Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i przyglądam się bacznie niebu od strony zachodniej i właściwie jedyne co widzę to drobne jasne punkciki (nie większe niż kilka ziarenek piasku). Mieszkam na 7 piętrze mam całkiem niezłą panoramę nieba, niewiele wysokich budynków, nie posiadam statywu. Zastanawiam się czy coś robię nie tak, czy nie potrafię odszukać odpowiednich obiektów czy po prostu tak to wygląda ?
No i przyglądam się bacznie niebu od strony zachodniej i właściwie jedyne co widzę to drobne jasne punkciki (nie większe niż kilka ziarenek piasku). Mieszkam na 7 piętrze mam całkiem niezłą panoramę nieba, niewiele wysokich budynków, nie posiadam statywu. Zastanawiam się czy coś robię nie tak, czy nie potrafię odszukać odpowiednich obiektów czy po prostu tak to wygląda ?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Gwiazdy nawet w teleskopach są punkcikami.
Szkoda że przed zakupem lornetki nie poczytałeś trochę o tych nieszczęsnych zoomach
Ja miałem tani wynalazek z Lidla powiększenie 12x a teraz mam Nikona 8x i widać duuuużo dużo więcej niż przez te 12x. Nie wiedziałem,że na niebie jest tyle gwiazd.
Ja miałem tani wynalazek z Lidla powiększenie 12x a teraz mam Nikona 8x i widać duuuużo dużo więcej niż przez te 12x. Nie wiedziałem,że na niebie jest tyle gwiazd.
No proszę nawet nie wiedziałem że, Nikona można kupić za ponad 100 zł Ja wiem że dla niektórych 150 / 200 czy 300 zł nie robi różnicy ale ja do takich osób nie należę
Elficzeq ja też do takich osób nie należę ale można przecież przez jakiś czas odkładać sobie aż się uzbiera. Chyba, że ktoś w gorącej wodzie kąpany tak jak ja kiedyś byłem i kupowałem badziewia Lidlowskie i bazarowe chińskie wynalazki. "kupujesz tanio kupujesz dwa razy"
No i przyglądam się bacznie niebu od strony zachodniej i właściwie jedyne co widzę to drobne jasne punkciki (nie większe niż kilka ziarenek piasku).
Dziś na zachodzie, kilkanaście stopni nad horyzontem, ok. godziny 19-20 będzie bardzo jasny Wenus i nieco poniżej Jowisz. Przy powiększeniu kilkanaście razy zobaczysz 3 punkcikowe księżyce Jowisza (dziś czwarty jest za blisko planety).
Jeśli nie zobaczysz tych księżyców przy dzisiejszej pogodzie, znaczy lornetka nie bardzo nadaje się do astronomii. Chyba, że do naszego ziemskiego Księżyca
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012
Elficzeq spróbuj wyregulować dioptrie, ustawić optymalnie rozstaw okularów - najlepiej na dziennym krajobrazie. Zobaczysz czy poprawi się nieco jakość obrazu.
Zoom nawet Nikona nie daje rewelacyjnej rozdzielczości obrazu przy dużych powiększeniach a ma tylko 22x. Tutaj producent pisze że lorneta ma 90x. Nie wiem czy to w ogóle możliwe? W lunecie przy tym powiększeniu trudno ustabilizować obraz nawet na solidnym statywie ale planety są już wyraźnymi choć małymi kuleczkami a na Jowiszu widać pasy.
Przy obserwacjach ważna jest też przezroczystość powietrza dlatego rozdzielczość lornetki lepiej sprawdzać na niezbyt odległych przedmiotach. Ledwie widoczne chmury cirrostratus także mocno psują możliwość wyostrzenia obrazu.
Guliwer bardzo dziękuję za wskazówkę Ku mojemu zaskoczeniu, jak udało mi się ustabilizować lornetkę, zobaczyłem trzy małe punkty obok Jowisza, jeden jakby pod dwa w równej linie nad nim. (jeden na 17, ten dwa nad na 11) no przynajmniej tak to wyglądało z mojej perspektywy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10