Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 Filtr ND do pokazów lotniczych?
Więc sprawa jest taka:
Pokazy lotnicze, dużo samolotów śmigłowych, a więc nie chciałbym ustawiać migawki krócej niż 1/320, idealnie 1/160 do 1/240. W większości przypadków, trzeba wtedy przymnknąć do f16-f22 zależnie od światła... tylko, że tam już jest cieniutko z jakością, bo dystorsja rządzi... tak więc pytanie się rodzi:
Co da lapszą jakość - mniejsze przymnknięcie z ND zakręconym, czy większe przymknięcie bez filtra?
Kolejna sprawa, to jaki ND musiałbym zakręcić żeby zredukować f18 do f11 naprzykład? i czy AF nie będzie wariował? w końcu to mniej światła...
Przecież obiektyw nie wie, że ma nakręcony filtr zatem będzie pomiar na pełnej dziurze robić tak jak normalnie
No, tak precyzyjnie, to do układu AF będzie docierać mniej światła, więc AF będzie miał gorsze warunki. Ale biorąc pod uwagę fakt, że w przypadku samolotów filtr stosujemy ze względu na nadmiar światła, to w praktyce nie powinno mieć znaczenia, że obniżamy o 2-3 EV.
To właśnie miałem na myśli, ze mniej światła będzie docierało, ale rozwialiście moje wątpliwości Trzeba będzie się rozejrzeć najpierw za jakimś niedrogim filtrem, i wypróbować. Dzięki wielkie za pomoc!
Stosowanie ND jest bez sensu. Rozmycie śmigła można też zrobić przy pomocy polarka. Jak dzień będzie słoneczny to AF spokojnie da radę. Próbowałem... Tylko trzeba na pokazach uważać bo jak po śmigle wyskoczy coś z "marchewką" na tyłku to światła może zabraknąć i czasy będą za długie
Zależy jakie śmigło się foci, ale jak śmigłowce to i 1/60 jest za krótko czasami
Tylko trzeba na pokazach uważać bo jak po śmigle wyskoczy coś z "marchewką" na tyłku to światła może zabraknąć i czasy będą za długie
Zależy jakie śmigło się foci, ale jak śmigłowce to i 1/60 jest za krótko czasami
W drugą strone (śmiglak sfocony na nastawach z marchewnika) wynik jest równie żenujący Więc w obie strony trzeba uważać
Co do śmigłowców, to znam ból... chinook zwłaszcza
Jeśli chodzi o polar, to mam hoye PRO1 digital, i... po tym co mi zrobiła ze zdjęciami na oostatnim urlopie nie zakładam tego ścierwa na obiektyw. Dlatego myślałem, że może spróbuję z ND. Boję się robić doświadczenia z tym polarem, bo na tym wyświetlaczu nikonowskim wszystko wygląda super, a po zrzuceniu do kompa stryczek skręcam.
Chociaż przed pokazami podskoczę na pobliskie lotnisko potestować na cessnach, zeby potem zonka nie było
Polar ma to do siebie ze wycina tylko cześć światła, i to w zależności od kąta jego padania. Jak kręcisz się od zachodu po wschód to raz będzie mniej a raz więcej wycinać.
Mydło straszne jakieś wyszło, zero kontrastu, jednym słowem zdjęcia jak z małpy
W pierwszej chwili myślałem, ze miałem zabrudzony filtr, że przetarłem może mając nakremowane łapy, czy coś, ale filtr suchy... zakręcone to było na 18-105, i ten słoik bez filtra dał wyśmienite obrazy...
Nie wiem, może i ja coś spaprałem... ale co tam można było spaprać?
Pan_Żabka, ustaw ostrość jakimś bocznym punktem i przyłóż filtr do obiektywu tak by tylko pół kadru zakrywał... Jak będzie mydło - to filtr do wymiany.
W drugim eksperymencie sprawdź wyostrzenie przez filtr, po czym do zdjęcia go odkręć. Jak mydło - to znaczy że ... liniowy?
Inny (a w zasadzie można powiedzieć oryginalny) typ polaryzatora
Fazowy AF z polaryzatorem linowym będzie działać tylko wtedy, gdy kąt ustawienia filtra będzie w miarę zgodny z poziomymi czy pionowymi detektorami. Przy kontrastowym AF - nie ma to znaczenia jaki filtr nakręcasz.
Ale - nie ma co za bardzo wchodzić w te tematy, dopóki nie wiadomo z jakiego powodu ten filtr co masz "psuje" foty....
Jutro jak się uda przed zmrokiem z roboty wrócić to potestuję i zobaczymy.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 16:58 ]
Zrobiłem mały teścik - na moje oko filtr powoduje utratę jakości. Po wyostrzeniu przez filter i zrobieniu zdjęcia bez niego jakość ok...
Nie jest tak źle jak w przypadku chińskiej podróby cokina z szybkami jak ze starego pekaesu , ale jest zauważalnie gorzej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11