Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012 Problem z obrazem z lornetki
Mam pytanie odnośnie lornetek.
1. Czemu wszędzie w mediach POV lornetki zawsze jest taki głupi? Przecież obraz z lornetki daje koło a nie jakieś dwa koła, które na siebie nachodzą.
2. Mam lornetkę, nawet z bardzo dużym zakresem. Ale mogę patrzyć wyraźnie tylko przez jej połowę. Jak potrze w obie soczewki to obraz jest rozmazany. Jakby rozdwojony. Nie da się tego skorygować. To chyba nie jest normalne, że lornetka rozdwaja obrazy? W końcu z jakiegoś powodu oprócz lunet produkuje się też lornetki. No nie? Po co więc DWA otwory w lornetkach? I co mam zrobić bym mógł oglądać obraz dwoma oczami? Obojętnie ile nakręcę się pokrętłami ostrości to to W OGÓLE nie pomaga. Nie rozumiem.
Moja lornetka jest tego typu co na obrazku:
http://images46.fotosik.p...7ba21157101.jpg
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 29 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
lornetka sie rozjustowała -poruszył się pryzmat lub cos obluzowało, rozkleiło. Kolimacja kosztuje ok. 100zł. W taniej lornetce może być niewykonalna. Trudno też powiedzieć czy problem nie bedzie powracał.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Sro 25 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Idź do mediamarkt, saturna gdziekolwiek do sklepu gdzie sprzedają lornetki. Weź taką która kosztuje minimum 150 PLN do ręki i popatrz przez nią. Zobaczysz normalny obraz.
Masz uszkodzoną lornetkę (rozkolimowana). Lornetki do 50 PLN nowoczesne z gumy i śmierdzącego plastiku nadają się do zwrotu lub na śmietnik.
Halo! Ja mam lornetkę za 300 PLN. I taka była od nowości.
I taka przyszła, jak to mówicie, rozkolminowana?
Czy mogę ją "skolminować" samodzielnie?
Jak wykonuje się taką czynność?
Kolimacja zoom jest szczególnie newralgiczna i w warsztacie 100zł mogłoby być za mało.
Możliwe, ze nie chodzi o kolimacje na pryzmatach czy obiektywach ale o wadliwe działania zoomu. Tego jednak chyba nikt nie naprawi.
Na filmach pokazują 2 koła, aby widz wiedział, że to obraz z lornetki.
Rozkolimowanie lornetki polega mniej więcej na tym, że jeden tubus patrzy na Maroko, drugi na Kaukaz.
Kolimację można próbować poprawić samemu, jeśli lornetka ma śrubki do kolimowania.
http://astropolis.pl/topi...macja-lornetek/
Panowie, ale co to za linki mi podaliście? Obydwa nie działają.
Hmmmm, a jak mogę się dowiedzieć czy moja lornetka takie posiada?
Nie mogę znaleźć na internecie informacji o tym czy mój model posiada taką regulacje czy nie.
Pomoglibyście mi w tym?
Jedyne co jest napisane na mojej lornetce to tak:
BRESSER 20x360x100 zoom
180FT/1000YDS.AT 20x
60M/1000M AT 20x
I tyle, bez nazwy modelu. Nie umiem sam sobie pomóc.
Obydwa linki działają... Sprawdź ustawienia przeglądarki.
Co do tego, czy Twoją lornetke można samodzielnie skolimować... Jeżeli na obudowie twojej lornetki nie ma żadnych widocznych śrubek... to nie da się. Po prostu, bez rozkręcenie nie wyregulujesz. Jeśli sa, to istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo, że się da. Jednak, może się okazac, że w srodku pryzmaty sa najnormalniej w swiecie przyklejone.. i nic nie zrobisz. Biorąc pod uwagę, że to zoom Bressera za 3 stówy, to obstawiam absolutną niekolimowalność tego sprzętu, aczkolwiek życzę Ci abym się mylił.
No to przysłali mi ZŁĄ lornetkę, wadliwy bubel i nie mogę go jeszcze naprawić? Gwarancja dawno temu wygasła. Bo teraz postanowiłem się kogoś o to zapytać tutaj. Nie mogę nic zrobić sam? A gdzie mogę taką lornetkę zanieść do tej kolimacji w Krakowie? Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem? Ten kolega z waszych linków opisał sposób do całkowicie innej lornetki.
Ostatnio zmieniony przez h205267@rppkn.c Sro 25 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
No to przysłali mi ZŁĄ lornetkę, wadliwy bubel i nie mogę go jeszcze naprawić?
