Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka dla ptasiarza
Autor Wiadomość
Xideen 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Kwi, 2012   Lornetka dla ptasiarza

Witam Serdecznie,
Od kilku dni czytam forum (to i inne), przeglądam testy, porównuję, patrzę kombinuję i szczerze mówiąc mam już mętlik w głowie, zdaje się że im dalej w las tym więcej drzew.
A problem mam wydawałoby się dość prosty.
Oto on:
Mam starą lornetkę Tasco 20x50 Zip Focus, jest jaka jest, ciemna ...
Chciałbym zmienić na sprzęt nieco lepszy (tak powiedzmy do 500 zł), właściwie po przeczytaniu forum wyłonił mi się Nikon EX, później inne Nikony, Olympusy, DO.... Pisze się że do ptaków to 8x42 lub 10x50, są tacy co mówią że 12x lub 16x. A ja głupieję.
Dlatego proszę o opinię osoby które obserwują ptaki, jakiego sprzętu używają, co im się sprawdza. Dodam tylko, że głównie w grę wchodzą rozlewiska Biebrzy. Lunety narazie nie chcę kupować bo jeśli miałbym ją kupić to już taką do podłączenia D90.
Więc bardzo proszę pomożcie początkującemu Birdwoczerowi :)
Pozdrawiam

Reklama

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 26 Kwi, 2012   

Xideen napisał/a:
Chciałbym zmienić na sprzęt nieco lepszy (tak powiedzmy do 500 zł), właściwie po przeczytaniu forum wyłonił mi się Nikon EX

I słusznie bo do tej ceny raczej nie znajdziesz niczego lepszego.
Xideen napisał/a:
Pisze się że do ptaków to 8x42 lub 10x50

Ja myślę ze optymalne są 8x40,8x42, 10x42 a jak posiada się lunetę nawet 8x32.Na Twoim miejscu celował bym w 8x40 Nikona EX, ewentualnie 7x35.
Xideen napisał/a:
są tacy co mówią że 12x lub 16x. A ja głupieję.
To to już za duże i za ciężkie lornetki do ręki z małym polem widzenia.Za duża według mnie jest już 10x50 i za ciężka, choć sam takiej na początku używałem.

Xideen 
Nowy

No tak właśnie kombinuje że 8x40 EX lub 10x50.
To Tasco które mam waży pewnie około 1kg i jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza, zupełnie nie wiem tylko czy ona trzyma jakieś parametry, spotkałem się z opinią, że to x20 tak naprawdę to maks x7, więc przesiadka na "prawdziwe x8" jest ok a x10 powinno być super.
Nie mam niestety żadnych informacji na temat pola jej widzenia, jednak nie przypuszczam żeby było jakieś imponujące, pewnie wszystko teraz ma lepsze i x16 EX.
A Ty zrezygnowałeś z 10x50 dlatego, że kupiłeś lunetę czy właśnie ze względu na ciężar ?

Dawid1984 
Entuzjasta

Xideen napisał/a:
A Ty zrezygnowałeś z 10x50 dlatego, że kupiłeś lunetę czy właśnie ze względu na ciężar ?
Ja zmieniłem 10x50 bo po prostu to był klocek i po kilku godzinach w terenie dostawało się w kość.Poza tym była duża mówimy tu o Nikonie 10x50 EX.Następnym elementem było to że planowałem kupić lunetę i duża lornetka jest mi nie potrzebna, wiec kupiłem małą dachówkę 8x32.I spełnia moje wymagania.
Pole widzenia w 8x40 będziesz miał 143 metry na /1000, a w 10x50 114m na /1000.

Xideen 
Nowy

Dziękuję za informację, potwierdza się to co początkowo sądziłem.
Muszę przymierzyć sobie do oczu te EX i może Prostaff (niektórzy twierdzą że jest lepsza od EX).

Abs 
Optyczny

Xideen napisał/a:
Dziękuję za informację, potwierdza się to co początkowo sądziłem.
Muszę przymierzyć sobie do oczu te EX i może Prostaff (niektórzy twierdzą że jest lepsza od EX).

Ja radziłbym powiększenie co najmniej 10x. Nikon Ex 10x50 raczej (podkreślam raczej ) odradzam ze względu na wagę (ale jeśli już to nad rozlewiska 12x50 byłaby lepsza - IMO).
Pomyśl o "dachówce", np. Vixen New Foresta 10x42 a jeśli taniej to DO Forest II (Prostaff jakoś nie przypadł mi do gustu, wątpię aby mógł konkurować z Vixenem - IMO).

