Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XII Zloty Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Jak umieścić zdjęcie w poście?
Autor Wiadomość
Soniak10 
Entuzjasta
A700, X-S1 etc...



Pomógł: 9 razy
Posty: 548
Wysłany: Nie 06 Maj, 2012 12:41   Jak umieścić zdjęcie w poście?

Pytanie może i banalne, ale... nie mogę sobie poradzić z dołączeniem zdjęcia do postu. :roll: Jak klikam narzędzie "Img", to pyta o adres http, a ja chcę umieścić zdjęcie z mojego lapka. Nie bardzo też wiem, czy i w jaki sposób mogę założyć swoją galerię? :shock: Żadnego regulaminu czy instrukcji obsługi też nie mogę znaleźć :sad: , więc zadaję pytanie tutaj.
Acha: jak klikam "prywatne galerie", to pojawia się komunikat, że "są wyłączone". Żadnej opcji w rodzaju "utwórz swoją galerię" czy coś takiego. Padło mi coś na oczy czy to wszystko już za nowoczesne jak na mnie?
Z góry dziękuję za podpowiedź. :oops:
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona


Pomogła: 15 razy
Posty: 2031
Skąd: Buraczane Pole
Wysłany: Nie 06 Maj, 2012 12:44   

Ad. 1 - jesli nie chcesz wrzucać zdjęcia w postaci załącznika (mały rozmiar - niefajnie :evil: ) musisz wrzucić najpierw zdjęcie na jakiś zewnętrzny serwer typu flickr lub photobucket itp., a później dać je w tagi [img] [/img].

Ad.2 - musisz poprosić Admina albo Moda o możliwość założenia galerii, ponieważ automatycznie nabywasz taką po "naklepaniu" bodajże 500 postów. :wink:

http://forum.optyczne.pl/groupcp.php?g=3850
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 06 Maj, 2012 12:56   

Zewnętrzny serwis hostingowy. A jest ich od groma: imageshack, flicr, picasaweb, photobucket itd...
Po wrzuceniu tam zdjęcia kopiujesz link do zdjęcia (czyli właśnie adres http) i wklejasz do tego okienka co się pojawia przy przyciśnięciu klawisza IMG. Albo ręcznie wpisując:
Kod:
 [img]adres[/img]


Możesz też użyć załącznika do postu. To opcja w dolnej części pełnego edytora. Ale moim zdaniem to mniej elastyczne rozwiązanie.
 
 
Soniak10 
Entuzjasta
A700, X-S1 etc...



Pomógł: 9 razy
Posty: 548
Wysłany: Nie 06 Maj, 2012 13:32   

@kasiakaaz & hijax: dzięki. Choć szczerze mówiąc wolałbym opcję przez umieszczanie ("osadzanie pliku" czy jak-tam-zwał" - mam nadzieję, ze rozumiecie co mam na mysli?) niż prze linkowanie do pliku, umieszczonego najpierw gdzieś-tam-na-jakimś-serwerze. Natomiast w edytorze postów w okienku "Załącz plik" mam dwie opcje: "Przeglądaj" i "Dodaj załącznik". Wskazałem nazwę pliku na moim lapku, nacisnąłem "Dodaj załącznik" i oto efekt (póki co, chyba niech już tak zostanie):
Ps: @hijax: wobec tego nie będę już umieszczał tego samego zdjęcia mojej budy w wątku o lustrzance, OK? Pozdro :roll:

DSC01783_res.jpg
Plik ściągnięto 9343 raz(y) 98,55 KB

 
 
goltar 
Administrator



Pomógł: 33 razy
Posty: 3212
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:07   

Po wstawieniu zdjęcia/załącznika masz jeszcze opcję/przycisk "usuń miniaturę". Jak tak zrobisz będzie się wyświetlało zdjęcie o wstawionym rozmiarze, a nie jego miniatura.
 
 
 
kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona


Pomogła: 15 razy
Posty: 2031
Skąd: Buraczane Pole
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:14   

goltar napisał/a:
Po wstawieniu zdjęcia/załącznika masz jeszcze opcję/przycisk "usuń miniaturę". Jak tak zrobisz będzie się wyświetlało zdjęcie o wstawionym rozmiarze, a nie jego miniatura.

O..., no proszę, jakich to ciekawych rzeczy wciąż się człowiek dowiaduje... :smile: :wink:
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:15   

Cytat:
Po wstawieniu zdjęcia/załącznika masz jeszcze opcję/przycisk "usuń miniaturę".
A gdzie? ;)
 
 
goltar 
Administrator



Pomógł: 33 razy
Posty: 3212
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:26   

Nie macie takiego przycisku?

screen.jpg
Plik ściągnięto 10589 raz(y) 143,85 KB

 
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:26   

goltar napisał/a:
Nie macie takiego przycisku?
No ja nie widzę. Mam pierwsze trzy.

 
 
goltar 
Administrator



Pomógł: 33 razy
Posty: 3212
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 09:35   

Upss, to widocznie przywilej wyłącznie u moderatorów. Szkoda, mogłoby być dostępne dla wszystkich.
Trochę pozmieniałem, tak chyba będzie lepiej. Spróbujcie coś załączyć.
Domyślnie powinno wstawiać normalne zdjęcie bez miniatury, a przy zdjęciu ponad 1024x1024 linkować do pliku.
 
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 10:42   

goltar napisał/a:
Domyślnie powinno wstawiać normalne zdjęcie bez miniatury.
I tak też jest.
goltar napisał/a:
a przy zdjęciu ponad 1024x1024 linkować do pliku.
A tego to nie pozwala dodać nawet.

HJX_7573.jpg
Teścik mały
Plik ściągnięto 10547 raz(y) 201,29 KB

 
 
Aszex
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 11:00   

Nie można wyedytować zdjęcia (np. usunąć) po dodaniu postu, ale działa kasowanie wiadomości (no chyba, że było wcześniej, ale nie zwróciłem uwagi)... :)
 
 
goltar 
Administrator



Pomógł: 33 razy
Posty: 3212
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 14:43   

goltar napisał/a:
a przy zdjęciu ponad 1024x1024 linkować do pliku.
A tego to nie pozwala dodać nawet.[/quote]Nie pozwala jeśli ma więcej niż 1 MB. Do 1 MB powinno pozwalać.
 
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 15:29   

Mam plik 1200x640, który zajmuje ok 400kB

Dostaję taki komunikat (na ciemnoszarym tle):

"Załącznik-obraz musi być mniejszy niż 1024 pixeli szerokości i 1024 pixeli wysokości"

Tu masz ten plik- możesz się pobawić ;)
https://lh6.googleusercontent.com/-w-H4E2Cy_vU/T6KuUqd5nXI/AAAAAAAAfwc/EaUV2gErQgA/s1200/HJX_7573.jpg?gl=PL
 
 
Usjwo 
Optyczny



Pomógł: 25 razy
Posty: 4167
Skąd: Shanghai
Wysłany: Wto 08 Maj, 2012 04:02   

hijax_pl napisał/a:
Mam plik 1200x640, który zajmuje ok 400kB

Dostaję taki komunikat (na ciemnoszarym tle):

"Załącznik-obraz musi być mniejszy niż 1024 pixeli szerokości i 1024 pixeli wysokości"



To chyba prawidlowo dziala :???:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 18