Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011 Wyzwalacz radiowy Phottix Strato
fotoG3 napisał/a:
Jak szukałem wyzwalacza to też wybrałem RF602, ale na szczęście w ostatniej chwili pojawił się Phottix Strato.
Z jakim aparatem używasz to Strato? W opisie w jednym ze sklepów jest napisane:
Z bezprzewodowym wyzwalaczem Strato możesz robić zdjęcie z czasem synchronizacji do 1/125 s. – trochę mało. Wg linkowanego wcześniej testu wyciąga 1/250. Jak to wygląda u Ciebie?
Strato używam z Canonen 450D i 350D.
Najczęściej ustawiam 1/160s, ale zrobię dzisiaj zdjęcia przy 1/200.
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 15:57 ]
Wczoraj zrobiłem kilka zdjęć.
Mój 450D ma max czas synchroniacji z lampą przy 1/200sec, ale wyrabia się jeszcze przy 1/250 i wyzwalacze Strato także.
Na zdjęciu 2x lampy Minolty podpięte do Strato i na stopce 430EX w trybie wTTL skierowana na sufit. Czas 1/250sec
http://tinypic.pl/q9crrwchr64w
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 15:58 ]
430EX oczywiście w trybie eTTL
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 16:04 ]
Następne zdjęcie jest zrobione przy 1/333 sec czyli dużo powyżej czasu maks synchronizacji. Widać już czarny pasek na dole zdjęcia.
http://tinypic.pl/95e5z9zahnyn
Na zdjęciu 2x lampy Minolty podpiete do Strato, w stopce tylko nadajnik.
Tez mam Strato i nie ma problemu z synchro do 1/200 z 400d czyli tak jak czas synchro z lampa.
Nawet w instrukcji jest ze do 1/250s synchronizuje. Aaa no i powiem ze jeszcze nie zdazylo sie zeby nie blysnelo Troche drazniacy jest wylacznik nadajnika ktory nawet na off trzeba dobrze ustawic zeby wylaczyl sie.
cra89,
Nadajnik nie ma wyłącznika. Przełącznik NO/OFF w nadajniku obok przełacznika zmiany kanałów jest do zmiany trybu wyzwalania grup lamp. Dlatego nad nim jest słowo ALL.
W pozycji ON wyzwala wszystkie 4 grupy lamp dla wszystkich nadajników.
W pozycji OFF wyzwala tylko wybraną grupę lamp (jedną z czterech).
Dla mnie to super sprawa bo ustawiam sobie dwie grupy i mam 3 kombinacje ich pracy.
Każda z osobna lub wszystkie razem. Jedną lampę ustawiam jako światło kontrujące, ale to nie zawsze jest mi potrzebne i wtedy w szybki sposób jednym przełącznikiem na aparacie mogę zmienić oświetlenie.
Nadajnik nie potrzebuje wyłącznika zasilania bo jak podejrzewam pobiera prąd tylko podczas wyzwalania migawki. Nie wiem jak to zrobili, ale nadajnik praktycznie ma bardzo małe zużycie prądu. Wykorzystałem to i w nadajniku mam baterie a w odbiornikach akumulatorki. Zdażyło mi się kiedyś zapomnieć wyłączyć odbiorniki i po paru dniach były rozładowane.
Moje tanie FW-1B też nie ma wyłącznika na odbiorniku. Podejrzewam, że całość aktywowana jest napięciem ze stopki i tylko wtedy pobiera prąd z akumulatora/baterii. Natomiast nadajnik, z racji tego, że musi nasłuchiwać – pobiera prąd cały czas, stąd konieczność zastosowania wyłącznika.
komor,
To najlepsze rozwiązanie bo praktycznie prawie wcale nie zuzywa baterii. Nadajnik właściwie cały czas jest wyłączony, aktywuje się tylko na ułamek sekundy gdy wysyła sygnał do odbiorników. W nadajniku stosuję baterię bo mają wyższe napięcie a dla urządzeń radiowych to ma znaczenie, poza tym baterie nie rozładowują się same jak większość popularnych akumulatorków.