Xideen 
Nowy

A miałeś doczynienia z tym Vixenem i DO ?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Jako zaprawiony w boju ptasiarz powiem tak. Nie wiem co masz kupic ale trenowałem lustrzanke z luneta. Podlaczanie d90 z jakakolwiek luneta jest pomysłem beznadziejnym. To jest chwyt marketingowy mit i sciema, którą wymyślił u upowszechnił Nikon, zresztą najgorszy system do takich prób.. Jak chcesz robic lustrzanka, kup obiektyw i odłóż marzenia o lunecie, ewentualnie kup adapter lens2scope jesli z samym obiektywem czasem nie mozesz wytrzymac. Możliwosć druga zapomnij o lustrzance i kup kompakt do digiscopingu z luneta.

Lornetka 16x, czy 12x50 to dobra opcja do obserwacji ptakow nad rozlewiskami, seawatchingu, obserwacji przelotu drapoli, nie nadaje sie do lasu w krzaki słaba o zmroku.
10x50 jest troche bardziej sródlądowa, uniwersalna, sprawdzi sie juz tez w lesie
10x42 jeszcze lepsza lornetka do ptasiarstwa: spacerowa, lesna, wodna, znacznie mniejsza od 50 a za dnia i do zmroku niewiele tracąca. Lepiej pasuje do lunety
8x42 lornetka swietna do lasu na pola, tez do kompletu z luneta jak ktos jest wymagajacy wzgledem lornetki, bardzo jasna
8x32 super komplet do lunety, nad rozległymi wodami sprawdzi sie gorzej, podobnie z obserwacja drapoli na wysokościach przelotowych.

Moim zdaniem domyślnie powinienes celowac w 10x42 ale jesli nigdy nie kupisz lunety (w co wątpię) to moze rzeczywiscie: 10-12x50... Z założonym budżetem to niewiele poza Nikon EX lub Olympus EXPS znajdziesz.

Vixen New Foresta widziałem ale 8x32 i przypadł mi bardzo do gustu. Nie sadze, by bylo cos lepszego dla ptasiarza za ta cene, nawet z pryzmatami porro. Forest I (który sie nie różni od II) to przy niej czarna du... noc.

Chomsky 
Entuzjasta

Wróciłem ze spaceru nad Sanem, szukałem bobra, który ostatnio przepływał rzekę, widziałem ptaszory- nie znam się. Ale, po pewnym zmeczeniu marszem, czy łażeniem po krzakach nawet 8x42 trzyma się dość tak sobie, jednak drży i z przyjemnościa zwaliłem sie w rozwidlenie pnia by stłumic drgania i dodać komfortu obserwacji. Myślę że nad Narwią, czy Biebrzą także nachodzisz się i często zmęczysz i efekt będzie podobny. Zresztą ptasiarze w Europie polecaja powiększenia 6x, 7x, 8x i raczej x32/42 nie więcej. Rozlewiska i jeziora, spleja, bagno, może jednak wymagać 10x lub 12x, tak mi się wydaje bo dystanse są duże. Sam ptaków nie oglądam tylko roślinki a lornetkę mam by nacieszyć oczy obserwacją widoków.
Odnoszę wrażenie, że różnice w jakości optyki mogą mieć mniejsze znaczenie niż wygoda, komfort trzymania i budowa lornetki. W końcu jakość szkieł w pewnym przedziale cenowym jest dość podobna. Natomiast mi lornerki typu porro trzyma się gorzej i trudniej a dachówki znacznie lepiej. Nie wiem dlaczego??
Dziś już wiem, że dla komfortu kupię coś mniejszego np. 8x32 Vixena tak do kieszeni. Kombinowanie z lustrzankami, obiektywami i lornetką typu Prostaff, już mnie dzisiaj wkurzyło. Będzie mały aparat, choćby kompakt i mała lornetka. Dwie male rzeczy.
Piszemy sobie o optyce, a gdzie pałatka, kurtka, czasem jeszcze kominiarka jak wieje, jedzenie i picie, scyzoryk i latarka na powrót wieczorem i kawałek sznurka lub druta i co tam jeszcze każdy chłopiec z soba ma?
W końcu takie wyprawy to ma być przyjemność a nie katorga.
Czesć.Ch.
p.s. sam wybralem 8x42, ale Prostaff 10x42 ma tę sama wagę i jest nawet o 2mm krótszy od ósemki - dziwne? Ta wersja 10x Prostaffa jest naprawdę udana, parzyłem, podoba mi sie jego jakość optyczna, zdobywa uznanie użytkowników, właśnie ptasiarzy i jakieś tam nagrody- może to jakaś marketingowa ściema te nagrody?
Wygooglaj sobie światowe strony ptasiarskie, lub wpisz pełna nazwę lornetki z dopiskiem test. Dostaniesz trochę informacji najczęściej z tłumaczeniem. W każdym Fotojockerze masz sporo lornetek Nikona w tym Prostaffy, możesz porównać. Zostawiłem kasę i zabrałem lornetkę do MM by porownać z innymi. Kilka razy wychodziłem z lornetkami z dużego sklepu na zewnątrz. Pozwolili. Zawsze jakies wnioski będziesz miał dla siebie. Sklepy internetowe pozwalają do 10 dni zwrócić sprzęt. Ale jest to kłopotliwe. Nie kupiłbym lotnetki bez przymierzania.

