Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Maj, 2012 Delta Optical Titanium 10x42
Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich forumowiczów.
Od dłuższego czasu rozglądam się za lornetką do obserwacji przyrody, praktycznie zdecydowałem się na Nikona Action EX 10x40 ale firma Delta Optical wypuściła lornetkę z serii Tytanium 10x42. Niestety nie ma jeszcze żadnych opini na temat tej nowości. Może ktoś miał okazję sprawdzić jak się sprawuje i czy warto wybrać ją zamiast Nikona. Będę wdzięczny za pomoc.
A jednak to prawda "człowiek się uczy przez całe życie"
Dzięki
Jest tylko jeden kłopot małe pole widzenia w porównaniu z Nikonem.
Czy ta różnica będzie bardzo odczuwalna?
nikon 143m
delta 128
128m DOT, a 143m Nikona to niecałe 12% różnicy; jest o co kruszyć kopie? Poza tym jeśli prawdą jest, że 128m dotyczy też DOT 10x40 pozorne pole jest w niej niej większe = wrażenia z obserwacji lepsze
Czyli warto wybrać DOT 10x42 ze względu na lepsze powiększenie, jedynie stracę trchę na jasności w stosunku do 8x42.
Pytanie jest tylko czy technicznie DOT jest lepsza od Nokona? Ale chyba nikt jeszcze nie sprawdził DOT 10x42 więc poczekam na jakieś opinie.
Zachęceni ogromnym sukcesem lornetek Titanium o średnicy obiektywu 56 mm, wprowadziliśmy modele idealne do dziennych obserwacji. Są to 8x42, 10x42 oraz 7x50. Wysokiej jakości, lekkie i poręczne lornetki typu porro są niezastąpione do obserwacji ptaków, do dziennych polowań oraz dla wszystkich tych, którym zależy na wysokiej jakości optyki.
7x50 to lornetka do obserwacji dziennych? Rozważałem jej zakup, ale jako typowo nocnej, bo potrzebuję coś niedrogiego...
7x50 jest typową lornetką nocną. Coś im się pomyliło.
Wszystkie DO Titanium jak dotąd były dobre jak na swoją cenę, więc w sumie nie ma wielkiego ryzyka.
EDIT:
Przy takim polu rzeczywiscie DOT 10x42 jest bardzo ciekawą propozycją. Nikon chyba jednak bedzie lepszy pod względem transmisji. Jesli zależy ci na jasnosci i polu to lepiej wybrac 8x40 i wtedy EX moim zdaniem jest górą. Również dla okularnika EX może być wygodniejszy, a nieokularnika DOT. Także zależy do czego ma ona być - bardziej dzień i otwarta przestrzeń, czy wieczór lub las ciemny...
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Sob 12 Maj, 2012, w całości zmieniany 3 razy
Jak ja wybierałem lornetkę byłem w Warszawie w sklepie delty i porównywałem delte z nikonem. W końcowym rezultacie wybrałem nikona 8x40 i jestem bardzo z niej zadowolony.
Miałem wcześniej z "lornetkami" z Lidla i bazaru i w porównaniu z nikonem ex jest jak przesiadka z wartburga do mercedesa. Oczywiście 8x40 nie spełnia się we wszystkich zastosowaniach do jakich ją używam np. samoloty, nocne niebo- troszkę za małe powiększenie jak dla mnie ale do przyrody pierwsza klasa. Cieszę się, że wybrałem tą lornetkę teraz zdobywam doświadczenie obserwacyjne i na tej podstawie będę podejmował decyzję przy wyborze kolejnej. Życzę trafnego wyboru.
Do puki nie zobaczyłem DOT 8 i 10 x 42 byłem takiego samego zdania. Teraz czekam na opinie doświadczonych forumowiczów bo parametry wydają się być lepsze od NIkona 8x40 EX.
Sam mam za małe doświadczenie żeby ją dobrze ocenić.
Wysłany: Nie 13 Maj, 2012
Jako pierwszą lornetkę i docelowo jedyną polecam raczej 10x42. Tutaj każdy użytkownik może mieć subiektywne zdanie - tak naprawdę dopiero jak samo kupisz i poużywasz wyrobisz sobie własne.
Osobiście z obu lornetek wybrałbym Titanium, przede wszystkim z powodu powiększenia. Dodatkowo jest lżejsza od Nikona (na marginesie - Ex jest to bardzo porządna lornetka).
W to deklarowane pole Titanium - bardzo duże jak na 10x - jakoś nie chce mi się wierzyć. Zresztą za dużym polem zazwyczaj idzie większa nieostrość brzegowa więc jeśli się okaże, że to błędne info (z Delty 8x42) to nic się nie stanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11