Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr IR i Sony Alpha
Autor Wiadomość
kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Kwi, 2011   Filtr IR i Sony Alpha

Nie znalazłem na forum takiego tematu, a jestem ciekaw czy ktoś miał już takie doświadczenia jak ja. Mam na myśli całkowity brak współpracy lustrzanek Sony (mam a380) z filtrami IR (Hoya R72). Rośliny na zdjęciach nie wychodzą białe w ogóle (są czerwone jak reszta kadru), a po zamienieniu kanałów w PS zdjęcie z czerwonego robi się po prostu niebieskie. Zdjęcia oczywiście robiłem na czasach typu 20-30 sekund. Próbowałem ustawiania balansu bieli na trawę, próbowałem też jego zmiany z poziomu RAWów - niestety nic to nie daje. Gdzieś w internecie przeczytałem, że Soniacze mają zamontowane zbyt silne iltry na matrycach i pozostaje tylko trwała konwersja. Moje pytanie brzmi: czy ktoś wie coś w tym temacie?

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 01 Maj, 2011   

masz tak samo jak w Canonach (w tym i mój).
Jedyne do czego służy Ci teraz filtr IR to mocno skomplikowany filtr neutralny :)

Albo wymontowujesz filtr przeciwko promieniom podczerwieni z aparatu, albo bawisz się dalej tak jak jest, czyli:
na filtr pada obraz, ale filtr IR zostawia tylko fale podczerwone które kierują się przez obiektyw na matrycę. wraz z podczerwienią leci też znikoma ilość normalnego widma.
przed matrycą/lub na matrycy filtr przeciwko IR blokuje światło podczerwone, przez co na matrycę dolatuje Ci tylko ta resztka jakiś tzw. śmieci które wpadają tylko przez to, że filtr IR na obiektywie jednak coś tam przepuszcza :)
Stąd też po zamianie kanałów dostajesz normalne zdjęcie, delikatnie mocniej nasycone w światłach i mniej nasycone w cieniach o niebagatelnie długim czasie naświetlania :mrgreen:

kajlen
[Usunięty]

Innymi słowy kał... A szkoda, bo zapowiadała się fajna zabawa. Teraz nie wiem czy czekac aż kiedyś kupię następną puszkę, a obecną przerobię czy po prostu sprzedac filtr :/

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

sprzedaj filtr - zaznaczam że nie jest to łatwe
ja już 2 lata sprzedaję i chętnych nie ma :) średnica 58mm

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

edmun, jaka cena i producent? :roll: bo nastepny w kolejce mam obiektyw o srednicy 58mm

kajlen
[Usunięty]

Cóż, popróbuję to tu, to tam, popytam, a potem zostaje Allegro ;) Ja mam z kolei na gwint 55mm.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 02 Maj, 2011   

DigitalKing made in Japan :)

Sam zakupiłem za 89 zł plus przesyłka, w chwili obecnej ceny są te same.
Odstąpię chętnie za 70 zł. Używany 2 razy, oczywiście na gwarancji, z dowodem zakupu

crush 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Cze, 2012   

Macie jeszcze koledzy problemy ze sprzedażą tych filtrów? Ja się właśnie przymierzam do rozpoczęcia przygody z fotografią IR. Sprawdzałem swoje body Pentax’a testem z pilotem i przeszedł pozytywnie. Teraz będę powoli zabierał się za kupno filtra. Jeżeli ktoś nadal ma i chce się pozbyć, nie zaszkodzi spróbować się dogadać i sobie wzajemnie pomóc.
Czytałem, że oprócz samego body istotny też jest obiekty, który w zależności od konstrukcji może przeszkadzać w fotografowaniu IR. Podobno im starszy obiektyw tym lepiej (większa szansa, na dobre focenie). Możecie tą teorię potwierdzić/obalić?
Jeżeli teoria jest prawdziwa, to szukałbym filtru w następujących rozmiarach w kolejności preferencji – 49, 52, 58…
Wszelkie propozycję – zachęcam do kontaktu przez PRIV.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Cze, 2012   

crush,
http://dpanswers.com/content/irphoto_lenses.php
http://www.jim-kramer.com/IR-Lenses.htm
http://www.kolarivision.com/lenshotspot.html

crush 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

Dzięki dcs! Tej ostatniej strony nie znałem - a znalazłem 2 moje obiektywy :D
Nie widziałem jeszcze tylko Sigmy 70-300 APO w żadnym wykazie. Może ktoś ma doświadczenia z tym obiektywem i IR - jak się sprawuje?