Xideen 
Nowy

Kivi - Dziękuję za wyczerpującą odpowedź, wniosek z tego taki że 10x42 lub 10x50 była by na teraz optymalna. Pewnie masz rację że kiedyś i lunetę kupię ale może dopiero w przyszłym roku jak się bardziej wkręcę, a pewnie się wkręcę :)
Narazie potrzebuję uniwersalnej lornetki lepszej niż Tasco.
BTW: Budżet może mógłbym jakoś nagiąć ale czy warto, przypomina mi się moje śledztwo w temacie "jaki kupić TV". Pół roku spędziłem na forach i rozpatrywałem wyższość tego nad tamtym. Stanęło na tym, że kupiłem palzmę panasonica (mam tu na myśli niezły produkt niezłej firmy) i jestem bardzo z niego zadowolony, w końcu tylko na niego patrzę :) . Nie chciałbym powtarzać tego błędu i wnikać za bardzo bo muszę kupić tą lornetkę właściwie już a nie na wigilię :)

Ch. - Rozumiem co masz na myśli i dziękuję, masz z pewnością rację i nad małą lornetką też pomyślę jak kupię lunetę. A teraz i tak jestem przyzwyczjony do kloca Tasco więc pewnie nie będę specjalnie narzekał na ciężar, chociaż muszę przyznać, że czasem narzekam :)

Arek 
Redaktor

kivirovi, ładnie Ci wszystko podsumował. Z tego co piszesz najlepsza będzie dla Ciebie 10x42 lub 10x50. W tym budżecie bierz Porro. A to powoduje, że na placu boju pozostają w zasadzie Nikon Action EX 10x50 i Olympus EXPS-I 10x42. Oba fajne i godne polecenia o dobrym stosunku jakości do ceny.

Xideen 
Nowy

I tak też zamierzam zrobić, dzięki

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Albo EX jak chcesz porro (wbrew mnie i Chomskiemu) no i wtedy 10x50 (lub ewentualnie 12x50) bo 10x42 niet, albo dachówkę 10x42 ale trzeba by bylo dołożyć do 800zł. I tak bym właśnie zrobił.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

Cytat:
Dziś już wiem, że dla komfortu kupię coś mniejszego np. 8x32 Vixena tak do kieszeni

hehehe,to duuuuuuże masz kieszenie,hohoho.

Xiedeen,jeżeli tylko ptaszor,to wybierz aperturkę 42mm,powiększenie wg.gustu.......8x,10x..
ja stawiam na 10x..... :razz: moje ulubione....

tylko pamiętaj,im większe powiększenie,przy tej samej średnicy obiektywów,tym bardziej widoczne wady optyczne w tego typu sprzęcie budżetowym........

Dawid1984 
Entuzjasta

kivirovi napisał/a:
Nie wiem co masz kupic ale trenowałem lustrzanke z luneta. Podlaczanie d90 z jakakolwiek luneta jest pomysłem beznadziejnym.
Potwierdzam :mrgreen:
Każdy kto snuje takie pomysły od razu widać ze nie próbował digiscopingu.Zwykły kompakt nieraz ciężko ustabilizować a co dopiero taki klocek.

Odpowiedz do tematu