Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatnio często jeżdżę na rowerze i nie mam pomysłu na aparat. Chciałbym zrobić zdjęcie bez zsiadania i aby aparat nie bujał mi się na szyi na standardowym pasku. Chyba najlepsza byłaby jakaś torba (mam megazooma) na kierownicę lub jakiś strap, ale na tym to zupełnie się nie znam. Co radzicie?
są narzędziówki na kierownicę ale aparat poddawny jest wtedy dość dużym wstrząsom,
są systemy gdzie aparat wpina się na klatce piersiowej za pomocą gorącej stopki czy czegoś podobnego, nie wiem jak stabilny jest ten zaczep ale można dodatkowo zabezpieczyć się paskiem na szyję. Jednak musisz zdawać sobie sprawę że przy glebie nie tylko z aparatem może być słabo, ale możesz sobie go też odcisnąć na splocie słonecznym
Kup sobie małą małpkę i chowaj do etui przypinanego do paska przy spodniach.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012
... jeśli masz lustrzankę - zniszczysz ja na tym rowerze jeśli duży kompakt sytuacja będzie podobna tylko czas (niszczenia) dłuższy .... przyzwoita mała małpa do tego dobra kieszeń lub etui (ale nie mocowane do roweru) to najlepszy wybór .
... jeśli masz lustrzankę - zniszczysz ja na tym rowerze jeśli duży kompakt sytuacja będzie podobna tylko czas (niszczenia) dłuższy .... przyzwoita mała małpa do tego dobra kieszeń lub etui (ale nie mocowane do roweru) to najlepszy wybór .
masz takie doświadczenia ?
Aszex [Usunięty]
Nigdy nie mogłem przyzwyczaić się do "paskowych" etui. Myślę nad czymś mniejszym, co weszłoby do kieszeni, ale to raczej w lipcu, zaś nawet nie pomyślałem o wstrząsach, a sigmiarz skutecznie postraszył z piersiówką. Czyli na teraz zostaje jakiś wymyślny strap (jaki?) lub plecak jednoramienny? Na rowerze jestem pochylony, +- jak na góralu, więc nie wiem jak sprawdziłby się taki?
Rower postawić na stojaku? Wszyscy się boją, że rozwalisz aparat, ale nikt nie zapytał, czy chodzi o rekreacyjną jazdę turystyczną czy o walkę w górach. Bo jak to pierwsze, to wcale nie musi się rozwalić. Co do tego strapa, co go zalinkowałeś, to moim zdaniem absolutnie się nie sprawdzi na rowerze - aparat dynda!
Jak chcesz mieć koniecznie aparat na sobie, to ja proponuję normalny pasek, aparat przewieszony przez szyję i bok, na poprzek. Długość paska wyregulować tak, żeby aparat przylegał do ciała i nie dyndał. Czy to będzie standardowy pasek danego aparatu czy dokupione coś szersze, np. neoprenowe, to chyba zależy od konkretnego paska i jego wygody. Twój wybór. Ja z paskiem na poprzek jeżdżę wtedy, gdy zabieram lustro na wycieczkę rowerową z dzieciakami, na plecach sling, a aparat na pasku w poprzek.
Ostatnio często jeżdżę na rowerze i nie mam pomysłu na aparat. Chciałbym zrobić zdjęcie bez zsiadania i aby aparat nie bujał mi się na szyi na standardowym pasku.
Ludzie już o tym pomyśleli.
Ja na taką okoliczność kupiłem Lowepro Toploader Zoom AW 55 (wchodzi aparat z 70-200) i do tego specjalne szelki, Lowepro Topload Chest Harness. Aparat masz z przodu, pod ręką, zawsze przy sobie, amortyzujesz idealnie wszelkie wstrząsy i nic się nie dzieje - sprawdzone. Wersie Zoom AW są tańsze, wersje Pro droższe.
Oprócz roweru używam taki zestaw na łodzi i w górach, co daje mi szybki dostęp do aparatu bez ściągania plecaka, jednocześnie zawsze chroniąc sprzęt.
Zapewne fantastycznie sprawdza się przy lądowaniu na brzuchu przy wylocie przez kierownicę...
Akurat wtedy ląduje się na plecach.
Aszex [Usunięty]
komor napisał/a:
Rower postawić na stojaku?
Moja gwara osobista. Nóżce. Rekreacyjnie, ale dość często droga jest fatalna i robię dydydydy, także wolę nie ryzykować... Też czasami przekładam aparat tak jak Ty, ale zsuwa się na brzuch. U Ciebie siedzi na miejscu?
Dlaczego na podlinkowanym strapie dyndałby? Przez karabińczyk?
Możesz dać link do slingu, bo nie wiem co to, a google wyrzuca mi linki młodych mam lub osób z połamaną ręką.
B o g d a n, piersiówka odpada ze wspomnianych wzgłedów; co prawda dawno "zaliczyłem glebę", ale wolę nie ryzykować.
[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 11:51 ]
Generalnie najbardziej odpowiada mi idea paska (neoprenowego) lub strapu, bo przydałby się także gdy chodzę, a już mam dość dyndania na szyi.
B o g d a n, piersiówka odpada ze wspomnianych wzgłedów; co prawda dawno "zaliczyłem glebę", ale wolę nie ryzykować.
A jest jakieś miejsce, gdzie aparat będzie całkowicie bezpieczny na rowerze - ja nie znam.
Aparat dyndający na samym pasku, zwłaszcza z megazoomem, nawet najbliżej ciała będzie słabiej chroniony niż ten w pokrowcu Toploader na klacie.
Aszex [Usunięty]
B o g d a n, chodzi o moje bezpieczeństwo. Na strapie oczywiście też może się przesunąć na brzuch lub coś podobnego. Najbezpieczniej dla mnie i aparatu byłoby gdybym miał plecak, ale wygoda przemawia za paskiem/strapem. Piersiówka jest w moim odczucie najmniej bezpieczna, ale też niewygodna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11