Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Znajomy ma nikona d5000 i 18-105. Chce spróbować swoich sił/pobawić się jako drugi fotograf ślubny. Zastanawia się nad jasną stałką 35mm lub 50mm. Który częściej się przydaje w kościele i na weselu? Da się tym robić bez lampy?
Aszex, imho 35 na apsc to minimalna szerokość na ślub. W wielu przypadkach będzie to za wąsko. Tańców bez lampy raczej się nie obskoczy - chyba, że artystycznie rozmazane.
Ja wolałem 35 jak robiłem tylko cropem, pod ff wolę 85 1.4;]
Zupełnie tego nie rozumiem. Wszak 35mm na DX to jak "50" na FX, a z drugiej strony 85mm na FX to jak "50" na DX. No chyba, że chodzi tylko o rozmycie tła i GO....
Aszex, 35/1.8G warto mieć tak czy siak. 50/1.8G w przyszłości też nie zawadzi. No i lampa. Tyle, że przy D5000 porządna lampa (np SB900 bo mocy to zawsze brakuje) wygląda na olbrzyma. I tu się robi klops, bo D5000 z SB900 i jakimś lepszym szkiełkiem zaczyna się robić baaaardzo męczące w trzymaniu w ręce. A jakie szkło wybrać? Zależy od upodobań. Bo i tak będzie brakować szerokiego kąta no i jakieś tele też by się przydało...
Dokładnie,
dlatego proponuję rozważyć Sigmę 20 mm f/1.8 DG EX ASP RF.
35, czy nawet 28 mm na APS-C to jednak dość wąsko jak na taką imprezę, nie odda klimatu, otoczenia, ...
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Maj, 2012
a czy to nie będzie za krótko w kościele? 28, 20? ksiądz może się pomylić i ożenić fotografa zamiast pana młodego... chociaż odpadają z powodu ceny
Aszex, jak masz jedno body to się naucz szybko zmieniać szkła Jedna stałka na cały ślub to jak dla mnie trochę mało, choć są pewnie tacy którzy sobie spokojnie poradzą. Ja taki wybitny nie jestem, więc mam dwa korpusy
Aszex, wiesz... podejść z reguły łatwiej niż odejść jak napotkasz plecami na ścianę
Jako drugi fotograf można się bawić jedną stałką lub/i ewentualnie zmieniać obiektywy - nie widzę problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11