Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Sty, 2010 Jak działa HSS (High Speed Sync)?
Temat wydzielony z Test Nissina Di866, autor w pierwszym poście ma na myśli właśnie Nissina Di866.
Liczba przewodnia a HSS: testowalem sobie swoja blyskotke i zauwazylem przypadkiem zjawisko spadku "swiatla uzywalnego" wraz ze zmniejszaniem czasu naswietlenia w trybie HSS. I teraz nie wiem, czy to mankament tego modelu, czy ogolna prawidlowosc. Bede wdzieczny za informacje.
Aby zminimalizowac ilosc postow "wyjasniajacych" zalaczam "protokol pomniarowy".
Odleglosc od obiektu 3m mierzone tzw. "metrem". Motyw to 25% bialego - tu styropian. 25% czarnego - krzeslo, i 50% czegos pomiedzy.
Zdjecia: wszystkie ISO 100, Przyslona 8.
1. Bez lampy, 5500 K, Av przslona 8. Ten histogram przyjalem jako wzorzec.
2. Lampa wbudowana, M, 1/125. - Histogram identyczny. Na oko.
3. DI866 - M, 1/125. Zdecydowanie jasniej, okolo 1EV
4. DI866 - M, 1/250. Jeszcze jasniej, (sczegolnie dol histogramu) a teoretycznie powinno byc jak w 3.
5. DI866 - M, 1/500, HSS - Cienie ciemniejsze, swiatla inne, choc w tym samym miejscu.
I teraz zaczyna sie zjazd, ktory mnie tak niepokoi. Za kazdym razem ca. 1EV mniej
6. DI866 - M, 1/1000, HSS
7. DI866 - M, 1/2000, HSS
8. DI866 - M, 1/4000, HSS
To normalne?
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 23 Sty, 2010, w całości zmieniany 2 razy
To normalne - tak działa HSS. Nie dość, że jej moc maksymalna spada, bo musi błyskać stroboskopowo przez całą drogę lamelek, tworząc niejako światło ciągłe, to jeszcze traktowana jest przy krótszych czasach dokładnie tak samo jak światło ciągłe, czyli im krótszy czas naświetlania (węższa szczelina) tym klatka mniej doświetlona.
W sumie używając high speed sync (HSS czy AutoFP w nikonie) jako taki, można spokojnie założyć, że:
1) samo włączenie tej funkcji (stroboskop) ogranicza moc lampy o 1EV
2) każde skrócenie czasu migawki o 1EV zmniejszy nam moc o 1EV
Wynika z tego, że przy ekstremalnie krótkich czasach - moc lampy jest "pomijalnie mała". Co oczywiście nie przeszkadza naświetlić poprawnie kadru.
W Twoim przykładzie dokładnie to zaobserwowałeś - dlaczego masz ciemniej? Po prostu nie ruszałeś przesłony. Gdybyś ją sukcesywnie otwierał, aby taka sama ilość zastanego była rejestrowana - wtedy obrazki by były OK. Pamiętaj że HSS to doświetlenie bliskich obiektów (z uwagi na utratę mocy) a nie główne światło.
to jeszcze traktowana jest przy krótszych czasach dokładnie tak samo jak światło ciągłe
noooo, to do mnie przemawia, nie wpadlem na to, az mi wstyd, bo to logiczne - lampa moze oswietlic tylko cala scene, wiec im krotszy czas, tym wiecej swiatla na lamelki. Dzieki.
hijax_pl, punkt 2 jest teraz dla mnie oczywisty.
hijax_pl napisał/a:
Gdybyś ją sukcesywnie otwierał, aby taka sama ilość zastanego była rejestrowana - wtedy obrazki by były OK
Zastanego bylo zero, totalne zaciemnienie, ale masz racje, obrazki bylyby ok.
hijax_pl napisał/a:
Pamiętaj że HSS to doświetlenie
Po spartaczeniu sesji pod zaglami z lampa bez HSS (przyslony 22 w gore) po to ja wlasnie kupilem.