Strato są OK, ich jedyna wada to zdecydowanie za wysoka cena dodatkowych odbiorników - 159zł.
Kupiłem kilka lamp Minolty do strobingu i potrzebuję następne odbiorniki.
witam serdecznie,
jako,ze jestem "tutaj" nowa pragne sie przywitać i nie ukrywam,ze poprosić o pomoc...
zakupiłam przedwczoraj wyzwalacz radiowy Phottix ASTER, po podłaczeniu do mojego sprzetu okazuje sie,ze lampa nie zostaje wyzwolona, pomimo zalecanych ustawień,
posiadam Canon EOS 5DmkI + Speedlite 580EXII,
podczas naciskania przycisku testowego na nadajniku miga czerwona dioda, jednak błysku nie wyzwala,
czy winą mogą być jakieś błędne ustawienia Cf.N w lampie ?
odesłałam wyzwalacz do sprzedawcy celem sprawdzenia, lecz po przeczytaniu wątków na forum zastanawiam sie nad wymiana owego wyzwalacza na STRATO,
czy uzywa ktoś tego zestawu z w/w wyzwalaczem?
dziekuje za ewentualna pomoc i porade, pozdrawiam
joannaczogała,
Proszę sprawdzić czy kanał na odbiorniku i nadajniku jest taki sam.
Odbiornik posiada oprócz tego przełacznik W-L,
W -wireless-do wyzwalania bezprzewodowego z nadajnika,
L -light do pracy jako fotocela, wyzwalana błyskiem innej lampy.
Twoje nastawy:
nadajnik: kanał np 1
odbiornik: kanał np 1, oraz tryb W
Musi działać, jeżeli nie działa nadala to kwalifikuje się do wymiany.
Zakładam, że baterie są OK.
Strato powinno współpracować z Canonem bez problemu.
Mój zestaw to EOS 450D + lampa 430EX
Twoje pytanie wywołało u mnie inne pytanie:
- czy można użyć zestawu mieszanego nadajnik Phottix STRATO - odbiornik Phottix ASTER ?
Odbiorniki ASTER są 2 razy tańsze od STRATO, mają też wbudowaną fotocele co czasami może być pomocne.
tak własnie miałam ustawione wszystkie parametry i pomimo tego lampa nie była wyzwalana,
odesłałam wyzwalacz do sprzedawcy,
okazało sie, ze odbiornik nie był sprawny,
wg sprzedawcy we wtorek otrzymam nowy- sprawdzony sprzęt
joannaczogała,
Jeżeli możesz jeszcze dogadać się ze sprzedawcą na dopłatę do STRATO to moim zdaniem warto dołożyc te 100zł.
Jeżeli masz lampę systemową i to porządną 580EX o wartości 1600zł to aż szkoda ją wykorzystywać w trybie manualnym jako lampę zdalną podpiętą do odbiornika.
Możesz w tym celu kupić dużo prostszą, nawet używana lampę - ja kupiłem Minoltę 360px z pełnym strowaniem manualnym (regulacja mocy lampy, normalna stopka lampy, ta starej generacji) za 65zł. Bardzo dobre są METZe.
Swoją systemowa lampę możesz uzywać jako lampy wpiętej w nadajnik na body.
Lampa 580EX będzie działała w eTTLu i masz pełną kontrolę nad doświetlaniem pierwszego planu, albo możesz skierować ją na sufit i rozproszyć światło.
Dodatkowo będzie działało wspomaganie AF z lampy 580EX, a to jest bezcenne w trudnych warunkach oświetleniowych.
Do odbiorników natomiast możesz podpiąć tanie lampy. To bardzo obniża koszty strobingu.
ASTER i STRATO nie przenoszą danych eTTLu z aparatu do lamp podpiętych w odbiorniakach i systemowa lampa jest tam słabo wykorzystywana.
joannaczogała
Mam nadzieję, że Strato dobrze się spisze w Twojej konfiguracji.
Dla mnie to był optymalny wybór.
Miło, że dzięki dyskusji na forum można pomóc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10