Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie
Jestem amatorem, jeśli chodzi o fotografie, wcześniej zdjęcia tylko tzw. rodzinne, wycieczki, spotkania ze znajomymi, okolicznościowe itp., Ale pasja ciągnie mnie dalej chodzi, o jakość zdjęć, starym sony 6-7letnim już mi nie odpowiadają ziarna są, rozmazane w rogach, sprzęt siada zwyczajnie, chce czegoś lepszego, wiec szukam kompaktu na lustrzankę mnie nie stać wiec jak kompakt to i tak na raty wziąć musze wiec od razu zaznaczam ze chodzi o nowy a nie używkę. Od 2 tygodni przeszukuje Internet wpierw moje oko zahaczyło o Fuji s2950hd, moim zdaniem zdjęcia wyglądają okropnie przeglądałem zdjęcia robione filmy nagrywane youtube itp., jeśli ktoś posiada owy aparat proszę o przeslanie zdjęć, bo mogę się mylić zwyczajnie? Może warto się tym modelem zainteresować jednak? Na ta chwile myślę do tej półki cenowej o Fuji s4000(max 850zl) albo Fuji hs20 exr(1250zl), potrzebuje waszych rad, dużo w Internecie czytałem opini są one 50%/50% choć wydaje mi się ze większość pozytywnych opinii wywodzi się od sprzedawców sklepów z owymi aparatami.Widzicie taką maksymalna cenę chce przeznaczyć, ale może faktycznie nie warto i lepiej dać troszkę mniej a cieszyć się również pięknym zdjęciami. Mam naprawdę zamęt w głowie. Pozdrawiam i liczę naprawdę na wasze rady
Przy tym budzecie najwięcej dostaniesz od Samsunga.
Kompakt to model EX1 z przyzwoicie jasnym obiektywem i to dobrym niestety to kompakt więc matryca jest mała zaledwie 1/1,7".
Poza tym zoom tylko 3x bo wiesz im większy zoom tym gorzej z jakością musisz wybrać kompromis czy zoom czy jakość i światło, którego raczej zawsze brak.
Jeżeli chcesz mieć duży zoom i w miarę przyzwoity obrazek to w tym budżecie mogę polecić Panasonic FZ38 może jeszcze gdzieś nowy dostaniesz a jak nie to któregoś następcę (FZ48 bo FZ-150 poza budżetem)ale przy mmegazoomach masz już najmniejsze rozmiary matryc. Tu nie kupuj nic powyżej 12 MP - unikaj więc FZ100 i FZ47.
Z dużą matrycą możesz kupić bezlusterkowca czyli kompakt z wymienną optyką np coś z Olympusa (EP1 itp) albo Samsunga np NX100 lub NX5. Polecałbym raczej ten ostatni - to taka okrojona wersja NX10 (nie ma energooszczędnego ekranu AMOLED, czyszczenia matrycy i gorszy wizjer no ale jednak ma w przeciwieństwie do NX100 lub Sony NEX)
Aparcik sprawdzi się w wielu sytuacjach matryca APS_C to wielkość matryc z lustrzanek.
Kit ma bardzo dobry natomiast za jakiś czas możesz dokupić tele 50-200 lub jasne stałki za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Optyka do Olympusa i Sony jest droższa więc trzeba to brać pod uwagę w przypadku aparatów z wymiennymi obiektywami.
Nie radzę napalać sie na zoomy z przesadnym zakresem 30x i więcej.
Zakresu tele powyżej 300 mm rzadko się używa a na krótszym zakresie jakość zdjeć bardzo cierpi.
Nawwet w tele gorzej zdjęcia wychodzą bo zanieczyszczenie powietrza czyni zdjecia mdłe przymglone itp. .Jedynie określona potrzeba w zakresie tele może usprawiedliwić taki mocno kompromisowy wybór - przy takim budzęcie jedyny możliwy.
No ale są osoby którym to nie przeszkadza bo robią małe odbitki lub oglądają zdjęcia na małych ekranach wtedy różnice sie zacierają.
To już musisz sam ocenić jakie masz wymagania.
orbs [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Cze, 2012 Re: Kompakt max 1300zl*
jesli chcesz rozwijac swoje umiejetnosci to zamiast aparatu kompaktowego
polecilbym Ci kompakt z wymienna optyka, np sony nex F3 lub 5N.
dlaczego nex, poniewaz oferuje najlepsza jakosc zdjec z aparatow w tej klasie
oraz najlepsze parametry video, full HD 50p
minusem jest brak wizjera, przez co nie widac w sloncu za bardzo
co mamy na ekraniku, dlatego mozna dokupic do kompletu jakis wizjerek,
ale na brak wizjerka choruje wiekszosc aparatow z wymienna optyka
w TEJ CENIE.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12