Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix DMC-LX7
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 12:16   

Chris62 napisał/a:
Niemniej kiedy nie wizjera bardzo pożądane.
Zależy przez kogo - osobiście zawsze miałem aparaty z nieruchomym LCD i nawet jak zdarza mi się używać takiego z ruchomym, to muszę dopiero przypomnieć sobie, że jest taka opcja, ale i tak najczęściej jej nie używam.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22468
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 06:43   

Potwierdzam. W moim EX1 tez go w zasadzie nie używam. Hm... Prawdę mówiąc używam jak sie bawię aparatem. Jak robię zdjęcia to nie macham.
 
 
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik



Pomógł: 73 razy
Posty: 5236
Skąd: Tychy
Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 06:56   

Ja czasami sobie machnę, szczególnie jak chcę wysoko podnieść aparat nad głowami ludzi. :razz:
 
 
 
MC 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 138 razy
Posty: 10782
Skąd: Słupsk/Toruń
Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 07:15   

W EX1 używam, bo mam. W 5D2 nie używam, bo nie mam. Gdybym miał, to pewnie czasami bym użył. Wniosek - lepiej mieć niż nie mieć.
 
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 11:28   

Tyle, że między "lepiej mieć, niż nie mieć", a "bardzo pożądane" jest spora różnica... :wink:
 
 
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik



Pomógł: 73 razy
Posty: 5236
Skąd: Tychy
Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 12:07   

Bardzo pożądany to on nie jest, to fakt. :razz:
 
 
 
Chris62 
Entuzjasta


Pomógł: 8 razy
Posty: 665
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012 09:27   

jaad75 napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Niemniej kiedy nie wizjera bardzo pożądane.
Zależy przez kogo - osobiście zawsze miałem aparaty z nieruchomym LCD i nawet jak zdarza mi się używać takiego z ruchomym, to muszę dopiero przypomnieć sobie, że jest taka opcja, ale i tak najczęściej jej nie używam.


NIe używasz bo nie masz potrzeby.
Ale są sytuacje kiedy słońce świeci prosto w ekran i jego obrócenie względem osi obiektywu pomoże w kadrowaniu - przypominam nie mamy wizjera który rozwiązuje problem w takich przypadkach aczkolwiek nie zawsze.
Ktoś może fotrografuje coś z żabiej perspektywy więc nie trzeba się położyć na ziemi żeby kadrować obiekt wystarczy obrócić ekran i spojrzeć z góry.
Również przypadek na przykłąd koncertu będąc w tłumie często trzymamy aparat nad głową - Tu obrócenie go umożliwi względnie wygodne kadrowanie.
Kolejna sytuacja np zdjęcie ze statyw samemu sobie lub z kims w kadrze - ustawiamy ekran tak aby go widzieć stojąc przed obiektywem mamy jakiś tam podgląd sytuacji zanim samowyzwalacz uruchomi migawkę
No i np na czas transportu - obrót tyłem do zewnątrz chroni go przed zabrudzeniem.

Można wymienić wiele sytuacji kiedy ta funkcja się przydaje co oczywiście nie znaczy, że każdemu jest potrzebna.
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22468
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012 09:40   

Chris62 napisał/a:
Ale są sytuacje kiedy słońce świeci prosto w ekran i jego obrócenie względem osi obiektywu pomoże w kadrowaniu
Doprawdy? To jaki ty masz ten ekran w tym swoim samsungu, że w słońcu nic nie widać? Ja w swoim EX1 mogę kadrować gdy słońce oświetla. Trudno ocenić kolorystykę i ekspozycję (nie patrząc na histogram) zdjęcia ale kadrować - bez problem...
Chris62 napisał/a:
No i np na czas transportu - obrót tyłem do zewnątrz chroni go przed zabrudzeniem.
A do tego to potrzeba wyświetlacza, którego da się tak obrócić. Nie każde bujane tak mają...
 
 
Chris62 
Entuzjasta


Pomógł: 8 razy
Posty: 665
Wysłany: Sro 22 Sie, 2012 12:17   

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Ale są sytuacje kiedy słońce świeci prosto w ekran i jego obrócenie względem osi obiektywu pomoże w kadrowaniu
Doprawdy? To jaki ty masz ten ekran w tym swoim samsungu, że w słońcu nic nie widać? Ja w swoim EX1 mogę kadrować gdy słońce oświetla. Trudno ocenić kolorystykę i ekspozycję (nie patrząc na histogram) zdjęcia ale kadrować - bez problem......

