Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Titanium 10x56
Autor Wiadomość
t1o9m8e6k 
Uczestnik

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   Delta Optical Titanium 10x56

No i wreszcie doczekałem się :mrgreen: Dzisiaj kurier dostarczył mi lornetkę DOT 10x56. Zamówiłem ją w czwartek wieczorem w sklepie fotozakupy.pl W piątek rano przelałem pieniądze, a dzisiaj rano (ok. godz. 8 30) kurier dostarczył mi paczkę. Pierwsze wrażenie niesamowite (chociaż wcześniej obserwowałem już przez taki sprzęt). Żadnych luzów, żadnych mechanicznych uszkodzeń. Wszystko odbyło się perfekcyjnie, a sklep fotozakupy.pl zasługuje na wyrazy pochwały i profesjonalnego podejścia do klienta. Niestety nie mogłem sprawdzić swojej lornetki w praktyce. Tuż po dostarczeniu musiałem jechać do pracy, a po powrocie na zewnątrz było już ciemno. Jak tylko będę miał okazję, poobserwuję trochę przez swój świeży nabytek :mrgreen: W miarę upływu czasu będę zamieszczał w tym temacie swoje spostrzeżenia i uwagi na temat DOT 10x56.

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 22:40 ]
Pierwsza obserwacja zaliczona. Od śniegu bije ładne światło więc skorzystałem ze sprzyjającej aury. I od razu pozytywne zaskoczenia: ostrość ustawiłem w ciągu kilka sekund, obraz jasny, czysty, nie ma mowy o podwójnym obrazie. Można tak stać i obserwować. Jak na razie jedynym mankamentem DOT 10x56 jest jej waga. Wystarczyło kilka minut obserwacji i zacząłem odczuwać lekki ból w rękach. Wtedy obraz zaczyna minimalnie drżeć. Ale to dla mnie najmniejszy problem. Jeśli macie jakieś pytania (dzisiaj czy w miarę poszerzania się tematu), piszcie. Postaram się odpowiedzieć.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 17 Sty, 2012   

Jak trochę poużytkujesz, to dodaj opinię do naszej bazy.

michaelandro 
Nowy

A ja chętnie bym taką lornetkę sprzedał :)

t1o9m8e6k 
Uczestnik

Oczywiście dodam opinię. Myślę, że za kilka tygodni. A dlaczego chcesz sprzedać DOT 10x56???

Abs 
Optyczny

Liczę na dalszy rozwój tematu. Moje pierwsze pytanie - jak oceniasz obrazy dzienne (ostrość, AC), czy twoim zdaniem obraz nie jest odrobinę za jasny przy tej aperturze?

t1o9m8e6k 
Uczestnik

Obserwacje dzienne będę mógł przeprowadzić dopiero w niedzielę. Na tygodniu w godzinach dziennych jestem w pracy. A teraz, jak wiadomo, dzień jest jeszcze krótki. Z obserwacji nocnych jestem bardzo zadowolony, chociaż przy zachmurzonym niebie nie mogłem dzisiaj za wiele pooglądać (obserwacja astronomiczna). Poszedłem natomiast w miejsce gdzie dociera słabe światło z lamp ulicznych. Efekt oglądania świetny. Już widzę, że lornetka pokazuje ostry pazur w obserwacjach nocnych. Jest ciężka, co do wagi nie ma najmniejszej wątpliwości, ale ta wada aż tak bardzo nie przeszkadza. Mama oglądała dzisiaj przez tą lornetkę przelatujący samolot pasażerski. Powiedziała, że efekt jest świetny. Niestety nie mogła mi nic więcej powiedzieć. Nie zna się na optyce, lornetkach, itd... :D I na koniec ostatnia uwaga: w obserwacjach nocnych nie zauważyłem aberracji chromatycznej i dystorsji.

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 15:15 ]
Udało się. Dzisiaj przeprowadziłem pierwszą dzienną obserwację. Nie musiałem czekać do niedzieli :D Obraz ostry, aberracja i dystorsja niezauważalna (dla mnie oczywiście). Obraz rzeczywiście troszkę za jasny i jakby z odrobinką niebieskawego odcienia, ale te wady nie przeszkadzają w obserwacjach. Kiedy za cel obrałem jakiś przedmiot leżący w odległości ok.20-30 metrów, na moment pojawiały się nad nim fioletowawe "przedłużenia" czy "linie" (nie wiem jak nazwać tą wadę). Pomimo wszystko DOT 10x56 jak na razie świetnie sobie radzi. Teraz czekam na ładną pogodę. Chciałbym poobserwować chmury, samoloty, a w nocy gwiazdy i Księżyc.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012   

Te niebieskie linie to chyba aberracaja. Potwierdza się, że DOT to dobra lornetka. Czekam na kolejną odsłonę.