Oczywiście, że tak! To będzie trochę bolało, ale lornetki dzielą się na bardzo dobre, dobre, przyzwoite, przęciętne, i "śmieci", którego kupiłeś. Gdyby kosztowała 3000 z tą średnicą obiektywów, była by co najmniej w kategorii "dobre". Za 15 000 byłaby w kategorii "bardzo dobre". A za 300 jest po prostu artapą lornetki, czymś w tym stylu:
http://www.optyczne.pl/17...lowa_50x50.html
Co do kolimacji twojego śmie..., o przepraszam, twojej lornetki: jesli pryzmaty są wklejane w obudowę (obstawiam ten wariant) to nic nie zrobisz - z resztą producent ma to w du...żym powarzaniu i liczy, że kupisz kolejną.
Możesz iść "po bandzie" i oderwać gumy z obudowy pryzmatów. Jeśli znajdziesz tam małe śrubeczki (około 2-3 mm średnicy) to one odpowiadają za kolimację pryzmatów i tym samym za pokrycie obrazu w lewym i prawym okularze. kręcąc tymi śrubkami (sam musisz rozkminić którą śrubką w którym kierunku...) może uda Ci się pokryć oba obrazy.
Wyjaśnij jeszcze dokładnie gdzie leży problem:
- czy obrazy w obu okularach mają takie samo powiększenie?
- czy obrazy w obu okularach nie pokrywają się ze sobą?
- czy w każdym z okularów daje się poprawnie ustawić ostrość
Sorry, ale to co podałeś to jakaś lornetka z ODPUSTU pod kościołem.
Oglądałem te zdjęcia i się śmiałem. Ja wykonanie swojej oceniam bardzo dobrze. To solidnie, starannie wykonana lornetka.
I serio nie wydaje mi się aby moja lornetka była śmieciem.
Artykuł przytoczony przez Was przeczytałem (na innej przeglądarce działa) ale to nie jest rzecz dla mnie. Musiałbym mieć opis jak to zrobić w swojej lornetce bo nie oszukujmy się, ona jest CAŁKOWICIE INNA.
Cytat:
Wyjaśnij jeszcze dokładnie gdzie leży problem:
- czy obrazy w obu okularach mają takie samo powiększenie?
- czy obrazy w obu okularach nie pokrywają się ze sobą?
- czy w każdym z okularów daje się poprawnie ustawić ostrość
Zrobię jutro jakieś odpowiednie inforgrafiki, screeny, porównania i Wam pokaże. Tak będzie najlepiej.
Coś mi tylko szkoda psuć lornetkę, zrywając z niej na chama gumy bezpowrotnie.
Goornik napisał wprost to co wszyscy obstawiamy. Tym niemniej ten kto cierpiącemu odbiera ostatnia nadzieje zostaje zawsze sponiewierany i obdarty ze skóry, nikt więc się nie wyrywa.
W Krakowie przygotuj sobie 200zł i idz do Astrokraka. Po drodze zajrzyj do jednego z setki kosciołów i pomodl sie, zeby te 200zł od Ciebie wziął i jednak zechciał ja naprawić - szanse oceniam na 30%. Jak nie da rady, to obejrzyj sobie tam chociaz: Skyguide, Orion Resolux, Stigma i TS Marine. A po powrocie możesz sie zabrać za sekcje zwłok swojej lornetki wg. linkowanego opisu.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Sro 25 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Te lornetki sprzedawano na allegro po 250zł. Już samo oznaczenie "20x360x100 zoom" budzi niepokój.
Sprawdź, czy średnica soczewki obiektywu ma rzeczywiście 100mm.
Zresztą oryginalne, tanie lornetki Bressera są dość marne mechanicznie i optycznie. Trzeba w sklepie wybrać z kilku najlepszą, bo niektóre od nowości są rozkolimowane. Najlepiej brać ze stałym powiększeniem.
Za tę cenę, to chyba najlepiej kupić Nikona Action VII 10x40 albo 10x50. Satysfakcja gwarantowana.
Moj kolega kupił taka podobna ale bez zoomu. Dał własnie 200zł i powiedział mi, ze jemu taka wystarczy, bo on nie musi miec hiper-super za 2000zł i mu sie obraz bardzo podoba.
Obraz był taki jak sie spodziewałem. Po dwoch tygodniach przyszedł do mnie z pytaniem, czy to normalne, ze okular wylata. Tzn, poczatkowo mu to nie przeszkadzało, bo wystarczylo włożyc na miejsce, ale teraz jest jakis taki podwojny obraz...
Moze przy okazji dowiesz sie tez jakie ma ona rzeczywiste parametry, obstawiam cos ok. 12-30x60. Porównaj tez ja z rzekomo gorszym i mniejszym Nikonem (VIII lub EX) 16x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12