Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
w sumie nie znalazlem nigdzie testow ani zadnego porownania miedzy tymi "ciekawszymi finansowo" obiektywami
300 2,8 is
400 4,0 is
na dobra sprawe mozna by tu dolozyc jeszcze 500 5,6
mial to ktos i jakis porownywal
jak te szkla sprawuja sie z extanderami canona
wiem niektorych moge meczyc ale jestem pierunsko dociekliwy bo kase wydac to nie problem
wiedzialem ze mozna na ciebie liczyc
lektura ciekawa choc juz w polowie okazuje sie ze 300 2.8 ma w sobie to cos i nawet jesli czasami krotka to kazdy kto ja mial w rekach mileja wspomina albonawet za tym teskni
piszesz ze 300 bez is to dziadek
czyli wychodzi ze nadal dylemat bo 300 2,8 i 400 4,0 mozna kupic uzywane oczywiscie w podobnych pieniadzach
400 dluzsza i lzejsza
300 zyleta
a wy co byscie wybrali?
Ja bym zdecydowanie celował w 300IS. Ponoć 400/4 nie jest tak bardzo dobra optycznie. W moich kręgach trzysetka jest częstym szkłem i zdaje egzamin w 100%. Jak czterysta to albo budżetowo 400/5,6, albo hardcorowo 400/2,8 IS
pietro69 [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Maj, 2012
no i to co dcs podrzucil a ja spedzilem sporo czasu na ciekawej lekturze
to wlasnie Wujek_Pstrykacz powierdzil
dzieki wam sliczne wreszcie \chyba\wiem czego chce
Nie wiem czego kolega potrzebuje i do jakiego typu zdjęć mają służyć te obiektywy. Miałem sporo do czynienia i z 300/2.8 (nowszą i starszą) i z 400/4 DO.
Jeżeli pytanie dotyczy optyki to BEZAPELACYJNIE lepszy jest najnowszy 300/2.8. Tylko czy to jest jedyne kryterium?
To się wie, ale czy ten starszy 300/2,8IS USM też jest lepszy od 400/4DO
Starszy też jest lepszy, choć już nie tak "drastycznie". Cały czas mówimy o jakości obrazu.
Pamiętać też trzeba, że choć 400/4 jest bardziej "miękkie" to jest bardzo przyjemne i plastyczne w odbiorze. Złe opinie w necie o tym szkle są moim zdaniem zdecydowanie przesadzone.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Maj, 2012
MM,
Pożyczałem 300/2.8 is i z EF1.4 traci wiele ze swoich zalet. Z EF2.0 na f/4 słabiutko.
Czy lepsze stare 300/2.8 z TC 1.4 czy 400/4? Oj ciężkie pytanie. Sprawdzałem sobie chyba wszystkie możliwe kombinacje i łaziłem po mieście z oboma TC i to w wersjach II i III, tylko nie ... jednocześnie. Inne mam też potrzeby i wymagania. Gdybym był bardzo purystyczny to przy TC w grę wchodziłaby tylko kombinacja nowego 300/2.8 i najnowszego TC 1.4.
Jeżeli chodzi o starsze wersje (szkła i TC) to wolałbym gołe 400/4 DO niż 300/2.8 i TC 1.4 w starszych wersjach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10