Btw. czy obecność tzw. "hotspot", to jedyna kwestia warunkująca mniejszą lub gorszą przydatność obiektywu do fotografii IR? Wiem, ze jeśli chodzi o body, to o przydatności stanowi głównie przepuszczalność światła podczerwonego. Czy obiektywy też w mogą lepiej lub gorzej przepuszczać podczerwień? Czy chodzi tylko właśnie o hotspot?

kajlen
[Usunięty]

Jakby co to ja w dalszym ciągu mam na sprzedaż IR Hoya R72 o średnicy 55mm :)

dcs
[Usunięty]

crush,
http://bit.ly/LkQLVH

crush 
Nowy

Z całym szacunkiem dcs, ale ja tam nie widzę nic odpowiadającego na moje pytanie. Przeglądałeś chociaż wyniki wyszukiwania tego zapytania?

Wiem co to jest Google i do czego służy opcja przeszukiwania forum. Jeszcze raz wielkie dzięki za poprzednie linki - były bardzo pomocne i zrobiło na mnie dobre wrażenie, że nie napisałeś niczego w stylu "poszukaj sobie", a napisałeś coś na prawdę pomocnego. Ale teraz trochę gorsze wrażenie po sobie pozostawiasz.

Nie mniej jedna, sprawa hot-spotów w Sigmie mnie najmniej interesuje. Moim faworytem do dokupienia filtru IR były i tak stałka lPentax-A albo kitowy 18-55. Dzięki postom kolegi, wiem już, że w przypadku obu nie powinno być większych problemów.

Kajlen dzięki za info, ale akurat 55 to mi najmniej daje. Bardziej przydałyby mi się rozmiary 49 albo 52

dcs
[Usunięty]

crush,
Poprzednie linki znalazłem tą samą drogą -z dwóch pierwszych stron wyszukań google.
Jakbyś wklepał w wyszukiwarkę "hot spot ir lens", tobyś teraz swego szacunku do mnie nie musiał obwieszczać.
Wątpię żebyś doczekał się odpowiedzi użytkownika ww. Sigmy w IR foto.

[ Dodano: Sro 06 Cze, 2012 21:02 ]
crush napisał/a:
Przeglądałeś chociaż wyniki wyszukiwania tego zapytania?

Nie.
Dopisz "ir" i znajdziesz:
http://www.cambridgeincol.../thread5155.htm , a tam:
"Sigma 70-300 mm APO - good at f5.6 and f4 at 70 mm and good at f11 and below at 300mm." i zdjęcia...
I wiele, wiele innych.
Ostatnio zmieniony przez dcs Sro 06 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

crush 
Nowy

dcs napisał/a:

Wątpię żebyś doczekał się odpowiedzi użytkownika ww. Sigmy w IR foto.

Nigdy nic nie wiadomo. Po to jest forum, żeby o takie rzeczy pytać - bo niby gdzie indziej? :)

dcs napisał/a:
http://www.cambridgeincolour.com/forums/thread5155.htm , a tam:
"Sigma 70-300 mm APO - good at f5.6 and f4 at 70 mm and good at f11 and below at 300mm." i zdjęcia...
I wiele, wiele innych.

Super! Dzięki bardzo. To w zupełności odpowiada na moje pytanie co do mojego obiektywu. Część postów dotyczy też Sigmy bez APO. Tak jak w jednym z poprzednich linków - była uwzględniona Sigma 70-300 właśnie bez APO.

A jako początkującemu użytkownikowi coraz bardziej bokiem wychodzą mi odpowiedzi w stylu "poszukaj sobie", "google nie gryzie", "użyj opcji szukaj" itd. itp. I bynajmniej nie mam na myśli tylko Ciebie ani nawet tylko tego forum. Wszędzie jest to samo. :(
Ostatnio zmieniony przez crush Sro 06 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu