Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i mam zamotke z tymi aparatami slt sony.
Mianowicie zastanawiam sie nad kupnem któregos z modeli a37/a55/a57, moje piorytety to fotografia sportowa z teleobiektywem, oraz filmy full hd równiez zdarzeń sportowych, a konkretnie (narty-freeride,rowery górskie/downhill,windsurfing/kitsurfing),ale bardzo liczą się równiez gabaryty i waga zestawu teleobiektyw+lustrzanka.Chciałbym fimów użuwac do analizy bładów i pokozywc je na kursach na rzutniku, a takze do publikacji na stronie www, w perspektywie jakies bardziej ambitne fimy tego typu,w przyszłości może nawet jakiś pełnometrażowy film.
Co do zdjęć to mniej wiecej wiem czego sie spodzewac w tej chwili uzywam głównie sony a580(nie mojej) do robienia zdjęć,takze spodziewem sie podobnej jakosci zdjec.No i dylemant czy wystarczy do moich zastosowań a37 czy warto dopłacić do a55/lub a57 ze względu na szybkość zdjęć(moze sie to przydać w zastosowaniach sportowych,ale jak duza będzie różnica?czy ją odczuje?),a róznica w cenie znaczna bo a 37 i a57 to około 1000zł, a za to można nabyc jakieś ciekawe szkło.
Dodatkowo.Jeszcze jedna wątpliwość którą mam to tryby filmowania w najwyzszej rozdzielczości,a konkretnie czy autofocus we wszystkich tych modelach bedzie pracował rónie sprawnie i jak duza bedzie różnica jezeli chodzi o tryb zapisu 60i w porównaniu do gorszych trybów zapisu progresywnego w a55 i a37?
Chciałbym móc nagrac dobrej jakości materiał z dobrą ostrością obiektywem np. 300mm i więcej ze znacznego oddalenia
Natomiast co wazne za a37 i a55 przemawia rozmiar i waga(mniej targania np. w wysokie góry a tu pw skialpinizmie kazdy gram sie liczy),ponadto jeszcze watpliwosć mam co do trybu Clear Image Zoom w a37 i a57, jak on działa w rzeczywistości czy faktycznie dostane taką samą/zbliżoną jakość zdjęcia z tą funkcją i obiektywem 300mm co bez niej dla obiektywu 600mm?to była by dla mnie również duza zaleta,no i jak ten tryb działa podczas filmowania?
Prosze doradzcie coś bo juz dostałem totalnej zamotki czytając rózne opinie/testy i wpisy na forach.
Jeszcze raz podkreślam piorytety:
1.cena
2.zastosowanie w fotografii sportowej
3. filmowanie z autofocusem z duzych odległości,oraz zapis progresywny który pozwoli na płynne odtwarzanie filmu na rzutniku w dobrej jakości i bez opóźnień, a moze nawet kiedyś na festiwalu filmów o sportach extremalnych(czy pozwoli na to a37 i a55, czy tylko a57 ze względu na 24p i "prawdziwe" 50i/60i).
4. zwiększenie przyblizenia aparatu bez utraty jakości(Clear Image Zoom sonego?-mozliwość targania mniejszego obiektywu w góry)
5.mozliwości ustawień manualnych podczas fimowania(wiem ze to ma tylko a57, ale z tego najłatwiej moge zrezygnować)
Ja zdecydowałem się na A37, bo A55 imo już się nie opłaca po premierze A37 i A57. A więc zdecydowałem się na A37, a jak za kilka miesięcy A57 stanieje o te 500zł, to zmienię samo body.
dcs
a masz jakas propozycje co do kamery w cenie tych aparatów która da rade w tych zastosowaniach i bedzie miala stosunkowo małe gabaryty?
Przy czym wazne jest dla mnie równiez to,ze mam w tej chwili dostep do obiektywów do systemu sony z bagnetem A(równiez tele), a do kamery to musiał jeszcze w takie obiektywy sporo zainwestowac...
Aparatem tego typu od jakich ogniskowych wydaje Ci sie sensowne krecenie filmów?chce tez robic zdjęcia, a noszenie kamery i aparatu nie wchodzi w gre, dlatego musi byc albo aparat robiący dobre filmy, albo kamera robiaca dobre zdjecia...
A wie ktos cos o systemie "Clear Image Zoom" sony jak to sie sprawdza w praktyce?
I co z tym zapisem progresywnym a konkretnie róznicy miedzy a37 i a57 w ogólnym odbiorze materiału nagranego w najwyższych ustawieniach 60i/50i?
Oraz czy autofocus we wszystkich trzech aparatach przy filmowaniu bedzie działał jednakowo sprawnie?czy radzi on sobie dalej dobrze w a37?
vebus jako posiadacz a37 mozesz cos powiedziec w powyzszym temacie ?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012
czasdlamamy,
Nie znam się na kamerach. Obiektyw miałbyś wbudowany.
Chyba nie ma problemu z małą kamerą Full HD 60p.
Myślę, że HD 60p będzie lepiej wyglądać niż Full HD 60i.
Ale nie wiem czy AF do sportu będzie wystarczająco dobry.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012
SLT to dobry kierunek i celuj w A57 jeśli masz aspiracje festiwalowca - właśnie z uwagi na pełniejszą manualną kontrolę w trakcie nagrywania.
generalnie wszystkie mają bardzo sprawny AF-C i dobrze radzą sobie z dynamicznymi kadrami. choć A57 ma ponoć jakieś innowacje na tym polu (chyba grupowanie AF).
jeśli cena jest zaporowa to i z A55 zrobisz dobry użytek
http://vimeo.com/14826647
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 14