Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do zdjęć przyrody dla Canon EOS 1100D
Autor Wiadomość
frugo 
Początkujący

Wysłany: Wto 08 Maj, 2012   Obiektyw do zdjęć przyrody dla Canon EOS 1100D

Witam.

Jestem amatorem i od pewnego czasu posiadam Canona 1100D z kitowym obiektywem 18-55 IS II, ogólnie dla mnie daje rade normalnie ale chciałbym porobić zdjęcia przyrody, a szczególnie zwierząt bo mam w okolicy piękne lasy, jednak tym obiektywem nie da rady podejść dość blisko żeby coś sensownego zrobić:/

Mój budżet to około 1000zł, może być trochę więcej albo lepiej trochę mniej ;) Nie mam nic przeciwko używanemu obiektywowi jeżeli miałby być znacznie lepszy niż nowy za tą kasę. Tylko w razie używanego proszę o radę jak sprawdzić czy nie jest uszkodzony lub wadliwy.

Proszę o poradę jaki wybrać obiektyw który da mi największe zbliżenie (lub jak to się nazywa bo się nie mogę jeszcze ogarnąć w tej nomenklaturze optycznej), chodzi o to aby z większej odległości zrobić zdjęcie na którym będzie widać coś więcej niż krzaki ;)

Przejrzałem forum i inne stronki i znalazłem takie typy:
Canon 75-300mm
Canon 70-300mm
Sigma 70-300mm

Który z nich by był najlepszy dla mnie i jakie mniej więcej są różnice między dwoma pierwszymi bo testu pierwszego nie znalazłem. Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje obiektywów dla mnie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 08 Maj, 2012   

Canon EF-S 55-250mm f/4,5-5,6IS.

frugo 
Początkujący

Dziękuje za odpowiedź.
A co przemawia bardziej za nim niż za tamtymi?

Ogólnie też go próbowałem porównać ale nie wiem jak się odnieść do maksymalnej ogniskowej. Czy na tym obiektywie uzyskam mniejsze zbliżenie, a lepszą jakość?

Sunders 

frugo napisał/a:
Czy na tym obiektywie uzyskam mniejsze zbliżenie, a lepszą jakość?

Tak.

frugo napisał/a:
co przemawia bardziej za nim niż za tamtymi?

Nieco lepsza jakość optyczna i obecność stabilizacji.

frugo 
Początkujący

Dziękuje bardzo za szybką i konkretną odpowiedź. Widzę że cena tego obiektywu jest przystępna.

Teraz widzę, że są różne wersje obiektywów Canon 300mm i chyba jeden drugiemu nie równy.
Mam takie pytanie, czy znacznie lepszy byłby obiektyw Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 IS od tego EF-S 55-250 mm f/4,5-5,6 IS?
Pytam bo widzę że mogę mieć w porównywalnej cenie Canon EF 75-300 mm f/4-5,6 III (bez stabilizacji chyba) co 55-250 mm IS, a ten 70-300 mm f/4-5,6 IS jest znacząco droższy:/ Stabilizacja aż tyle kosztuje?

komor 
Moderator

Wszystkie starsze Canony 70-300 lub 75-300 bez IS to już dość stare złomy. Tylko 70-300 IS jest w miarę przyzwoity, choć dziś są już lepsze w podobnej cenie (np. Tamron 70-300 VC). Niestety ten Canon nadal trzyma cenę. Natomiast nowszy 55-250 IS, o którym napisał Sunders, jest co prawda dość mocno plastikowy, ale to nowa, dość ostra konstrukcja. W tym budżecie naprawdę warto się nim zainteresować. Dawniej poleciłbym Sigmę 70-300 (bez stabilizacji), która kosztuje poniżej 1000 zł, ale od kiedy jest ten Canon 55-250 IS, to niekoniecznie Sigma 70-300 jest już kusząca. Jest co prawda dość pancerna jak na tę półkę finansową, ale jej jakość optyczna odstaje od Canona 55-250, no i nie ma stabilizacji, która jest przydatna.

frugo 
Początkujący

Dziękuje bardzo za wyjaśnienia bo zdziwiły mnie te kosmiczne rozbieżności cen.

Już ogarniam mniej więcej temat ;) W takim razie zwracam się ku 55-250 IS.

Teraz takie pytanie jeszcze, jeśli bym chciał kupić używkę na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Co może być zepsute w obiektywie? Tylko Autofocus?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W tym segmencie cenowym raczej bym osobiście nie celował w używkę. Ale jak już koniecznie - to czy IS działa i nie wydaje dziwnych dźwięków, czy AF działa i nie wydaje dziwnych dźwięków, czy nic w środku nie klekoce, czy soczewki nieporysowane i czyste (z przodu i tyłu), czy pierścienie chodzą równomiernie (nic nie przeskakuje) i z należytym oporem (delikatnym). W końcu czy zdjęcia testowe na minimalnej i maksymalnej odległości ostrzenia, po przymknięciu przysłony o jedną działkę Ci odpowiadają.

To w zasadzie takie podstawy.

dcs
[Usunięty]

...czy w środku niezapylony/kurzony.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dcs, w 55-250 IS? No chyba, że po jakimś fotoreporterze stojącym tuż przy torze żużlowym ;)
Wydaje mi się, że to zbyt młoda konstrukcja jak na takie zasyfienie. Równie dobrze można szukać grzyba.

No ale może się mylę - masz rację, sprawdzić nie zaszkodzi...

dcs
[Usunięty]

hijax_pl,
Wystarczą wakacje w np. Tunezji. Ten piaskowy pył wlezie wszędzie.

frugo 
Początkujący

Dziękuje bardzo za odpowiedzi Panowie :)

Rozjaśniliście mi pogląd na sprawę :D

Teraz rozejrzę się w cenach i albo kupie nówkę albo znajdę coś blisko mnie żeby na żywo obejrzeć i fotki testowe po robić:)

komor 
Moderator

frugo napisał/a:

No to jak z samochodem. Można kupić używany za 3000 zł, ale może być też używany za 300.000 zł. Jedno i drugie to używany samochód. :)

moronica 

Pomogła: 106 razy

komor napisał/a:
frugo napisał/a:

No to jak z samochodem. Można kupić używany za 3000 zł, ale może być też używany za 300.000 zł. Jedno i drugie to używany samochód. :)

mozna rowniez przypomniec tego uzywanego Nikkora, ktory zostal niedawno sprzedany za ponad £100.000

Sunders 

moronica napisał/a:
mozna rowniez przypomniec tego uzywanego Nikkora, ktory zostal niedawno sprzedany za ponad £100.000

Ale on wyglądał na bardzo mało używanego :mrgreen:

Odpowiedz do tematu