Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr ND do pokazów lotniczych?
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012   Filtr ND do pokazów lotniczych?

Więc sprawa jest taka:
Pokazy lotnicze, dużo samolotów śmigłowych, a więc nie chciałbym ustawiać migawki krócej niż 1/320, idealnie 1/160 do 1/240. W większości przypadków, trzeba wtedy przymnknąć do f16-f22 zależnie od światła... tylko, że tam już jest cieniutko z jakością, bo dystorsja rządzi... tak więc pytanie się rodzi:
Co da lapszą jakość - mniejsze przymnknięcie z ND zakręconym, czy większe przymknięcie bez filtra?
Kolejna sprawa, to jaki ND musiałbym zakręcić żeby zredukować f18 do f11 naprzykład? i czy AF nie będzie wariował? w końcu to mniej światła...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012   

Pan_Żabka napisał/a:
Co da lapszą jakość - mniejsze przymnknięcie z ND zakręconym, czy większe przymknięcie bez filtra?
Zależy od filtra. Zakładając, że nie degraduje obrazu, to oczywiście lepiej nie domykać poza limit dyfrakcji...
Pan_Żabka napisał/a:
jaki ND musiałbym zakręcić żeby zredukować f18 do f11 naprzykład?
Od 18 do 11 jest dokładnie 1,33EV
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 18 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Czyli tak 2EV byłoby ok. Jak jest z tymi oznaczeniami cyfrowymi, ND2 będzie oznaczał redukcję o 2EV? Nie wiesz jak zachowa się AF?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka napisał/a:
Czyli tak 2EV byłoby ok
No powinno być nieźle.
Pan_Żabka napisał/a:
Jak jest z tymi oznaczeniami cyfrowymi, ND2 będzie oznaczał redukcję o 2EV?

NDx2 albo ND0.3 równa się 1 EV
NDx4 albo ND0.6 równa się 2 EV
NDx8 albo ND0.9 równa się 3 EV
itd

[ Dodano: Nie 18 Mar, 2012 18:58 ]
Pan_Żabka napisał/a:
Nie wiesz jak zachowa się AF?
A jak ma się zachować? Przecież obiektyw nie wie, że ma nakręcony filtr zatem będzie pomiar na pełnej dziurze robić tak jak normalnie ;)

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Przecież obiektyw nie wie, że ma nakręcony filtr zatem będzie pomiar na pełnej dziurze robić tak jak normalnie

No, tak precyzyjnie, to do układu AF będzie docierać mniej światła, więc AF będzie miał gorsze warunki. Ale biorąc pod uwagę fakt, że w przypadku samolotów filtr stosujemy ze względu na nadmiar światła, to w praktyce nie powinno mieć znaczenia, że obniżamy o 2-3 EV.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, racja.. ech.. znów za szybko coś napisałem :zalamany:

Pan_Żabka 
Entuzjasta

To właśnie miałem na myśli, ze mniej światła będzie docierało, ale rozwialiście moje wątpliwości ;-) Trzeba będzie się rozejrzeć najpierw za jakimś niedrogim filtrem, i wypróbować. Dzięki wielkie za pomoc!

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 19 Mar, 2012   

Stosowanie ND jest bez sensu. Rozmycie śmigła można też zrobić przy pomocy polarka. Jak dzień będzie słoneczny to AF spokojnie da radę. Próbowałem... Tylko trzeba na pokazach uważać bo jak po śmigle wyskoczy coś z "marchewką" na tyłku to światła może zabraknąć i czasy będą za długie :wink:
Zależy jakie śmigło się foci, ale jak śmigłowce to i 1/60 jest za krótko czasami :mrgreen:

Pan_Żabka 
Entuzjasta

MM napisał/a:

Tylko trzeba na pokazach uważać bo jak po śmigle wyskoczy coś z "marchewką" na tyłku to światła może zabraknąć i czasy będą za długie :wink:
Zależy jakie śmigło się foci, ale jak śmigłowce to i 1/60 jest za krótko czasami :mrgreen:

W drugą strone (śmiglak sfocony na nastawach z marchewnika) wynik jest równie żenujący :mrgreen: Więc w obie strony trzeba uważać :-)

Co do śmigłowców, to znam ból... chinook zwłaszcza :-)

Jeśli chodzi o polar, to mam hoye PRO1 digital, i... po tym co mi zrobiła ze zdjęciami na oostatnim urlopie nie zakładam tego ścierwa na obiektyw. Dlatego myślałem, że może spróbuję z ND. Boję się robić doświadczenia z tym polarem, bo na tym wyświetlaczu nikonowskim wszystko wygląda super, a po zrzuceniu do kompa stryczek skręcam.
Chociaż przed pokazami podskoczę na pobliskie lotnisko potestować na cessnach, zeby potem zonka nie było :-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Polar ma to do siebie ze wycina tylko cześć światła, i to w zależności od kąta jego padania. Jak kręcisz się od zachodu po wschód to raz będzie mniej a raz więcej wycinać.

Dlaczego PR1 zmasakrował? Co to znaczy?

Pan_Żabka 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:

Dlaczego PR1 zmasakrował? Co to znaczy?

Mydło straszne jakieś wyszło, zero kontrastu, jednym słowem zdjęcia jak z małpy :cry:
W pierwszej chwili myślałem, ze miałem zabrudzony filtr, że przetarłem może mając nakremowane łapy, czy coś, ale filtr suchy... zakręcone to było na 18-105, i ten słoik bez filtra dał wyśmienite obrazy...
Nie wiem, może i ja coś spaprałem... ale co tam można było spaprać?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka, ustaw ostrość jakimś bocznym punktem i przyłóż filtr do obiektywu tak by tylko pół kadru zakrywał... Jak będzie mydło - to filtr do wymiany.
W drugim eksperymencie sprawdź wyostrzenie przez filtr, po czym do zdjęcia go odkręć. Jak mydło - to znaczy że ... liniowy? :???:

Pan_Żabka 
Entuzjasta

O! dzisiaj już zmierzch, więc jutro sprawdzę :-)

Coś mi się o uszy obił ten liniowy gdzieś, choć przyznam, ze nie wiem dokładnie co to jest :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka napisał/a:
choć przyznam, ze nie wiem dokładnie co to jest
Inny (a w zasadzie można powiedzieć oryginalny) typ polaryzatora ;)
Fazowy AF z polaryzatorem linowym będzie działać tylko wtedy, gdy kąt ustawienia filtra będzie w miarę zgodny z poziomymi czy pionowymi detektorami. Przy kontrastowym AF - nie ma to znaczenia jaki filtr nakręcasz.

Ale - nie ma co za bardzo wchodzić w te tematy, dopóki nie wiadomo z jakiego powodu ten filtr co masz "psuje" foty....

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Jutro jak się uda przed zmrokiem z roboty wrócić to potestuję i zobaczymy.

[ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 16:58 ]
Zrobiłem mały teścik - na moje oko filtr powoduje utratę jakości. Po wyostrzeniu przez filter i zrobieniu zdjęcia bez niego jakość ok...
Nie jest tak źle jak w przypadku chińskiej podróby cokina z szybkami jak ze starego pekaesu , ale jest zauważalnie gorzej.

Odpowiedz do tematu