Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012 prośba o wybór obiektywu na start Canon 600D - zdjęcia Alle.
Witam,
Posiadamy z żoną "zaawansowanego kompakta" Canon PowerShot SX 20 IS, nie bardzo spełnia nasze oczekiwania. Chcemy wejść w świat lustrzanek, lecz z wiedzą na ten temat jesteśmy "w powijakach":
- amatorska fotografia,
- wybraliśmy body Canon 600D (bez żadnych KITów),
- obiektyw na start: do zdjęć w zamkniętym pomieszczeniu, pokoju niezbyt dobrze oświetlonym - ciuchy na Allegro, oraz części komputerowe i laptopy (przede wszystkim te błyszczące nie tylko matowe),
- żona pstryka zdjęcia "z automatu", nie dokonuje ustawień manualnych,
- kwota: najlepiej do 3000 zł. z czego ponad 2000 zł. pójdzie na body,
- najlepiej nowy obiektyw.
- alternatywa na przyszłość: lustrzanka do wszystkiego oparta na 2-3 obiektywach maksymalnie.
Zajmijmy się jednak startem. Przeglądaliśmy opinie, artykuły, zapisy na forum, zdjęcia, itp. różnych obiektywów, zastanawiamy się, czy:
wybrać:
1. obiektyw Canon EF 50mm f/1,8 II,
czy lepiej dołożyć i wystartować z:
2. obiektyw Canon EF 50mm f/1,4 USM,
czy polecacie zacząć od zupełnie innego obiektywu ??
GoldenMan, zamierzasz się bawić w obróbkę zdjęć? Wywoływać RAW, czy pstrykać tylko JPGi?
Jesteś świadomy, że obiektyw 50 mm daje dość wąski kąt widzenia? Wiele motywów nie obejmiesz. Myślę, że na początek warto jednak "kita" mieć. Generalnie to ja bym obecnie polecał raczej Nikona D5100 - ma lepszą matrycę, a obiektyw 50/1.8 w tym systemie jest jednak lepiej wykonany.
Wprawdzie nie miałem doczynienia z RAW, ale nie wykluczam, że zacznę zabawę z RAW, gdy poznam o co w tym chodzi.
Odnośnie wyboru obiektywu - wpisałem w google frazę: lustrzanka, jaki obiektyw na start Canon - większość polecało albo ten 50 mm, albo kit Canon 18 - 135 mm. Oglądaliśmy zdjęcia, jakie wychodzą tymi obiektywami i podejrzewaliśmy, że do zdjęć z celem na Allegro w niedoświetlonym pokoju będzie raczej 50mm w miarę jasny.
Odnośnie wyboru producenta body - przy porównaniach czy Nikon D5100 czy Canon 600D - zadecydowało, że Canon ma większy wybór, lepsze i tańsze obiektywy (podobno), Nikon ma podobno świetny kitowy (chyba 18 - 105mm). Poza tym mamy Canona aparat (kompakta) i tak trochę znamy tą firmę. Sprawdzaliśmy w RTV AGD Euro obydwa aparaty nam się dobrze trzyma.
GoldenMan, bo 50 mm to jest dobry obiektyw, ale raczej do kreatywnej fotografii - np. portretów.
GoldenMan napisał/a:
Canon ma większy wybór, lepsze i tańsze obiektywy
Nie powiedziałbym - Canon nie ma w ofercie porządnych, tanich stałek szerokokątnych, a Nikon ma.
W dodatku w Canonie sa większe problemy z AF z obiektywami firm trzecich.
W zasadzie nie wiem co może przemawiać za Canonem w tym momencie - chyba tylko przyzwyczajenie jak się już jest w tym systemie lub wybór jakichś specyficznych szkieł.
Piszę to ja - canoniarz
Oczywiście zdjęcia robić się da również 600D, ale ja bym go obecnie nie wybrał mając
taki dylemat. Przede wszystkim ze względu na dużo gorszą matrycę.
Do zdjęć na allegro (produktowych) to raczej w lampę błyskową zewnętrzną zainwestuj. Takich fot nie robi się na wysokim ISO.