t1o9m8e6k 
Uczestnik

Doczekałem się bezchmurnej pogody i poobserwowałem różne "cele" w ciągu dnia. Jasność i ostrość bez zarzutu, niebieskawe paseczki (wspomniana przez Abs aberracja) nie przeszkadzają w obserwacji i zanikają w miarę zwiększania się odległości do celu. Zostałem mile zaskoczony obserwując przelatujące samoloty pasażerskie. Mieszkam w Radomiu i praktycznie codziennie przelatuje mi nad głową Airbus A380 australijskich linii lotniczych Quantas (lot z Londynu przez Singapur do Sydney). Wczoraj i dzisiaj obrałem go za cel. Pomimo, że lornetka ma powiększenie 10x samolot był bardzo blisko mnie. Wyraźnie było widać kształt kadłuba, silniki i czerwone malowanie na tylnej części samolotu. Obserwowałem też las znajdujący się ok. 2 km ode mnie. Również bez zastrzeżeń. Dystorsji brak (zarówno przy bliższych jak i przy dalszych celach obserwacyjnych). DOT 10x56 w pełni (na dzień dzisiejszy) spełnia moje oczekiwania.
Mechanika lornetki bez zarzutu: mostek stabilny, lornetka chodzi ciężko i nie rozregulowywuje się sama.
Prowadząc obserwacje, przypomniałem sobie ile godzin spędziłem przed komputerem, aby podjąć decyzję jaką lornetkę kupić. Cieszę się, że wziąłem właśnie DOT 10x56, choć przymierzałem się do Nikona Action EX 10x50.
Żeby nie pisać tylko o zaletach teraz dwa słowa o wadach. Oprócz wspomnianej minimalnej aberracji i leciuteńko niebieskawego obrazu (co w ogóle nie przeszkadza w obserwacjach) trzeba zaznaczyć jasno: lornetka jest ciężka i nie za bardzo nadaje się do długich obserwacji. Już po kilkunastu minutach zaczynają boleć ręce (a w przypadku oglądania samolotów także kark). Na razie nie zabierałem jej w teren (na wycieczki np rowerowe trzeba jeszcze troszkę poczekać), ale widzę, że trzeba będzie zaopatrzyć się w szelki.
Jak tylko zauważę coś więcej, napiszę w tym wątku.
I na koniec: jeśli ktoś ma wątpliwości jaką lornetkę kupić, a dysponuje większą sumą, śmiało może kupić DOT 10x56.

Santre 
Entuzjasta

Zainwestuj w dobry statyw a wtedy docenisz komfort obserwacji. DO to dobra lornetka ze statywu zobaczysz co potrafi.

Wojas 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012   

Z chęcią bym sobie popatrzył przez tą lornetkę i porównał do mojego EX 10x50..

t1o9m8e6k 
Uczestnik

A ja chętnie poobserwowałbym przez Twojego Nikona i porównał ze swoją Deltą :mrgreen:

Abs 
Optyczny

Nikon jest wyraźnie lżejszy ale nie najlepiej radzi sobie z odblaskami. Kian pisał, że Delta dobrze koryguje problem odblasków.

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 19:26 ]
Dla mnie DOT byłaby idealna w wersji 12x56 lub 11,5x... ale chyba reprezentuję mniejszość.

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

DOT 12x56 ED! :) . Mógłby być hicior do astro, na stawy, łaki, bagna dla nie lubiących targać czy nie mających lunety.

t1o9m8e6k 
Uczestnik

Wysłany: Sro 16 Maj, 2012   

W piątek lornetka pojechała do pierwszej (i oby ostatniej) naprawy. Po dłuższym użytkowaniu zaczęło odklejać się obicie. Ta usterka nie przeszkadzała w obserwacjach, ale nie chciałem żeby obicie odklejało się coraz bardziej. W opisie przyczyny reklamacji poprosiłem też, aby sprawdzili śrubę do regulacji ostrości. Odniosłem wrażenie, że pracowała zbyt luźno, a przy dłuższym poruszaniu lornetki góra-dół ostrość rozregulowywała się sama.
Poza wymienionymi usterkami sprzęt bez zarzutu. Można tak stać i obserwować bez końca. DOT 10x56 jest lornetką uniwersalną w pełnym tego słowa znaczeniu. W obserwacjach dziennych daje zauważyć się niewielka AC, natomiast w obserwacjach nocnych obraz jest świetny, czysty, ostry. Sprzęt dobrze radzi sobie ze zbieraniem światła i dlatego nie ma mowy o jakimkolwiek przyciemnieniu. O ile przed kupnem tej lornetki miałem co do niej pewne wątpliwości, o tyle w chwili obecnej już ich nie mam :D

cerber6 
Uczestnik

Wysłany: Sro 16 Maj, 2012   

Abs napisał/a:
Nikon jest wyraźnie lżejszy ale nie najlepiej radzi sobie z odblaskami. Kian pisał, że Delta dobrze koryguje problem odblasków.

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 19:26 ]
Dla mnie DOT byłaby idealna w wersji 12x56 lub 11,5x... ale chyba reprezentuję mniejszość.

Moje zdanie jest takie że Nikon nie dorównuje optycznie Delcie .Z drugiej strony Delta nie dorównuje mechanicznie Nikonowi.Ale jak bym miał wybierać postawiłbym na Nikona jest bardziej przewidywalny .Kupując Nikona nie kupujesz "kota w worku".

Odpowiedz do tematu