? Po prostu nie ruszałeś przesłony. Gdybyś ją sukcesywnie otwierał, aby taka sama ilość zastanego była rejestrowana
Błyskowego też byłoby więcej rejestrowane, gwoli ścisłości. Idę testować czy to wszystko co mówicie trzyma się kupy w systemie na literę C ale z lampą 580EX II.
? Po prostu nie ruszałeś przesłony. Gdybyś ją sukcesywnie otwierał, aby taka sama ilość zastanego była rejestrowana
Błyskowego też byłoby więcej rejestrowane, gwoli ścisłości. Idę testować czy to wszystko co mówicie trzyma się kupy w systemie na literę C ale z lampą 580EX II.
No właśnie nie do końca. Rozchodzi się o to, że przy tym samym EV, otwierasz przysłonę i skracasz czas - utrzymujemy tą samą ilość zastanego, Skracanie czasu natomiast redukuje moc lampy więc - błyskowego jest "coraz mniej" - o ile utrzymujemy ten sam dystans do pierwszego planu.
komor, odleglosc od obiektu to 2m, a nie 3. Na wypadek, gdybys chcial porownywac.
Tak naprawde to chcialem przyjrzec sie LP (GN, LZ). Pdawane w testach wartosci LP tak diametralnie sie od siebie roznia, ze chcialem przekonac sie na wlasne oczy, jak to jest. Pierwsze pytanie - jak zmierzyc LP? Definicja niby prosta... Ustawilem 2m od sciany aparat, lampa wbudowana ma LP = 13, ISO na 100. Oczekiwalem nastepujacego zachowania: histogram dla przeslon < 6,3 powinien wygladac tak samo, od 7,1 powinen przesuwac sie w ciemna strone. Dodatkowo wykonywalem dla kazdej przyslony drugie ujecie z "blysk +2" - jasniejszy histogram ozacza zapas mocy, brak zmiany histogramu oznacza prace na mocy granicznej. Nastepne pytanie: co fotografowac? Kilka skladanek o roznych zawartosciach jasnych i ciemnych elementow pokazuja wyrazny wplyw motywu na wynik pomiaru. Czy mozna "domowym sposobem" wyznaczyc LP?
hijax_pl, albo ja wczoraj byłem w innej rzeczywistości albo zmienił się Matrix, bo jestem przekonany, że wczoraj w Twoim poscie było napisane coś innego niż jest teraz. Oczywiście jak skracamy jednocześnie czas to masz rację, błysk HSS też będzie odpowiednio krócej rejestrowany. Źle zrozumiałem. Późno było
komor, ojej... a ja byłem ciekaw jak tam HSS w 580 działa
cybertoman napisał/a:
Czy mozna "domowym sposobem" wyznaczyc LP?
A masz np 18% szarą kartę? Albo światłomierz z pomiarem błysku?
GN = f * d, gdzie f - to przesłona, a d - odległość
Ze światłomierzem zrobiłbym tak: ustawiam go dokładnie 1m przed palnikiem. Ustawiam lampę w tryb M na 1/1 mocy. Wykonuję pomiar. Odczytana wartość przesłony będzie naszą liczbą przewodnią.
Metoda na kartę jest troszkę bardziej upierdliwa. W odległości powiedzmy 3m przed palnikiem stawiasz kartkę, ustawiasz przesłonę na f/10 i fotografujesz. Wycinek kadru z kartą powinien mieć dać histogramie pik dokładnie pośrodku. Jeśli tak nie jest korygujesz ekspozycję tak aby pik był po środku. Czy w kompie czy wykonując ponownie zdjęcie na innej przesłonie - co wygodniej. Jak już dopracujesz się takiego histogramu, możesz szybko policzyć GN
komor, ojej... a ja byłem ciekaw jak tam HSS w 580 działa
Wyszło zgodnie z waszym opisem powyżej, ale oglądałem tylko na ekraniku puszki, bo nie miałem już siły dalej siedzieć przy komputerze. Dziś wieczorem wrzucę foty to popatrzę dokładniej, ale generalnie im krótszy czas tym ciemniej (pomimo, że lampa w TTL czyli mogłaby się starać o coraz silniejszy błysk).
