Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Kwi, 2012 Poszukuję plecaka na sprzęt
Witam
Planuję zakup plecaka. Na wydatek ten mam ~500 zł. Głównym założeniem jest to, że poza sprzętem muszę w nim tachać coś do wsunięcia, wypicia, przy możliwości kurtka i inne bajery. Obecnie posiadam Nikona D60 z kitem, 55-300, lampę SB-700 oraz inne akcesoria, ponadto jakiś mało markowy statyw, w planach 1 lub 2 obiektywy (ale nieduże). Plecak ma być wygodny również na dłuższych wędrówkach (góry, miasto), ale także mieć łatwy dostęp, chociaż do samego body (ale dla mnie, nie złodzieja). I chcę też, bym wyglądał normalnie mając go na plecach, nie jakby z garbem (mam ponad 1,8 m, więc Naneu Alpha L raczej odpada) i nie chcę, by to był wielki plecak, raczej taki przeciętnej wielkości.
Z tego, co dotychczas wypatrzyłem to znalazłem:
-Lowepro Primus AW - odpowiedniej wielkości, pakowany od tyłu (brak dostępu nie przeze mnie), otwór z boku, mocowanie na statyw, druga, spora kieszeń, teoretycznie bez wad, być może za duży? dość drogi
-Lowepro Primus Minimus AW - to samo, jeno mniejsze (ale chyba nadal zmieści to, co w planach, tańszy
-Lowepro Rover AW - duża komora na górze, system nośny, statyw, ale utrudniony dostęp do sprzętu (tylko po ściągnięciu) no i jest olbrzymi i równie drogi jak Primus
-Lowepro Fastpack 250/350 (ze względu na pas biodrowy) - spore komory na aparat, te na własne sprzęty mniejszy, wygodny dostęp, brak mocowania na statyw, tani
-KATA DR-467i - pakowana od tyłu, brak dostępu od boku, ale ponoć wygodna, tania, odpowiednia wielkość
Czy coś z tych modeli się nada do moich potrzeb? Czy może coś innego? Czy ktoś może podzielić się wrażeniami z użytkowania tych modeli?
Fastpack 350. Na amazonie idzie tanio kupic. http://www.amazon.co.uk/L...c/dp/B000YIWR8G
czasem ceny spadaja ponizej 30funtow. cena skalepowa okolo 80 funtow. jedna wada, brak mocowania statywu. jak masz kogos w UK to moze tobie to sprowadzic.
Mnie to zawsze fascynowało i fascynuje jak to jest, że przesyłka wewnątrz EU kosztuje około 30 eurasów, a z HK - 5$
Generalnie nie opłaca się kupować z wysyłką zza polskiej granicy... Z hameryki dowalą cło i VAT, a z wewnątrz unii te kozty jakoś automagicznie wpadają do kosztów przesyłki
Mam Fastpacka 250 i powiem Ci, że górna komora nie jest szczególnie pojemna. Choć półtoralitrowa butelka od biedy się zmieści. Ogólnie plecak mało wygodny w użytkowaniu, przydaje się do samolotu.
Właśnie problem polega na tym, że plecak ma posłużyć do spacerów, często długich po górach czy po mieście, więc ma być pojemny pod oboma względami. Z tego względu Primus (lub Primus Minimus) wydaje mi się optymalny, lecz nie znalazłem nigdzie pełnej opinii na temat żadnego z nich.
Sam tez chce kupic ten plecak ze wzgledu na wyjazd do Polski. Posiadam torbe naramienna i plecak teraz szukam kopromisu miedzy jednym i drugim. Torbe ogladalem w sklepie i mam pozytywne odczucia. Plecak ma mi tez posluzyc jako bagaz podreczny. To co mam ze sprzetu to spokojnie zmieszcze. Ale nie wiem jak jeszcze wykozystam gorna komore.
Crumpler Muffin
Są oczywiście inne kolory - w tym czarny z żółtymi szwami.
Zalety: wykonanie, pojemność, komora na laptop, wsad od strony pleców, 30 lat gwarancji.
Wady: trzeba się do takiego otwierania plecaka, brak uchwytu na statyw.
Ja uzywalem (i jeszcze uzywam czasami) Fastpacka 350 (on ma trzy kieszenie, dodatkowa na laptopa) i powiem ze dla mnie to najlepsza opcja. W Fastpacku przetarl mi sie material kolo suwaka gornej kieszeni, wiec kupilem 2x drozszy Kata 3N1-33 (ja potrzebuje miejsce na 17" laptopa) i teraz do pracy laptopa nosze w Kacie, a sprzet na wycieczki w zreperownaym Fastpacku . Wygoda, ergonomia zdecydowanie lepsza, system szelek tez. Fastpack jest nieprzemakalny. Tydzien temu zlapala mnie tropikalna ulewa w Malezji, woda sie lala z nieba jak z wiadra, po przejsciu okolo 0.5km, wszedlem pod dach i moglem uzywac sprzetu bez zadnych problemow, plecak nie przemiekl, a powiem ze sie niespodziewalem.
Teraz czekam az Kata sie zepsuje, niestety wyglada na porzadny wyrob
A co do Fastpacka, czy warto dopłacać do wersji DSLR Video? Można przytroczyć statyw i ma kilka pojemników, może się przydadzą.
Primusa sobie odpuszczam, bo nigdzie go nie ma...
[ Dodano: Sob 14 Kwi, 2012 20:48 ]
I jeszcze takie jedno pytanie: czy ktoś coś słyszał nt. plecaków Vanguard (szczególnie Up-Rise 45)? Czy są one coś warte?
Ja posidam to http://www.ceneo.pl/4887642 (czyli to o co pytasz) można przytroczyć statyw ma schowany pas biodrowy i pasek na klatce, jest nieprzemakalny (niby) i ma schowany pokrowiec przed deszczem, można mu jedną kieszen powiększyć przez rozpięcie zamka, górna kieszeń wystarczy na niewielki napój kanapki i drobiazgi. Bardzo wygodny w noszeniu.
Nosze w nim Canon 60d Sigma 17-70, Canon 50mm, lampe 430ex i Samyanga 8mm plus .......
Ostatnio zmieniony przez 4motion Nie 15 Kwi, 2012, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10