Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon eos 600d vs. Sony nex-5n

eos 600d czy nex-5n
Canon eos-600d
87%
 87%  [ 14 ]
Sony nex-5n
12%
 12%  [ 2 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
Ethronic 
Nowy

Wysłany: Nie 01 Lip, 2012   Canon eos 600d vs. Sony nex-5n

Witam :)

Pragnę zakupić nową lustrzankę wraz z kitowym obiektywem w kwocie do 2500 zł, która zastąpi mi mojego, wysłużonego Lumixa tz-5. Ten aparat już mi kompletnie nie wystarcza. Na początku, gdy rozejrzałem się po rynku lustrzanek mój wybór padł na canona eos-600d, lecz od kilku dni zastanawiam się również nad bezlusterkowcem sony nex-5n. Mam kompletny mętlik w głowie.
Ze strony nex-5n przyciąga mnie możliwość wykonywania zdjęć 3D, kompaktowe wymiary, poręczność, lepsza jakość video. Ze strony canona- większa liczba dostępnych obiektywów, możliwość doinstalowania magic latern.
Aparat będę wykorzystywał głównie do robienia zdjęć, filmy to drugorzędna sprawa. Najbardziej interesuje mnie fotografia makro, ale również będę wykorzystywał swój aparat do uwiecznienia wakacyjnych krajobrazów, architektury. Aktualnie mam 18 lat, odkąd pamiętam pociągała mnie fotografia. Od roku traktuję ją jako swoje hobby i poświęcam jej dużo czasu, aczkolwiek dopiero raczkuję w wiedzy o niej. Mój budżet mogę maksymalnie naciągnąć do 2700 zł. Aparat ma mi służyć przez dobre kilka lat.

I teraz seria pytań z mojej strony:
Który model jest lepszy i który byłby lepszy dla mnie? Czy do nex-5n mogę przymocować z przejściówką obiektyw m42(tani sposób na w miarę dobre makro)? Czy jest wgl. przejściówka na m42 do nex-5n? Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym?- chodzi tu o mojego tatę, który sporadycznie, na wakacjach, będzie wykonywał zdjęcia tym aparatem. Jakie inne lustrzanki do tej kwoty polecacie?

W miarę możliwości prosiłbym o pisemne wypowiedzi, ankietę zrobiłem dla leniwych userów tego forum :)
Ostatnio zmieniony przez Ethronic Nie 01 Lip, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Lip, 2012   

Do NEXa da się różne rzeczy podczepić, nie wiem jak z wygodą użytkowania - niech się ktoś kompetentny wypowie.
Za to od 600D wolałbym, raczej zdecydowanie ze względu na jakość obrazowania (matryca tak jak w NEX-5n), Nikona D5100. W podanym budżecie do wyrwania w zestawie z Nikkorem 18-55. Dalej można zbierać/polować na prawdziwe szkło makro (np. budżetowy Tamron 90/2.8 czy Nikkor 85/3.5), albo popróbować np. Raynoksa DCR-250. W razie przypływu gotówki obiektywów do wyboru, do koloru i to niekoniecznie drogich.
Niestety, D5100 nie jest dobrą opcją jeśli chodzi o współpracę z M42...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Ethronic napisał/a:
Który model jest lepszy i który byłby lepszy dla mnie?
:roll:
Ethronic napisał/a:
Czy do nex-5n mogę przymocować z przejściówką obiektyw m42(tani sposób na w miarę dobre makro)?
Tak, ale niekoniecznie jest to najlepszy sposób na tanie makro. Powiedziałbym, że żaden aparat z dużą matrycą nie jest dobrym sposobem na tanie makro.
Ethronic napisał/a:
Czy jest wgl. przejściówka na m42 do nex-5n?
j.w.
Ethronic napisał/a:
Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym?
Z pewnością nie przy użyciu m42.
Ethronic napisał/a:
Jakie inne lustrzanki do tej kwoty polecacie?
Do taniego makro? Wszystkie z tej półki nadają się podobnie, do m42 najmniej nadaje się Nikon, najbardziej Pentax, Canon i Sony.