Co ciekawe na granicznym czasie X (1/250) sam fakt włączenia HSS (zwanego w Canonie FP Flash) powodował przyciemnienie kadru, czyli przełącznik HSS nie jest inteligentny i aktywuje ten tryb nawet wtedy, gdy czas X nie jest jeszcze przekroczony. Jeszcze na spokojnie na to popatrzę, dziś wieczorem.
lampa SB600, manual, tryb FP załączony, palnik na 50mm, światłomierz w odległości 1m od palnika, pomiary dla ISO100
moc lampy M1/1, czas 1/125 - pomiar GN=25.1, katalogowo powinno być GN=36
moc lampy M1/2, czas 1/125 - pomiar GN=20, katalogowo powinno być GN=25,5
moc lampy M1/4, czas 1/125 - pomiar GN=14, katalogowo powinno być GN=18
i tryb HSS
moc lampy M1/1, czas 1/250 - pomiar GN=13,3, katalogowo powinno być GN=13,1
moc lampy M1/1, czas 1/500 - pomiar GN=13,1
moc lampy M1/1, czas 1/2000 - pomiar GN=14
moc lampy M1/1, czas 1/4000 - pomiar GN=13,3
moc lampy M1/2, czas 1/400 - pomiar GN=10,2
moc lampy M1/4, czas 1/400 - pomiar GN=7,1
moc lampy M1/8, czas 1/400 - pomiar GN=5
moc lampy M1/16, czas 1/400 - pomiar GN=4
Wg dokumentacji światłomierz pomiar padającego błysku może wykonać w zakresie f/0,5 - f/161,2
Wnioski:
1) moja mała sabinka niedoświetla przy ustawionej mocy większej od M1/4 (ale to już wiedziałem wcześniej )
2) włączenie trybu HSS automatycznie zmniejsza moc o ok 2EV (co mniej więcej jest zgodne z dokumentacją lampy)
3) moc w trybie HSS jest stała niezależna od czasu migawki (co jest zgodne z dokumentacją)
3) moc w trybie HSS jest stała niezależna od czasu migawki (co jest zgodne z dokumentacją)
Owszem, jest stała, jeśli mierzysz ją światłomierzem...
BTW, L-758 pozwala na ustawienie czasów synchro 1/2000 i 1/4000s? Mój L-358 dochodzi do max 1/1000s...
jaad75, to co zmierzyłem specjalnie wymuszałem na czasie sync 1/125, gdyż chciałem sumaryczną energię wszystkich "podbłysków". Wyszło mi około GN=13 dla różnych czasów co jest logiczne, gdyż w trybie HSS lampa napieprza krótkimi błyskami przez cały czas przebiegu przedniej lamelki.
Skracanie czasu migawki - zmienia nam tylko szerokość szczeliny, czas przemieszczania się lamelki się nie zmienia - jest ten sam a to oznacza że lampa zawsze musi wygenerować taką samą serię błysków.
Zmieniając czas x-sync na światłomierzu zmieniam "okno czasowe" w którym światłomierz mierzy błysk. Można powiedzieć że robię sobie taką całkę oznaczoną od czasu t0 do tx
Teraz dane z ustawiania czasu migawki i x-sync na tą samą wartość:
moc lampy M1/1, x-sync 1/250 - pomiar GN=10,1
moc lampy M1/1, x-sync 1/500 - pomiar GN=7,1
moc lampy M1/1, x-sync 1/1000 - pomiar GN=6,3
...dalej nie da się bo mój sekonic też dochodzi max do 1/1000 czasu x-sync
Pisząc "moc lampy w hss jest stała" miałem na myśli pracę lampy (mniej więcej ta sama seria krótkich błysków) lub inaczej - pole powierzchni pod wykresem energii jest mniej więcej równe i niezależne od użytego czasu migawki
Jaki ta praca przyniesie efekt naświetlając klatkę to już inna sprawa. To pokazują dane wklejone powyżej w tym poście. Im krótszy czas migawki (węższa szczelina migawki) tym mniej światła dociera do matrycy. I to jest to co napisałem kilka postów wyżej - w kontekście ekspozycji, każde skracanie czasu migawki o 1EV - zmniejszy nam moc lampy o 1EV - zdjęcie będzie ciemniejsze.
