikona Travelite 8x25 EX i zaoszczędzi na wadze i wymiarach. Wygląda że następca Olympusa 8x25 WP I przejął wiele od niego. Ta sama budowa optyczna (7 soczewek w 5 grupach) ale poszerzono pole widzenia. Zmieniono obudowe i zyskano na wadze, a i cena poszła w dół. Ciekawe jak będzie z jego trwałością. Az jaki jest kraj produkcji tego Olympusa?

az
Uczestnik

Chińczyk, nie pisze na lornetce tylko na pudełku.

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 22 Lis, 2011   

Kolego AZ i jak sprawuje się budżetowa lornetka czy dalej uważasz że jest warta zainteresowania, chciałem kupić jakieś niedrogie maleństwo do kieszeni i podobnie odrzuciłem
Nikona Sportstar Ex 8x25, może napiszesz coś więcej
Pozdrawiam.

az
Uczestnik

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011   

Lorneteczka spisuje się OK. Jak się ma za takie pieniądze przyzwoitą jakość wykonania, kompaktowość, małą masę i super obraz to trudno narzekać. Wszystkie kompakty z którymi dotychczas miałem do czynienia miały małą głębie ostrości i cały czas trzeba było piłować ostrością, z tym Olympuskiem nie muszę :smile:

emroth 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Gru, 2011   

Zastanawiam sie miedzy ta lornetką Olympus 8x25 WP II a modelem Nikon Sportstar EX 8x25 DCF.
Nikon ma duzo wieksze pole widzenia (ponad 8 st.) ale z drugiej strony dużą nieostrość brzegową i niewielką odległość oczną 10 mm

Porównywał ktoś te dwie lornetki? Cenowo obydwie da sie kupic za ok 300 zl z przesyłką

Zapomniałem też o przeznaczeniu: przede wszystkim spacery popołudniowe, ogladanie horyzontu, chmur, górek itp. czasami jakaś sarna się trafi

PS. jaka jest różnica między wersją I a II tytułowej lornertki i czemu aż tak bardzo różnią się cenowo - podejrzewam różnice w jakości wykonania ale czy też różnią się optycznie?

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 02 Gru, 2011   

Właśnie zamówiłem Olympus 8x25 WP II zobaczymy co potrafi to maleństwo. Nikon Sportstar EX 8x25 DCF, nie urzekł mnie zobaczymy jak będzie tutaj.

[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 10:34 ]
Olympus WP II dotarł wszystko to co napisałeś się zgadza. Jestem bardzo zadowolony. Dla mnie idealna lornetka kieszonkowa w tej cenie rewelacja.
Pozdrawiam az i dzięki. :grin:

strix 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2012   

no to mam i ja. Rzeczywiście super lornetka, owszem ma wady, jak pociemnienie brzegowe, trochę nieostrości na brzegu, ale to są rzeczy, które są nieistotne przy jej ergonomii i jakości obrazu. Jednym zdaniem ten maluch jest świetny i wart, każdej wydanej na niego złotówki ( w moim wypadku z przesyłka 308 złociszy). Kupiłem dla córki, a zakochała się w niej żona :grin: . Lornetka dla kobiety idealna, a w wersji purpurowej świetna na prezent.
P.

molderos 
Nowy
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Cze, 2013   

Witam serdecznie wszystkich miłośników lornetek .
Kupiłem Olympusa 8x25 WP II, mała, zgrabna, obraz ostry, na prezent dla dziecka.

Moje pytanie dotyczy pokrętła regulacji ostrości; ma wyraźny luz, tak 1-1,5 kreski, chodzi luźno, potem z należytym oporem, w drugą stronę podobnie, początkowo luz potem opór. Przy jego przekręcaniu słychać odgłos jakby "strzelającego smaru", nie wiem jak to opisać.
Kupiłem lornetkę wysyłkowo, więc mogę ją odesłać. Napiszcie czy macie podobnie. Pozdrawiam.

strix79 
Uczestnik

Wysłany: Wto 11 Cze, 2013   

molderos napisał/a:

Moje pytanie dotyczy pokrętła regulacji ostrości; ma wyraźny luz, tak 1-1,5 kreski, chodzi luźno, potem z należytym oporem, w drugą stronę podobnie, początkowo luz potem opór. Przy jego przekręcaniu słychać odgłos jakby "strzelającego smaru", nie wiem jak to opisać.
.

Taki "jałowy bieg" występuje losowo w wielu lornetkach, najprawdopodobniej to luz na współpracujących ze sobą gwintach / zębatkach. Czyli zanim "chwyci" pokonuje najpierw pustą przestrzeń, potem opór smaru. Nie ma to praktycznego znaczenia, ale może irytować.

Tak samo jak "strzelający smar" zwany powszechnie "mlaskaniem" - znaczenie czysto estetyczne.

Odpowiedz do tematu