Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co jest tanie a dobre?
Autor Wiadomość
Raballach 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   Co jest tanie a dobre?

Witem wszystkich serdecznie.
Chciałbym kupić lustrzankę, a że fociłbym głównie nocne niebo i wszelkiej maści zwierzyne w dzień, domyślam się że potrzebuje teleobiektywu :razz: .
Niebo niby za pomocą teleskopu wypadałoby focić, i pewnie jest to najlepsza opcja, ale kaczki w rzeczce bedzie trudniej...
Dlatego szukam jakiejś w miarę pożądnej lustrzanki, tak do 3 tyś z kitem (bo na wycieczce ciężkawo będzie zrobić panorame gór za pomocą tele...).
Dodatkowo ten cały nieszczęsny tele, tak dodatkowo z 2-3 tyś.

Moje pytanie nastepujące, jaki system oferuje mi w miarę tanie tele o najlepszych parametrach w tej cenie? Później chce dokupić coś stałego, coś do macro.
Mając doświadczenie w astronomi, domyslam się ze w fotografi jest podobnie i optyka za marne grosze bedzie bardzo niedoskonała... Jednak mimo wszystko nie wydam 8 tyś na tele.
No i co z puszką? Polecacie coś w tej cenie co się nada?
W sklepach to w miarę dobrze trzymało mi się N D90, Canony 500d-600d (za to straszne plastiki), Nikony 3100, 5100, słabiutko się trzymało.
Nie wiem czy odważe się kupić używaną puszkę, nie znam sie na tym i mozna mi wcisnąć największy wyeksploatowany szmelc.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   

Raballach

Pentax K-5 + 18-55

Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM II

lub

Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

na kaczke w naturalnym srodowisku 200mm to bedzie malo. ja przez ponad rok wprawialam sie w ptakach (nie to ze nadal sie nie wprawiam...) uzywajac d90 i zabytkowego nikkora 300mm f/4 za smieszna jak na te parametry cene 380eur (przez ebay z jakiegos niemieckiego sklepu) z telekonwerterem kenko, daje to bardzo fajna kombinacje 420mm f/5.6. AF wolny (ale celny i nie mial w zwyczaju sie gubic) ale za to telekonwertery o wiele lepiej sprawuja sie ze stalkami niz z zoomami. by uzyskac ogniskowa ~400mm z obiektywu 200mm musialbys uzyc jakiegos TC x2, ktory bardzo mocno zdegraduje jakosc

jaad75 
Klub Pierdzieli

dcs, do długiego tele, to jednak Pentaksa bym nie polecał, chyba, że ktoś skupi się na Sigmach... A 200mm, to też żadne tele do przyrody... No chyba, że nieożywionej... :razz:

dcs
[Usunięty]

:oops: Kaczki nie zauważyłem. :razz:

Raballach 
Nowy

Rozumiem że muszę stałki szukać 300 mm? Najtańszy Nikkor 300 f/4 kosztuje 5tyś zł...
Czyli cienko to widzę :razz:
Z jakim systemem dostanę coś używanego w mniejszej cenie.
No i czy jest sens iść w tańsze body, typu canon 550d, lub jeszcze tańsze, a lepszy obiektyw, jak tak to w jakim systemie lepiej...
Czy ciemniejsze obiektywy, i lepsza matryca, znosząca wyzsze ISO, nie da takiego efektu że wyjdzie tak jakby to było niższe ISO i lepszy obiektyw (chociaż troszkę lepiej) :razz:

dcs
[Usunięty]

Raballach,

Chcesz zająć się fotografią przyrody, czy tak tylko o tych kaczkach?

moronica 

Pomogła: 106 razy

Raballach, 5tys to wersja AF-S, ja mowie o wersji AF. nie licz na to, ze wparujesz na ebay i wyhaczysz super okazje, to wymaga cierpliwosci i czesto sledzenia aukcji codziennie przez kilka tygodni czy nawet miesiecy