hijax_pl, swiatlomierza zewnetrznego brak, nawet na liscie inwestycyjnej. (Przydaje sie do jeszcze czegos.?..) Szara karta jest, tylko... czy poprawne naswietlenie je w srodek histogramu zapewni automatycznie, ze ew. swiatla i cienie tez beda poprawnie naswietlone? Byc moze "resztka sil" odbije sie od szarego, ale w ciut ciemniejszym juz utonie?
Dokumentacja - ha, o HSS jest tylko akapit, jak ustawic, to wszystko. I HSS w DI866 dostepny jest tylko w TTL, manualnie odpalic sie nie da.
jaad75 napisał/a:
Owszem, jest stała, jeśli mierzysz ją światłomierzem...
Domyslam sie, o co chodzi, mimo to wg. wczorajszych nauk tu pobieranych: moc jest stala, bez wzgledu na to, czym sie ja mierzy. To, ze nie wszystko dociera do matrycy, nie zmienia tego faktu, powoduje jednak, ze GN bedzie malec.
hijax_pl napisał/a:
jest mniej więcej równe
czemu mniej wiecej? Masz na mysli powtarzalnosc blysku? Bo proces przesuwania sie szczeliny dla czasow >= max X jest z duza dokladnoscia taki sam, a tyle czasu pracuje stroboskop HSS.
komor napisał/a:
przełącznik HSS nie jest inteligentny
C1000D + 866 - przy wlaczonnym HSS w lampie nie ma roznicy dla czasow <= 1/200 (1/200 to max X dla 1000D).
czy poprawne naswietlenie je w srodek histogramu zapewni automatycznie, ze ew. swiatla i cienie tez beda poprawnie naswietlone
Mierz punktowo
(tu mi się przypomina problem 18% szarości... - ale to już zupełnie inny temat )
cybertoman napisał/a:
czemu mniej wiecej? Masz na mysli powtarzalnosc blysku? Bo proces przesuwania sie szczeliny dla czasow >= max X jest z duza dokladnoscia taki sam, a tyle czasu pracuje stroboskop HSS.
Pojedynczy błysk: Czas błysku - ok 1/1500s
Przedbłysk TTL + HSS: Czas HSS - ok 1/60s
Sam HSS składa się z serii błysków o czasie około 1/50000s (średnia z różnych źródeł) - Pamiętać jedynie należy, że z punktu widzenie konstrukcyjnego nie stosuje się tak szybkiego inicjowania zapłonu ksenonu i wygaszania palnika. Napięcie na palniku nie może schodzić do zera, zatem rzeczywisty wykres nie przypomina prostokątnego. A to daje efekt światła ciągłego.
Napisałem "mniej więcej" dlatego, że błyski muszą się zacząć na chwile przed ruszeniem lamelki i zakończyć (warunek konieczny) przy zatrzymaniu lamelki. Mniej więcej się też tyczy domowych warunków pomiarowych - rozrzutu wyników. Niestety nie mam w domu na stałe oscyloskopów i zaczernionych, bezodblaskowych pomieszczeń
cybertoman napisał/a:
powoduje jednak, ze GN bedzie malec.
A dlaczego? GN to jest zdolność lampy oświetlania motywu, a nie ilość światła docierająca do matrycy
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 22 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12