Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zawód Fotograf
Autor Wiadomość
panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Mar, 2012   Zawód Fotograf

No właśnie...jak to jest z tym zawodem. Czy da się z tego ,,wyżywić rodzinę"? Połączyć zarazem pasję jak i zawód. Co by wypadało ukończyć,ażeby go w ogóle wykonywać? Patrząc np. na poziom fotografii ślubnej w naszej Polsce to większość można bez ogródek nazwać "odwalaniem chałtury",więc myślę, że możnabyłoby się dosyć łatwo wybić.

Zastanawiam się,ponieważ nie dawno dopiero stałem się pełnoletni :mrgreen: i chciałbym już coś sobie postanowić pod względem studiów i późniejszego wykonywanego zawodu.

Czekam na odpowiedzi :)

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 07 Mar, 2012   

jest takie powiedzenie przy okazji fragment piosenki, nie wiem co było pierwsze: "śpiewać każdy może, jeden lepiej drugi gorzej" podobnie jest z fotografowaniem, problem fotografii polega na tym że to gorzej - lepiej nie jest tak oczywiste jak w przypadku śpiewania. Dlatego fotografów jest dużo, co z tego że marnych, tym gorzej, jak ktoś jest kiepski a ma wielu konkurentów, próbuje nadrabiać inaczej, nieuczciwa konkurencja kwitnie. Fotograf to artysta, a jak masz w stopce ...

panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Mar, 2012   

sigmiarz, Wiem, że "sprzedanie się" jest nieuknione.Jednak wolałbym zarabiać czymś co sprawia mi przyjemność . Wybić na pewno jest się trudno,jednak jak już sobie coś postanowię to zazwyczaj to osiągam jeżeli taka wola Boska :) .

Czy ktoś z forumowiczów w ogóle żyje z robienia zdjęć?

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 22:30 ]
sigmiarz, Wiem, że "sprzedanie się" jest nieuknione.Jednak wolałbym zarabiać czymś co sprawia mi przyjemność . Wybić na pewno jest się trudno,jednak jak już sobie coś postanowię to zazwyczaj to osiągam jeżeli taka wola Boska :) .

Czy ktoś z forumowiczów w ogóle żyje z robienia zdjęć?

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012   

panmarecq napisał/a:

Zrób jeden ślub albo nawet dwa, to sie przekonasz czy to jest przyjemne, szczególnie przy poziomie niektórych klientów. Wejdź sobie na kilka forumów tematycznych to zobaczysz jakie są pretensje klientów, czasem to ręce opadają.
Akurat fotografia ślubna to niefajny kawałek chleba, dla mnie wręcz najgorszy, ślubów nie robię(czasem niestety ktoś poprosi), wole przelewać surówkę w hucie albo malować trawę na zielono.

AM 
Maniak

Ależ oczywiście, że się da. Głównym problemem jest to, że najczęściej musisz prowadzić całą firmę.

W każdym razie to mój zawód, ale nie robię w fotografii ślubnej, więc nie wiem o czym pisać dalej.

sigmiarz 
Optyczny

każdy rodzaj fotografii ma swoje pułapki

Jeśli chcesz studiować fotografię nie idź do jakiejkolwiek szkółki, najlepiej gdyby to była fotografia w szkole filmowej albo w szkole plastycznej, np. filmówka w Łodzi albo fotografia na ASP w Poznaniu,
do tych szkół trudno się dostać, nie tylko przez wysoki poziom, ale stałą nieoficjalną listą "kandydatów pierwszej kolejności", ale jak się dostaniesz dostaniesz sporą dawkę wiedzy na temat fotografii jako sztuki, ale nie tylko. Chałturników jest dużo, lepiej zacząć ambitnie, jak się uda potem będzie z górki,
jeśli jesteś młody możesz zaryzykować 2-3 lata finansowej porażki.

