Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2014 Pomoc przy zakupie lustrzanki-fotografia ptaków
Witam.
Czytam forum,recenzje, testy i jestem za przeproszeniem głupszy niż byłem. Głównie to zainspirowało mnie do założenia tego tematu mimo iż setki podobnych już istnieje.Przejdźmy do meritum sprawy a mianowicie drodzy Forumowicze konkretnie o pomoc przy zakupie aparatu cyfrowego.Mam do Was taką oto prośbę.Kryteria które biorę pod uwagę a także cel docelowego wykorzystania:
-cena- jestem w stanie przeznaczyć do 2500 zł .
-cel fotografii to głównie zwierzęta-sarny ,jelenie a większości to ptaki i ich zachowanie(karmienie,bitwy lotne itd., itp., ) a więc w skrócie zwierzęta w ruchu , najlepiej aby miał jeszcze możliwość przybliżenia tak że można pstryknąć z 10-15 metrów a aby móc widzieć jak najwięcej szczegółów. Docelowy przy lepszym obiektywie przelatujące na pułapie samoloty.
-nowy/używany bez znaczenia ważne aby był dobry .
-możliwość sensownego rozbudowania typu inny obiektyw, jakieś tam filtry.
Tak więc to są jakieś tam według mnie podstawowe kryteria oraz główny cel aparatu.Żeby nie było że przychodzę na łatwiznę myślałem o Pentaxie k10(używany) a także o Pentaxie k30(nowy).
Sam ostatnio rozglądam się za czymś podobnym i tak jak ty przez recenzje i opinie mam nieco mętliku w głowie. Mój znajomy którego wiedzę i doświadczenie sobie bardzo cenie polecił mi nikona d300s lub d7100 do tego Tamron 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD. Nie wiem czy pomogę bo cena trochę nie ta, ale może się przydać.
pawelpoznan, Pentaxa do takich zastosowań bym sobie odpuścił. Pomyśl o Nikonie.
Na początek mogłoby wystarczyć d90+70-300VR, aczkolwiek ja bym jednak celował w d7000.
mozer, Przepraszam że Cię tak ciągnę za język ale, możesz mi porównać puszki przedstawione prze zemnie do tych które ty opisałeś uwzględniając powyższe zastosowania?
można pstryknąć z 10-15 metrów a aby móc widzieć jak najwięcej szczegółów
Nie ma szans przy tym budżecie. Akurat to jest wymagająca dla sprzętu dziedzina, a jeszcze przy założeniach, że raczej z daleka (10-15 metrów to bardzo daleko), to obawiam się, że za taką kasę nic godnego uwagi nie znajdziesz. Zestaw polecony przez wisłoka, spełniałby w miarę dobrze te wymagania, ale jak sam widzisz trzeba nań wyłożyć całkiem konkretną sumę. Jeśli mimo wszystko nie byłbyś w stanie zapłacić więcej, to z zestawem zaproponowanym przez mozera, można osiągnąć całkiem niezłe wyniki, ale musisz wziąć wtedy pod uwagę konieczność budowania czatowni.
Żeby nie być gołosłownym: Amedos robi(ł) zdjęcia z zasiadki, i z bardzo bliska, przy wykorzystaniu całkiem przystępnego cenowo kompletu (D5000 i Sigma 120-400), za to karp1225 strzela z podchodu, i z większej odległości, ale za to sprzętem parametrami zbliżonym do przywołanego przez wisłoka. Porównaj waść i sam oceń czego bardziej Ci potrzeba
Jo. Af potrzebny (moim zdaniem Pentax sprawdziłby się jeśli w grę wchodziłoby szkł manualne, np. Pentacon 500 f5.6 ale... i pięć wiader cierpliwości) d7000 też spoko, do niego albo ciemny Nikkor 70-300, albo Tamron 70-300 vc usd.
Tyle, że przydałaby się dłuższa ogniskowa, bo 300 mm może okazać się takie sobie...
Jest na rynku Tamron 150-600 vr, tańszy, to stary 200-500 bez usd, jednak optycznie ustępuje temu nowemu.
Ja bym spróbował używki d300s i do tego coś najdłuższego i zarazem w miarę przyzwoitego optycznie. W miarę...
Ostatnio zmieniony przez muzyk Pon 21 Kwi, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Czyli z tym budżetem ogólnie będzie ciężko no ale najwyżej napisano coś kupić trzeba.wywalam zdjęcia z odległości 10_15 m.Czyli rozumiem nikim i w przyszłości lepszy obiektyw.Przepraszam za pisownię ale piszę z telefony i w dodatku że szpitala.
ja zaczynalam z d90 i rozklekotanym nikkorem 300mm f/4 (wersja AF, nie nowsza AF-S), ktorego kupilam za niecale 400eur na ebayu, plus do tego telekonwerter 1.4 od kenko, ktory wspiera autofocus oparty na srubokrecie. AF byl wolny ale celny i nie bladzil wiec dalo sie przyzwyczaic. moje ulubione ptasie zdjecie zrobilam wlasnie tym zestawem
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Kwi, 2014
pawelpoznan napisał/a:
z tym budżetem ogólnie będzie ciężko
To na pewno - i nie o aparat chodzi bo Pentaxa K5II z przyzwoitym AF w kwocie używany pewnie kupisz czy Nikona D7000, ale o teleobiektyw - który już tak tani nie jest.
Rozumiem.A co powiecie na zakup powiedzmy nikona3100
do tego w miarę fajny obiektyw a następnie można rozbudowywać zestaw.jestem typowym amatorem w życiu nie zrobiłem więcej niż 100 zdjęć.Budżet jest sztyfny gdyż jeszcze mam laptopów do zakup
u
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 2,51 sekund. Zapytań do SQL: 14