Raballach 
Nowy

Moim priorytetem jest focenie gwiazd na montażu z napędem, stosując długie czasy naświetlania, a że chcę trochę wiekszy wycinek nieba niż widać przez teleskop, szukam teleobiektywu.
Zresztą to trochę wygodniejsze niż targanie całego teleskopu i łączenie go z aparatem.
Będę cykał też fotki moim akwariom roślinnym, mój obecny aparat słabo łapie ostrość podwodnego świata.
Na dodatek chciałbym od czasu do czasu cyknąć fotkę jakiejś zwierzynie, powiedzmy bażantowi który akurat przechodzi obok domu(mieszkam na wsi, i nawet sarny podchodzą).
Czy też wspomnianej kaczce, na wycieczce rowerowej nad jeziorko (niedaleko, do 30 metrów)

To typowo amatorskie podejście, i szczerze mówiąc myślałem np. o tele 70-300mm. Jednak takie są dość ciemne wiec nie wiem czy się sprawdzą, no i czy to przybliżenie nie będzie zbyt małe.
Aparat o jakim myślę najbardziej pod to, to Nikon D90. D5100 jest nowszy ale źle mi się go trzyma.
Napewno kupię jeszcze jakąś stałkę 50mm, coś do mikro też.
Dotychczas fociłem na kompaktach i superzoomach, jednak denerwuje mnie ich wolne włączanie i łapanie ostrości, i pare innych rzeczy.
To będzie moja pierwsza lustrzanka, system chyba Nikon, z tym D90.
Czy dobrze robię wybierając nikona do takich celów jak napisałem?

mozer 
bo Pentax

Raballach, do astro to raczej odpada Nikon i Pentax, bo mają odejmowane biasy w RAWach. Może się to różnie przełożyć na tak specyficzne zastosowanie.

Na ptaka 30 metrów to bardzo dużo. Przydałoby się ze 400 mm. Jak duży fragment nieba chcesz focić na prowadzeniu?

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer napisał/a:
do astro to raczej odpada Nikon i Pentax, bo mają odejmowane biasy w RAWach
No właśnie zależy gdzie się czyta... Czytałem na wyglądającej na dość fachową stronce, diametralnie inną opinię od tej z Optycznych... Ale nie wiem, nie znam się na astro.

mozer 
bo Pentax

jaad75, można różne rzeczy o optycznych pisać, ale raczej ich nie podejrzewam, że sfałszowali histogramy jasności pikseli w darkach ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer, nie o to chodzi, tylko o to, co lepiej nadaje się do astro.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
bo mają odejmowane biasy w RAWach.
Raczej nie dodawane - będę ten błąd piętnował cały czas bo to aż przykro się czyta każdemu elektronikowi, nawet o małej wiedzy i doświadczeniu :D

[ Dodano: Wto 17 Lip, 2012 22:15 ]
mozer napisał/a:
że sfałszowali histogramy jasności pikseli w darkach
Jasność nie ma tu nic do rzeczy. Jest po prostu przesunięty poziom czerni o bias. W zasadzie to wszystkie poziomy - dlatego tak cierpi DR w Canonach.
Sprawdzając darka, optyczni odczytują dane wprost z senseli. Analizując zdjęcie imatestem (on też korzysta z dcraw) - wywoływane jest normalnie zdjęcie, czyli odejmowany bias.

Ta cała zabawa z biasami i różnymi poziomami pełnej saturacji powoduje właśnie, że by wywoływarki czytały poprawnie RAWa z nowego aparatu muszą być zaktualizowane (vide ACR/LR czy nawet sam dcraw).

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
Raczej nie dodawane - będę ten błąd piętnował cały czas bo to aż przykro się czyta każdemu elektronikowi, nawet o małej wiedzy i doświadczeniu

Przecież naturalnym jest, że występuje szum elektroniki w detektorze. Niby skąd jest dodawany ten bias? Sztucznie?

Odpowiedz do tematu