Aszex
[Usunięty]

sigmiarz, do czego nawiązuje zdjęcie z profilu?

panmarecq 
Rozmowny

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :grin:

Dodatkowo zaciekawiło mnie to, jak wyglądają egzaminy/sesje na ASP? Czy zalicza się poprzez wykonane zdjęcia, czy nie wiem,zakuwa się historię sztuki?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

panmarecq, z tego co mi wiadomo to trzeba przedstawic teczke swoich prac oraz zdac egzamin z rysunku/malarstwa. mysle, ze najlepiej zwrocic sie prosto do uczelni, ktora jestes zainteresowany, dopytac i nawet zapisac sie na kursy, zawsze to lepiej jak cie szkolic beda ci sami ludzie ktorzy cie potem beda walkowac na wstepnych

sigmiarz 
Optyczny

wystarczy wejść na stronę wybranej uczelni, tam jest wszystko na temat egzaminu,
jeśli nie ma, tel. do dziekanatu jest na 100%

ważne jest żeby chodzić na konsultacje, organizowane jest to różnie, są specjalne dni
kiedy można przyjść a prof oglądają prace i coś o nich mówią, jak mają dobry dzień możesz
się czegoś dowiedzieć, ważne jest to z tego względu i jeszcze dlatego że zapamiętują Twoją
twarz tym samym nie jesteś w pełni obcą jednostką na samym egzaminie, a najczęściej ostatni etap
to pogawędka.

Trzeba mieć trochę wiedzy z historii sztuki, ale to już różnie w różnych uczelniach, dobrze jest zaopatrzyć się w atlas "Sztuka Świata", w każdym domu powinna być dostępna taka pozycja - ale to już moja prywatna opinia.

piwonia 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 26 Kwi, 2012   

Pasję i zawód możesz połączyć tylko wówczas jeśli faktycznie jesteś dobry w tym, co robisz. Jeśli silisz się na bycie fotografem, a twój zmysł estetyczny jest znikomy, to nigdy na fotografii nie zarobisz.
Ja na swoim personalnym dokumencie kokosów nigdy nie zbiję, ale sprawia mi to frajdę i tego się trzymam. Zarabiam na czyms innym i jest mi dobrze, a robiąc śluby zaprzedawałabym duszę diabłu, więc to nie dla mnie kompletnie :)

Także wszystko zalezy tak naprawdę od ciebie, twojej przedsiębiorczości i talentu ;)

apo5 
Początkujący

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012   

Panmarecq :) "Odpowiedz sobie na jedno jedwabiście proste pytanie: co chcę w życiu robić - i po prostu zacznij to robić" - to się sprawdza ;) Przeglądając fora i czytając różne opinie możesz się w większości przypadków zniechęcić, wystraszyć. Fotografia to kawał frajdy i jeżeli czujesz, że to jest to - jeżeli dochodzą Cię słuchy, że Twoje zdjęcia się podobają - to idź w tym kierunku ! Zajrzałem do Ciebie na bloga i myślę, że masz ku temu predyspozycje więc działaj działaj działaj :D

Spinq 
Bywalec

Wysłany: Pią 13 Lip, 2012   

Poszukaj osób, które zajmują sie tym profesjonalnie, w szczególności, gdy mówimy o fotografii studyjnej/reklamowej/modowej. Postaraj się dostać do nich na staż na wakacje. Nawet gdyby miałby to być staż darmowy. Takiej dawki wiedzy nie da Ci żadna szkoła.
Mam znajomego studiującego na ASP. Nie panuje nad kadrem, nad światłem, nad kompozycją, ale jest skarbnicą wielu ciekawych pomysłow. To mu właśnie szkoła dała. Zdecydowanie szersze horyzonty, gdy mowa o podejściu do tematu. Powyższych umiejętności można się nauczyć, czy to eksperymentując czy przez podpatrywanie.
Kwestia pracy z dobrym fotografem da Ci szereg umiejętności o których nawet nie wiedziałbyś, że je potrzebujesz. Dbałość o detale, wiedzę jak zachowuje się światło w okreslonych sytuacjach. Jednak co sam z tym zrobisz, zależy tylko od Ciebie.

Odpowiedz do tematu