Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax k-5 z ob 18-55 czy Nikon d5100 18-105
Autor Wiadomość
_Piotrek 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Cze, 2012   Pentax k-5 z ob 18-55 czy Nikon d5100 18-105

Mam prośbę o pomoc w wyborze tak jak w tytule: Pentax k-5 z ob 18-55 czy Nikon d5100 18-105 Oba zestawy mogę kupić w cenie ok 2800-2900 i raczej nie myśle na tą chwilę wydać więcej, a z czasem będę rozbudowywał zestaw nie koniecznie o systemowe szkła. Z jednej strony lepszy korpus i przwoity kit ale ten zakres ogniskowych nie wiem czy nie za mały, z drugiej bardziej amatorski korpus bez silnika AF, ale obiektyw niezły i bardziej uniwersalny jak na początek. Proszę najlepiej o opinie osób, które miały kontakt z dwoma tymi aparatami. No chyba, że w podobnym budżecie jest jeszcze jakś inna opcja?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 08 Cze, 2012   

_Piotrek napisał/a:
Pentax k-5 z ob 18-55 czy Nikon d5100 18-105
Zdecydowanie K5!

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Z tym zdecydowanie to bym tak nie szalał. To, że matryca da troszkę lepsze zdjęcia to nie wszystko. Szumy, biasy i pipasy to nie jest życie foto.
Zależy co autor wątku chce tym robić i jakimi szkłami. Może się okazać, że optyka Nikkora będzie miała lepszą ofertę a do tego wybrane szkło jest zdecydowanie lepszym wyborem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM, chodzi mi przede wszystkim o ergonomię, a skoro nastawienie autora jest na "niekoniecznie systemowe" szkła to... co za różnica jaki bagnet skoro się kupuję np Sigmę? ;)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nastawienie autora do niesystemowych też się może uda skorygować. Czasami zdecydowanie lepiej kupić szkło systemowe a akurat Pentax ma sporo dziwacznych wynalazków :wink:
Dla mnie Nikkor 18-105 VR to najlepszy tani, podstawowy obiektyw na rynku.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM napisał/a:
Dla mnie Nikkor 18-105 VR to najlepszy tani, podstawowy obiektyw na rynku.
Dla mnie też :)

_Piotrek 
Nowy

Właśnie ten obiektyw i jego uniwersalność mnie najbardziej kusi tym bardziej że spacerując z dziećmi nie zawsze będę miał możliwość i ochotę brać torbę z większą ilością szkieł, dlatego pytałem też o korpus czy ma takie znaczenie. Będę używał zestaw amatorsko przy okazji wycieczek, poróży itd i raczej na własne potrzeby, co nie zmienia faktu, że nie zależy mi na jakości zdjęć.
Dziekuję za dotychczasowe opinie i proszę o więcej ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

_Piotrek napisał/a:
co nie zmienia faktu, że nie zależy mi na jakości zdjęć.
To akurat zasadniczo będzie baaaaaardzo podobne pomiędzy tymi dwoma korpusami. Szczególnie jak się będziesz bawić RAWami.

By mieć coś porównywalnego do K5 w systemie Nikona powinieneś spojrzeń na D7000 tyle, że to już inna liga cenowa. W pentaxie pojawił się też nowy K30, który powinien niedługo stanieć...

muzyk 

hijax_pl napisał/a:
Zdecydowanie K5!

Tak, ale...
_Piotrek napisał/a:
Będę używał zestaw amatorsko przy okazji wycieczek, poróży itd i raczej na własne potrzeby, co nie zmienia faktu, że nie zależy mi na jakości zdjęć.

To i d5100 wystarczy, nawet z naddatkiem.

_Piotrek 
Nowy

Zdecydowanie ogranicza mnie budżet więc 3000 to max co chcę teraz wydać, dlatego podałem takie zestawy, bo wydają mi się najciekawsze.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 2012 11:34 ]
muzyk napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Zdecydowanie K5!

Tak, ale...
_Piotrek napisał/a:
Będę używał zestaw amatorsko przy okazji wycieczek, poróży itd i raczej na własne potrzeby, co nie zmienia faktu, że nie zależy mi na jakości zdjęć.

To i d5100 wystarczy, nawet z naddatkiem.

Nie śmiem pisać, że będę używał aparatu do zastosowań profesjonalnych , ponieważ dla mnie profesjonalista=zawodowiec, czyli ktoś kto wykonuje zawód fotografa,a ja jestem w tym temacie amatorem. W 5100 brakuje mi np drugiego pokrętła (dotychczas używałem) a także stabilizacji matrycy, silnika AF i chcąc dokupić obiektyw później będę ponosił większe koszty. Stąd pytanie czy powyższe braki nie będą aż tak problematyczne.

muzyk 

_Piotrek napisał/a:
W 5100 brakuje mi np drugiego pokrętła

No to nad czym się zastanawiasz?

K5 to aparat mający jeden z największych zakresów dynamicznych na rynku - jeśli wierzyć tym wszystkim testom, większy niż niektóre pełnoklatkowe, a nawet średnioformatowe.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

_Piotrek napisał/a:
W 5100 brakuje mi np drugiego pokrętła (dotychczas używałem) a także stabilizacji matrycy, silnika AF
To wszystko ma K5. Nie masz zatem nad czym się zastanawiać...

_Piotrek 
Nowy

no właśnie jest, ta uniwersalność optyki w 18-105, dlatego nie wiem jak istotny okaże się w praktyce brak drugiego pokrętła a także stabilizacji i silnika AF jak przyjdzie mi dokupić ze 2-3 szkła w bliżej nieokreślonym czasie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

_Piotrek napisał/a:
dlatego nie wiem jak istotny okaże się w praktyce brak drugiego pokrętła
No to chyba możesz sobie wyobrazić, skoro do tej pory używałeś dwóch? Wiesz... To tak jakbyś powiedział: "Nie wiem jak istotny jest kolor w oglądaniu telewizji, bo jednak ten czarno-biały telewizor jest dużo tańszy..."
_Piotrek napisał/a:
a także stabilizacji i silnika AF jak przyjdzie mi dokupić ze 2-3 szkła w bliżej nieokreślonym czasie
Zależy jakie to miałyby być szkła.

muzyk 

_Piotrek napisał/a:
no właśnie jest, ta uniwersalność optyki w 18-105

Dżizas...

Żeby z powodu jednego ciemnego obiektywu nie kupić lepszej puszki... :???:
Zostaw to i kup lepszy sprzęt. :idea:

Kup K5 jak masz taką możliwość.

Odpowiedz do tematu