Ethronic 
Nowy

Jaad75 napisał/a:
Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym?
- Z pewnością nie przy użyciu m42.

Miałem na myśli przy użyciu kitowego obiektywu.

Nie zakładam z góry użycia m42, lecz czytałem, że jest to sposób na stosunkowo tanie i w miarę dobre makro. Stąd też moja przychylność ku m42, bo póki co nie stać mnie na dobrą stałkę do makro, ale jak mówię- nie posiadam doświadczenia w temacie lustrzanek i obiektywów, bo fotografowałem stale kompaktem.

Czyli rozumiem, że lepiej rozważyć wybór pomiędzy eosem 600d, a d5100 i odpuścić sobie nexa?

dcs
[Usunięty]

Ethronic,

Lepiej Sony A580.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

dcs napisał/a:
Ethronic,

Lepiej Sony A580.

Od Nex'a to pewnie lepiej tą A 580 wybrać, tylko coś ostatnio znikła z półek, czyżby już wyszła z ofert :?:

Ethronic 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Lip, 2012   

Byłem dzisiaj w sklepie i jednak skłonię się w kierunku 600d. Lepiej leży mi w dłoniach.
Jak wygląda połączenie raynoxa dcr-250 z 600d? Wystarczy mi sam raynox + 600d bym mógł wyruszyć na podbój fotografii makro? :)

kozidron
[Usunięty]

Ethronic napisał/a:
Jak wygląda połączenie raynoxa dcr-250 z 600d? Wystarczy mi sam raynox + 600d bym mógł wyruszyć na podbój fotografii makro? :)

musisz mieć do czego przypiąć tego raynoxa, pamiętam z dawnych czasów, że koledzy przypinali go na 50/1.8 ale z tego co kojarzę pewnie da się go też podpiąc pod kilka innych obiektywów(ma uniwersalne mocowanie) wiec proponuje kupić tego canona w zestawie kitowym z 18-55IS.

Ethronic 
Nowy

Właśnie chodziło mi o raynoxa dcr-250 + 600d z kitem. Czy uzyskam takim zestawem w miarę dobre makro?

dcs
[Usunięty]

Ethronic,

W A580 będziesz miał autofokus fazowy w Live View.

Jeżeli masz zamiar korzystać z Live View i AF w makro,
to A580 będzie dużo lepsza.

jaad75 
Klub Pierdzieli

dcs napisał/a:
W A580 będziesz miał autofokus fazowy w Live View.
Tyle, że w makro to średnio istotne.
dcs napisał/a:
A580 będzie dużo lepsza.
Na pewno będzie miała lepszą matrycę.

lotofag 
Optyczny

Ethronic napisał/a:
Właśnie chodziło mi o raynoxa dcr-250 + 600d z kitem. Czy uzyskam takim zestawem w miarę dobre makro?

Zdefiniuj najpierw "w miarę dobre makro" ;)

dcs
[Usunięty]

jaad75,
dcs napisał/a:
Ethronic, Jeżeli masz zamiar korzystać z Live View i AF w makro...

Jeżeli ma zamiar, to będzie istotne. Działa to lepiej niż kłapanie lustrem w Canonie.

W A580 w LV z kontrolą ostrości można powiększać 7- lub 15-krotnie,
w 600D 5- lub 10-krotnie.

A co do 18-55 z Raynoksem, to - :lol: .

lotofag 
Optyczny

dcs napisał/a:
A co do 18-55 z Raynoksem, to - :lol: .

Powinno toto działać od jakichś 24-30mm, wcześniej monstrualna winieta. Ale rzeczywiście - dość daleko temu od wygody użytkowania typowego obiektywu makro.

[ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 19:03 ]
dcs napisał/a:

Działa to lepiej niż kłapanie lustrem w Canonie.

To w C nie ma CDAF w LV?

jaad75 
Klub Pierdzieli

lotofag napisał/a:
To w C nie ma CDAF w LV?
Jest, ale dość wolny (chociaż nie wiem, czy w 600D go trochę nie poprawili). W A580 LV może być z drugiej matrycy, więc AF działa jak zwykle.

Odpowiedz do tematu