Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 Sony alpha200 + Minolta 50mm f1.7 dla początkującego
Witam
ponieważ jestem początkującym fotografem chciałbym wpierw zasięgnąć rady specjalistów. Czy A200 z powyższą minoltą podoła moim wymaganiom? Mówię tutaj o standardowych zdjęciach w plenerze, portret i ewentualnie u cioci na imieninach.
Cena takiego zestawu na ebay to około 200 + 70 Funtow (obecnie siedzę i pracuję w UK). Na razie nie chciałbym przekraczać tej ceny.
Czytałem że nikon ma tańsze obiektywy i raz zainteresował mnie D5000. Ale sam juz nie wiem.. tyle tego jest...
Jeśli fotografowanie będzie mi wychodzić to w przyszłości zapewne kupie coś lepszego.
Z góry dziękuje za rady.
PS. Póki co mam kompakt Sony Cyber Shot h55, więc wymagający nie jestem
Pozdrawiam
Ateo, stałoogniskowy obiektyw 50 mm to trochę mało moim zdaniem na początek. Portrety akurat wyjdą z niego fajne, ale u cioci na imieninach będzie brakowało Ci szerokiego kąta widzenia. Ten obiektyw „nie ma zooma”, mam nadzieję, że o tym wiesz.
Oczywiście. W cenie 200 funtów dają mi dodatkowo obiektyw 18mm-70mm lub podobny, więc generalnie mam jeszcze wybór
przykładowe zestawy z ebay http://bit.ly/N5nJEY
No fajny ten nikon d90 ale raczej nie kupię go za 200 funtów... ale poobserwuję. D80 już prędzej i faktycznie lepsze zdjęcia robi od soniaka... dzięki za radę
210 funtów ponad 3 dni do końca, 13 propozycji + ewentualne kupno jasnego obiektywu... ehh chyba nie na moją kieszeń... ale tez fajny
w każdym razie do nikona mnie przekonałeś... choć tak się na soniaka uparłem.. chyba za wcześnie zacząłem licytować obiektyw minolty... mam nadzieję że mnie ktoś przebije
Dziękuję serdecznie za listę... chyba nie podołam dopilnowaniu tych aukcji bo mam problem z kasą. Chciałem kupić Soniaka A380 ale babka jakoś zakręciła i anulowała zakup. teraz muszę czekać 7 dni aż mi PayPal odda kasę. Póki co nie stac mnie na nic... ehh... mam nadzieję że za tydzień tez będzie jakaś okazja. Ale teraz wiem co szukać )) strasznie ci dziękuję
Pomyśl przede wszystkim o tym, że:
1. Jak kupisz body sprzed kilku lat (i to ze średniej lub niskiej półki), to za pól roku będziesz żałował, bo zacznie Cię ograniczać.
2. Obiektyw, ktory kupisz może wystarczyć Ci na wiele lat. Dodatkowo obiektywy Pentaxa i Sony- Minolty /także te sprzed 20 lat/ będą miały stabilizację. Tutaj wiek nie ogranicza możliwości.
3. Będziesz chciał za jakiś czas zmienić body, to dopłacisz. A Twoje body, już teraz starszawe będzie tracić na wartości. Kupisz teraz lepsze body, to za te same pieniądze będziesz mógł kupić sobie nowe obiektywy.
4. Jeżeli zamierzasz poprzestać na body i jednym obiektywie, to wogole nie kupuj lustrzanki.
Jeżeli chcesz się rozwijać, to zdecydownie wybierz sobie dobre body. Na obiektywy dozbierasz z czasem. Wakacje będą udane nawet jak nie będziesz miał 17-50 i 70-200
ps. Możesz poszukać sobie czegoś na allegro. Stąd też wysyłają za granicę, a ceny czasami lepsze.
Ad 1. - Twoje prywatne zdanie. Jednego będzie ograniczało po tygodniu, innego wcale.
Ad 3. - Stare body dużo mniej straci na wartości niż nowe. Szczególnie coś typu A380.
Ad 4. - Jeden obiektyw można twórczo wykorzystać jeśli się wie do czego. Nie trzeba mieć worka szkieł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11