Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Cze, 2012 5dmk1 vs 5dmk2 Pomóżcie w wyborze w przejściu na FF
Witam serdecznie,
zamierzam przejść na pełną klatkę pod koniec roku, czyli za jakieś 5 miesięcy.
Chciałbym dobrze przemyśleć decyzję, a że ceny używanych body drastycznie się nie zmieniają, więc nie widzę powodów do zostawiania rozważań na ostanią chwilę
Do dyspozycji będzie ok. 5kpln i zastanawiam się czy brać mk1 czy mk2.
Wiadomo, że mk1 'gołe' już są tańsze ale do wyboru pewnie będzie:
*mk1 + grip + ewentualna wymiana migawki;
*mk2 raczej bez dodatków.
Jeżeli chodzi o specyfikację, to różnice oczywiście znam, jednak chciałbym poradzić się forumowiczów, którzy w praktyce przechodzili z mk1 na mk2. Dajcie mi proszę plusy, minusy i Wasze typy, którą opcję byście wybrali.
Jeżeli chodzi o samą fotografię, to głównie jest to architektura, krajobrazy ... rzadziej (ale z tego nie rezygnuję) portrety i sport.
Szkła jakie posiadam to C17-40 + C70-200/4L, czyli krótko mówiąc Lki dla 'ubogich'
Jeszcze mam stare szkła z czasów analogowych i plastykową 50tkę, o kicie (nie)wspominając
Jako że mam możliwość zakupu jednej 'rzeczy' do sprzętu rocznie, to za rok będę polował na używkę C24L, której po prostu często czuję, że potrzebuję. Ale to wszystko tylko jako tło zakupu body.
Kupić dziś nie zajeżdżonego staruszka 5D może być problemem. Zdecydowanie namawiam na 5D Mk II - daje sporo lepsze możliwości fotografowania.
Przede wszystkim w pierwszym 5D masz max ISO 1600, to dziś mało. W jego następcy do ISO 3200 w dobrych warunkach oświetleniowych, nie martwisz się o szum, a śmiało da się używać ISO 6400, choć trzeba już odszumiać. Aparat ma dużo lepszą matrycę, użyteczniejszy, o wyższej rozdzielczości, wyświetlacz LCD do oceny zdjęć w terenie, wydajniejszy akumulator, lepszy wizjer.
O filmach nie piszę bo mnie akurat nie skłoniły do zamiany aparatu ale dla kogoś może to mieć znaczenie - zabawa przednia, zwłaszcza z małą głębią ostrości, której kamery amatorskie nie dają.
Suche fakty masz tu: http://www.optyczne.pl/po...dd0=38&add1=773
Wziąłbym 5DII tylko z jednego powodu: więcej megapikseli daje możliwość uzyskania większego formatu po wyprostowaniu perspektywy na zdjęciach architektury.
B o g d a n, dzięki za wypowiedź. Właśnie nie chciałem sugerować odpowiedzi suchymi faktami, ale faktycznie ISO jest dla mnie bardzo ważne. Tym bardziej, że - jakby pewnie 90% tu osób powiedziało - mam ciemne szkła. To prawda, chociaż do krajobrazów i architektury (z zewnątrz) 17-40 jest świetne, jednak do wnętrz + ogólnie zdjęć 'nocnych' (wieczornych bez statywu) i tak mi brakuje np: wspomnianego 24L, ale to już nie temat tego wątku.
Tak jak patrzę na używane (niezajeżdżone) mk2, to bliżej 6kpln trzebaby było w tej chwili wydać, ale cóż być może z jakimś sensownym przebiegiem (ok. 30000) uda się kupić za 5k, no może 5.5k
Jakby ktoś mógłby jeszcze coś powiedzieć o współpracy mk2 z moimi szkiełkami, czy będzie jakiś problem? Piszę w takim kontekście, że moje szkiełka jednak premierę miały lata temu, przede wszystkim 70-200.
Jakby ktoś mógłby jeszcze coś powiedzieć o współpracy mk2 z moimi szkiełkami, czy będzie jakiś problem? Piszę w takim kontekście, że moje szkiełka jednak premierę miały lata temu, przede wszystkim 70-200.
Wszyskie będą działały normalnie, jako te nowsze.
pioroon napisał/a:
być może z jakimś sensownym przebiegiem (ok. 30000) uda się kupić za 5k, no może 5.5k
Myślę, że za tele można kupić z połową tego przebiegu.
To tak bez wazeliniarstwa widać, że da się wycisnąć dobrej jakości foty takim sprzętem
Ciekawi mnie jak widoczna będzie różnica między jakością z 550d a 5dmk2.