Taki sam jak Ty w swoim ale bez możłiwośsci obrotu i chyba Twój jest matowy...
Dodatkow pogarsza mi sprawę szybka ochronna CGS odbijając światło.

Pozostaje więc jeszcze kwestia...słońca?
Niestety czasem używam aparatu w poudniowych krajach i w południowych godzinach.
Kadrowanie na ekranie w takich sytuacjach jest mocno utrudnione więc używam wizjerka ale tego nie zawsze mogę z powodów wyżej opisanych.

hijax_pl napisał/a:

Chris62 napisał/a:
No i np na czas transportu - obrót tyłem do zewnątrz chroni go przed zabrudzeniem.
A do tego to potrzeba wyświetlacza, którego da się tak obrócić. Nie każde bujane tak mają...

No zakładam że to jest możłiwe na podstawie ekranu z EX1/2 czy choćcby najnowszego Nikona 7700. Jak bujać to na całego :mrgreen:

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2012 13:45 ]
Tego modelu jeszcze nie miałem okazji dotknąć ale wziąłem w ręce LX-5 i cóż jednym słowem niewygodny w trzymaniu jak dla mnie. "Małość" też ma swoje granice, których nie powinno się przekraczać
Jeżeli LX-7 będzie miał podobnie to raczej zrezygnuję na rzecz EX2.
 
 
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Paź, 2012 23:30   

.
dpreview Panasonic Lumix DMC-LX7 Review
http://www.dpreview.com/r...-lumix-dmc-lx7/
 
 
ryszardo 
Entuzjasta



Pomógł: 27 razy
Posty: 675
Skąd: Józefów
Wysłany: Pią 23 Lis, 2012 19:38   

Pobawiłem się chwilę tym aparatem na warsztatach.

Niestety nie wypowiem się na temat jakości zdjęć, ponieważ nie zdążyłem żadnego zrobić. Po prostu aparat momentalnie mnie odrzucił. Z wyglądu wydaje się być bardzo fajnym i ergonomicznym kompaktem. I może by tak było gdyby nie jeden szczegół, którego się na zdjęciach ani w specyfikacji nie znajdzie.
PRĘDKOŚĆ ZMIANY OGNISKOWEJ JEST TRAGICZNA.
Przejechanie całego zakresu zooma (niewielkiego przecież) trwa dłużej, niż w Olku 560UZ, a on ma 18x! Dla mnie ta cecha całkowicie dyskwalifikuje aparat.

Sprawdziłem w teście LX5, i jest wzmianka, ale o opóźnieniu przy włączaniu, a nie samym problemie tempa zmiany ogniskowej.
 
 
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Lis, 2012 21:02   

Powkurzam :twisted:

Panasonic LX7 for $299 ($200 off)
http://photorumors.com/20...or-299-200-off/
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22468
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 18 Gru, 2012 17:22   

To ja też. Za $274

http://www.43rumors.com/l...t-gf3-gold-box/
 
 
Chris62 
Entuzjasta


Pomógł: 8 razy
Posty: 665
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 09:50   

No za takie kwoty to bym chętnie kupił.
Prędkość zmiany ogniskowej owszem wada ale nie kluczowa.
I tak szybciej zadziała nż przepinanie stałek.
Jakość zdjeć z LX-7 mi odpowiada.
 
 
MichalPNO 
Nowy


Posty: 3
Skąd: Piaseczno
Wysłany: Pon 28 Sty, 2013 19:04   

Witam Szanownych forumowiczów, jestem tutaj nowy więc wszystkich witam i zwracam się do Was z następującymi pytaniami dotyczącymi tego aparatu, mianowicie:

1. Czy ktoś z Was orientuje się czy do tego aparatu istnieje w jakikolwiek możliwość podpięcia, wężyka spustowego, albo interwałometru? Niestety funkcja TimeLapse jest w nim strasznie okrojona i można powiedzieć że bardziej symboliczna.

2. Z racji tego że zakupiłem aparat na rynku amerykańskim nie ma w nim języka polskiego i wszystkie wymiary są w anglosaskich jednostkach. Czy jest możliwość np zmiany, wgrania mu oprogramowania na takie jakie jest w aparatach wypuszczanych na polski rynek? może to nie tylko kwestia softu?


Liczę na waszą pomoc! :)

Dla zainteresowanych udało mi się znaleźć w internecie pełny Service Manual do tego aparatu, jak się domyślacie też nie mogę się w nim niczego doszukać na powyższe tematy.

Pozdrawiam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12