Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Zamierzamy wraz za chłopakiem kupić lustrzankę. Znalazłam to forum i wydaje mi się, że ktoś z doświadczeniem będzie w stanie mi pomóc.
Poszukuję lustrzanki która uwieczni imprezy rodzinne, wyjazdy na wakacje, spotkania z przyjaciółmi lub po prostu śmieszne i ciekawe chwile. Do tej pory mięliśmy kontakt tylko z cyfrówkami lecz nie jest to sprzęt, który by nas zadowolił. Czytaliśmy o : Canon, Sony, Nikon lecz nie wiemy czym się dokładnie kierować. Budżet to ok 2000zł. Nie musi to być coś super dla zawodowców lecz coś prostego w obsłudze dla początkujących, lepszy od cyfrówki i w rozsądnej cenie.
Do uwieczniania wszystkiego co leci to jednak coś w rodzaju Nex'a czy co tam podobnego inne mejki robią. To nie z tego co zrozumiałem nie będzie sprzęt do fotografii a do niezbyt w sumie trudnej dokumentacji imprez standardowych.
Jakie jej cechy decydują, że chcecie wybrać właśnie ten typ aparatu?
jaad75, przecież napisali:
greensun napisał/a:
lepszy od cyfrówki i w rozsądnej cenie
greensun, IMHO w podanej cenie najlepiej wybrać kitowy zestaw pentaxa K-r lub canona EOS 1100D
Użycie będzie zależało od okoliczności. Uważam, że jakość lustrzanki jest o wiele lepsza, dziś oglądałam album stworzony przez Pentax K-x z obiektywem staloogniskowym 50mm.
Muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona, jakość jak na moje oko o niebo lepsza od cyfrówki, przejrzystość i wychwytywanie drobnych szczegółów. Właśnie o taki sprzęt mi chodzi. Mimo, że nie zajmuje się fotografią zawodowo to nie wyklucza to też innych możliwości tj. hobby. Skoro hobby to również chciałabym wykonywać to dobrze. Może z czasem zacznie mnie to wkręcać bardziej...
[ Dodano: Czw 19 Kwi, 2012 15:30 ] Sunders,
dziś oglądałam album stworzony przez Pentax K-x z obiektywem staloogniskowym 50mm.
Muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona, jakość jak na moje oko o niebo lepsza od cyfrówki, przejrzystość i wychwytywanie drobnych szczegółów. Właśnie o taki sprzęt mi chodzi.
Jakość wynika z wielkości matrycy i klasy obiektywu (pomijając warunki oświetleniowe), to nie kwestia obecności lustra jest tu czynnikiem decydującym. Jednym słowem, nie trzeba koniecznie kupować lustrzanki, zwłaszcza, jeśli nie masz konkretnych wymagań (szybkość AF, wymienność optyki, optyczny wizjer TTL itd), które determinowały by wybór takiego aparatu.
greensun napisał/a:
jakość jak na moje oko o niebo lepsza od cyfrówki
Jeśli lustrzanka posiada matrycę światłoczułą, to również jest cyfrówką...
greensun, poza tym ta super jakość zdjęć może być w tym wypadku wynikiem umiejętnej obróbki, a nie użycia lustrzanki, tudzież takiego, czy innego szkła. Lepiej jeszcze zapoznaj się z tematem bezlusterkowców - może taki sprzęt będzie dla Was uniwersalniejszy?
mozer, mozer,
Czytałam. Mają swoje zalety, faktycznie. Nie jestem zawzięta więc chętnie poczytam o nich. W takim razie, jakie bezlusterkowce są godne uwagi?
Tak jak jaad napisał... wystarczy niezła matryca (każda w sumie wspólczesna matryca APSC wkłądana do bezlustrzanych aparatów z wymienną optyką ma potencjał do wygenerowania znacznie lepszych obrazków od dowolnego kompakta malutką matrycą) oraz nienajgorszy obiektyw (też są do nich wymienne, naturalnie). Jeśli nie potrzeba szybkiego AF tudziez kilku innych spraw 'lustrzankowych' ... to po co nosić ze sobą powietrze w komorze lustra?
Sony Nex 5 lub 3
OLympusy PEN
Nikony 1
Samsung Nx100 (bo Nx200 to chyba za drogi...)
ze standardowym zoomem.
Tu już bym się bardziej kierował osobniczymi preferencjami dotyczącymi obsługi, bo w tym zakresie różnice między rożnymi bezlusterkowacami są IMO większe niż pomiędzy rożnymi lustrzankami.
Ale popatrz na dziale bezlusterkowców, ja nie pomogę, nie użytkuję tego często, więc napisałem tak aby wziąć pod uwagę inne rozwiązania niż lustrzanka a nie o konkretach pisać. Za cienki w uszach jestem w tym temacie by sensownie konkretny model doradzić, sorry...
[ Dodano: Czw 19 Kwi, 2012 17:58 ]
jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
matryca APSC wkłądana do bezlustrzanych aparatów z wymienną optyką
Nie jestem przekonany, czy ta wymienność optyki jest tu istotna, bo OP póki co nie wspomniała o zamiarze używania czegoś specjalnego...
Istotnie, masz rację. Ale mimo wszystko niekiedy się przydaje Np. aby zakupić 16mm i wywallić zooma w cholerę i miec fajny mały aparat... nie do wszystkiego
Godnymi uwagi bezlusterkowcami są jedynie te, których cena nie przekracza ok. 1500 zł, bo od tego pułapu zaczyna się już strefa "KINGSAJZ", czyli PRAWDZIWYCH LUSTRZANEK! Różnica między bezlusterkowcami a lustrzankami (zwanymi w dalszej treści posta DSLR) polega m.in. na tym, że DSLR mają nieporównywalnie bardziej rozbudowany system akcesoriów, z obiektywami i lampami błyskowymi na czele, więc pchać się za tą samą cenę w system bezlusterkowy, ubogi w akcesoria a przy tym o niepewnej przyszłości, to klasyczna "blondynka po kapieli", czyli CZYSTA GŁUPOTA! A tak przy okazji - jaką "cyfrówką" (rozumiem że chodziło Ci o kompakt cyfrowy?) do tej pory fotografowałaś?
No, ale po co pchać się w akcesoria, obiektywy i takie tam lizanie lodów przez szybkę (bo akcesoria i obiektywy kosztują, te które warto kupić i oferują coś więcej niż bezlusterkowce to dość słono kosztują i na ich zakup to te tytułowe 2 tysiące złotych to jest chyba nieco zabawna kwota), gdy potrzebuje się po prostu większej matrycy i lekko lepszego obiektywu niż w ordynarnym kompakcie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15