Tu każdy obiektyw ma różne komentarze, w niektórych przypadkach ludzie twierdzą, że poznają dopiero możliwości szkieł na FF.
muzyk napisał/a:
W tej chwili 1729 Euro kosztuje nowy. Jeszcze...
Czyli ok. 7400, myślisz, że mk3 jest o tyle lepsze, że mk2 potanieje?
P.S. muzyk, jakiej puchy używasz jeżeli można wiedzieć?
To tak bez wazeliniarstwa widać, że da się wycisnąć dobrej jakości foty takim sprzętem
Kadry czasem jakieś wyjdą - raczej nie cropuję, tylko nieznacznie przycinam obracam, choć czasem mocniej.
Reszta to LR4 i silver efex pro 2.
Co do obu "elek" F4.
Przy sprzyjających warunkach świetlnych - tak, da się focić, ale, należy pamiętać że to nie są szkła do wnętrz - no może czasem, z ograniczeniem. Na pewno nie na śluby, chyba, że puszka niskoszumna (np nowy 5DIII) i wyższe iso.
Jak kupię, to się sam przekonam.
pioroon napisał/a:
Ciekawi mnie jak widoczna będzie różnica między jakością z 550d a 5dmk2.
No jakaś będzie, ale przede wszystkim w użytkowaniu. Ergonomia 550d jest taka sobie (porównuję też do 450D który guzikologicznie jakoś bardziej mi pasuje niż 550).
pioroon napisał/a:
Czyli ok. 7400, myślisz, że mk3 jest o tyle lepsze, że mk2 potanieje?
Nie sądzę, żeby 5dII jeszcze sporo potaniał. Szacuję, że zejdzie do 1629 euro z puszkę.
pioroon napisał/a:
P.S. muzyk, jakiej puchy używasz jeżeli można wiedzieć?
Aktualnie 40D (AF jest po prostu zajebisty w porównaniu z 30D i 450D).
Też czasem jeszcze 450D, a wcześniej 30D (skądinąd świetny, prosty aparat - nieznacznie mniej szumiący od 40D).
muzyk, dzięki za odpowiedzi. Szkła faktycznie nie do wnętrz - już dobrze zdążyłem się o tym przekonać Dlatego wyłonił się kolejny cel (po przejściu na FF), czyli zakup 24/1.4
Ergonomia to wiadomo, in plus na rzecz 5d. Z 550d z gripem jakoś da się żyć, ale sam uchwyt jest daleko z tyłu za 5d. Na szczęście teraz aparat będzie tylko dla mnie, a żonie pozostanie focić 550tką
Co do kasy, to raczej mi chodziło o zmiany cen używek, bo na zakup nowej raczej pozwolenia nie dostanę
Jeżeli można troszkę odbiec od tematu, to jakby mógł ktoś się podzielić doświadczeniami z 17-40 i 70-200 po przejściu na pełną klatkę? Wystarczy mi informacja czy jakość była podobna, lepsza, dużo lepsza. I tak sam to ocenię i z pewnością nie zmieni to mojej decyzji przejścia na FF.
O Dżizas! KUPŻESZ!!!
Bajeczne szkło - podobno. Daje niemalże trójwymiarowe obrazy.
Sam się napaliłem, ale przy 5dIII ... hmmm
Na pewno nie kupiłbym 24-105 f4, czy 24-70 2.8
Z czasem zaczyna się doceniać zalety stałek.
pioroon napisał/a:
Jeżeli można troszkę odbiec od tematu, to jakby mógł ktoś się podzielić doświadczeniami z 17-40 i 70-200 po przejściu na pełną klatkę?
Ja już wiem, że do 5DIII to wstyd przypinać
Walę takie sugestie.
Przede wszystkim nagle ogniskowe się skrócą, przy 17 będziesz miał bardzo szeroko, choć nie ultra szeroko. Fajnie to widać po przypięciu do analoga np. Eos 33.
Tu mam podobnie, do landszaftów mam swoje 17-40, a jeżeli chodzi o jasność to 2.8 to za mało, 24mm to będzie już docelowo a nie tam jakieś półśrodki
muzyk napisał/a:
Przede wszystkim nagle ogniskowe się skrócą, przy 17 będziesz miał bardzo szeroko, choć nie ultra szeroko. Fajnie to widać po przypięciu do analoga np. Eos 33.
Zdarza mi się robić jeszcze parę klisz w roku poczciwą starutką 300tką, także generalnie wiem co będę miał na FF Wiadomo, że wszystko się skraca ale tak jak chyba tu gdzieś pisałem, najwięcej ujęć robię w przedziale ok. 17-24 (na cropie) także 24mm na FF będzie idealnie, reszta zostanie w nogach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11