Oglądaliśmy zdjęcia, jakie wychodzą tymi obiektywami i podejrzewaliśmy, że do zdjęć z celem na Allegro w niedoświetlonym pokoju będzie raczej 50mm w miarę jasny.
Do prostej fotografii produktów to wystarczy byle obiektyw z zestawu "klasy" 18-55/3.5-5.6 (i tak jeszcze się go domknie), do tego statyw, jakieś tło (nawet z kawałka szmaty czy folii) i oświetlenie.
"Jasny obiektyw" nie równa się "jasne zdjęcie", bo zapewne takie coś chodzi Ci po głowie sądząc z powyższego cytatu Chyba, że wyobrażałeś sobie użycie przysłon f/1.4-1.8 "bo w pokoju ciemno", co do zdjęć przedmiotów też jest bez sensu z racji na małą GO. Chyba Ci te ciuchy i komputerowe graty nie będą uciekać i czas może być dłuższy, prawda?
IMHO zabierasz się do tematu od tyłka strony, więcej da Ci na razie zapoznanie się z podstawami fotografii niż kupno jasnej 50ki.
Ostatnio zmieniony przez lotofag Czw 06 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz
GoldenMan, nie ma czegos takiego jak system o lepszych i tanszych obiektywach, akurat canonowski 50/1.8 jest tanszy niz u nikona (choc ponoc i gorzej wykonany) ale za to nie ma w tym systemie 35/1.8 a u nikona jest, w dodatku i tani i dobry. na tej wielkosci matrycy akurat 35mm bedzie duzo bardziej uniwersalny. poza tym to co dla jednych jest tanie dla innych moze tanie nie byc. taki canon 400/5.6 za 5000zl akurat jest w swojej klasie szklem tanim. nie ma sensu generalizowac tylko rozpatrywac konkretne obiektywy
przesiadka z kompaktu jakiejkolwiek marki na lustrzanke tej marki akurat ani nie ulatwi ani nie utrudni. zasady rzadzace fotografia sa te same bez wzgledu jakiego aparatu uzywasz a ergonomia i tak bedzie kompletnie inna
Ja to przy takich "pstrykach na aukcję" nawet namiotu z pudełka nie używałem
Kawałek materiału/folii jako tło rozłożone gdzieś na stole albo łóżku, światło najczęściej zastane (czytaj: słoneczko za oknem), kawałek białego papieru lub tworzywa jako blenda, statyw i wyzwalanie pilotem, czasem polar na obiektywie, kokodżambo i do przodu ;>
Odebrałem, jakbym siadł na firmę Nikon swoim wyborem body, ale na wstępie zaznaczyłem, że po prostu nie bardzo się znamy na fotografii nawet amatorskiej i bazowaliśmy na opiniach, które znależliśmy na necie.
Proszę wobec tego o pomoc w doborze, i body, i obiektywu (nie ważne jakiej firmy) dla naszych potrzeb obecnych. Przyszłe potrzeby to po prostu aparat do wszystkiego z 2 góra 3 obiektywami - na chwilę obecną potrzeby nie do końca określone, gdyż nie zaczęliśmy jeszcze przygody z lustrzankami. Oczywiście nie interesuje nas pułap od 3000zł wzwyż za obiektyw w przyszłości.
Kwota na start to 3000zł. Oczywiście, gdy wyjdzie ciut więcej, to się odczeka i dołoży, a w przypadku mniejszej kwoty, zacznie się zbierać na kolejny (jeszcze nieokreślony) obiektyw, ew. jak wspomniał Mozer na kupno lampy błyskowej.
Wolałbym unikać KITowskich obiektywów, ze względu na fakt - często zaznaczana opinia z netu - że jak człowiek zapozna się ciut z fotografią, KIT idzie z miejsca na sprzedaż. Wykluczam wobec tego obiektyw KIT, a przygodę zacząć z czymś w miarę tanim, co pozwoli na określenie - jakich typów obiektywy trzeba jeszcze dokupić do tego, co się już posiada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10