Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 Canon 5d mark II + wybór obiektywu/ów
Witam!
Potrzebuje pomocy przy wyborze obiektywu do aparatu Canon 5D Mark II. Aparat ma służyć do kręcenia teledysków i filmów promocyjnych. Do wydania na cały zestaw mam 11.000zł - co daje 3500zł na obiektyw.
Ujęcia to zazwyczaj postać na pierwszym planie, jednak będą kręcone także przypadkowe osoby, tłum, i tak dalej. Dlatego potrzebuje coś "uniwersalnego".
Co i dlaczego powinienem wybrać, biorąc pod uwagę fakt że jestem amatorem?
Firma którą wybrałem ostatnio nie spełniła moich wymagań za kwotę którą wzięła. Kupuję także steadycam merlin, statyw kulowy i wizjer. Myślę także że po zakupie zapiszę się na jakiś kurs. Szybko się uczę. Ewentualnie zatrudnię operatora.
m3ntor, kiedyś chyba pisałem, żebyś zainteresował się obiektywami z płynną regulacją przysłony. To podstawa przy poważnym filmowaniu. Takie obiektywy robi np. Samyang - przejrzyj ich ofertę obiektywów dedykowanych do filmowania lustrzankami.
mozer dzięki za przypomnienie! obiektyw Samyang 85mm f/1.4 IF MC Aspherical prezentuje się bardzo dobrze przy bliskich ujęciach, w dodatku jest tani. Myślę że będzie to dobry wybór.
Dodatkowo, jaki obiektyw sprawdzi się zarówno przy bliskich jak i dalekich ujęciach? Jeżeli to za wiele, to jaki powinienem posiadać obiektyw do nagrywania krajobrazów/panoram/ujęć z daleka? Po zakupie w/w 85mm na drugi obiektyw mogę przeznaczyć ok. 2400zł.
m3ntor, nie bardzo rozumiem.. Każdym obiektywem można robić ujęcia bliskie i dalekie. Chodzi Ci o szeroki kąt? Jest wersja 24/1.4 z płynną regulacją i rybie oko 8 mm.
tak, miałem na myśli szeroki kąt, 85mm nie ma takiego kąta jak 24mm więc ten drugi będzie lepszym i bardziej uniwersalnym wyborem. Myślę, że ten jeden obiektyw wystarczy na początek. Fish-eye nie będzie mi potrzebny, przynajmniej na razie. Teraz zastanawiam się nad innymi akcesoriami przydatnymi do filmowania.
m3ntor, a co ma wspólnego follow focus ze steadicamem? Przecież te sprzęty do czego innego służą. Tak samo nie rozumiem dylematu monitor vs steadicam...
Ja steadicamów nie używałem, więc lepiej niech wypowie się jakiś praktyk, czy warto
m3ntor, kiedyś chyba pisałem, żebyś zainteresował się obiektywami z płynną regulacją przysłony. To podstawa przy poważnym filmowaniu. Takie obiektywy robi np. Samyang - przejrzyj ich ofertę obiektywów dedykowanych do filmowania lustrzankami.
Potrzebuje pomocy przy wyborze obiektywu do aparatu Canon 5D Mark II. Aparat ma służyć do kręcenia teledysków i filmów promocyjnych. Do wydania na cały zestaw mam 11.000zł - co daje 3500zł na obiektyw.
A nie lepiej kupić tańszy aparat i kilka różnych obiektywów? Proponuje też tym aparatem wpierw nauczyć się robić zdjęcia, a potem przejść do filmów. Sam po czasie będziesz wiedział jakie kąty widzenia są Ci potrzebne i ewentualnie kupisz dedykowane obiektywy, urzadzania stabilizujące na ramię i wszystkie inne potrzebne elementy.
Myślę, że na początek wystarczy Ci obiektyw z przysłoną f/2.8 może jakiś uniwersalny zoom typu 17-55/2.8 zwłaszcza jak piszesz jesteś amatorem wydaje się bez specjalnego doświadczenia w zdjęciach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10