Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Sie, 2012 Obiektywy Canon i Nikon (600d-5100)
Witam,
Zamierzam zakupić jeden z aparatów wymienionych w temacie. Z racji tego że jestem ambitnym laikiem proszę Was o radę. Chodzi mianowicie o obiektywy do tych lustrzanek, bo biorę pod uwagę tylko te dwie firmy.
Canon- EF i EF-S
Nikon- AF i AF-S
Wiem, że to tak naprawdę dobre zabawki ale jeżeli moja przygoda z fotografią rozpocznie się na dobre chciałbym mieć możliwość wykorzystania zakupionych obiektywów w może później bardziej zaawansowanych modelach. Dlatego proszę Was o poradę.
Wiem (wyczytałem) że obiektywy canona EF-S nadają się tylko do matryc AFS-C (głębokie obiektywy) i pewnie (nie mam pojęcia) nie wykorzystam ich potem z innymi matrycami.
Nie znam się na Nikonach i chciałbym zapytać czy one też mają taki urok.
Obiektywy canona EF chyba nie posiadają autofocus i trzeba ręcznie manipulować.... Już się trochę pogubiłem...
Miałem oba w ręce i cóż Nikon mi się bardziej podoba (lepiej leży), Canon bardziej surowy bardzo prosty w nawigacji (przyciski, menu). Wadą nikona i to poważną dla mnie jest wizjer (mało dioptrii) i nie widzę tak wyraźnie jak w Canonie.
2 pytanie dotyczy podnoszenia lustra (canon ma nikon nie) czy jest to tak potrzebna funkcja żeby tylko z tego powodu rezygnować z nikona.
Wiem (wyczytałem) że obiektywy canona EF-S nadają się tylko do matryc AFS-C (głębokie obiektywy) i pewnie (nie mam pojęcia) nie wykorzystam ich potem z innymi matrycami.
A "grozi" Ci w najbliższym czasie zakup korpusu z większą niż APS-C matrycą?
Najpierw popatrz sobie na ich ceny i porównaj z tym co chcesz obecnie kupić (czyli entry-level).
starsky86 napisał/a:
Obiektywy canona EF chyba nie posiadają autofocus i trzeba ręcznie manipulować.... Już się trochę pogubiłem...
Wadą nikona i to poważną dla mnie jest wizjer (mało dioptrii) i nie widzę tak wyraźnie jak w Canonie.
Wizjery w tej klasię są niemal identyczne. Czy ten Nikon miał włozoną baterię? Jeśli D5100 ma wizjer z podobnym "bajerem" jak wyższe modele (wyświetlanie dodatkowych kontrolek) to będzie on ciemny jesli aparat nie będzie miał źródła zasilania.
starsky86 napisał/a:
2 pytanie dotyczy podnoszenia lustra (canon ma nikon nie) czy jest to tak potrzebna funkcja żeby tylko z tego powodu rezygnować z nikona.
Zapewne chodzi konkretnie o MLU (wstępne podnoszenie lustra)? Znajdź i poczytaj sobie w jakich sytuacjach może się to przydać.
Korpusy EL Nikona obsługują "tylko" obiektywy AF-S podczas gdy wyższe modele korpusów potrafią też obsłużyć obiektywy AF oraz Ai. Tak czy siak wszystkie nowe obiektywy Nikona to konstrukcje AF-S.
W Canonie EF i EF-S to zupełnie co innego i odnosi się do konstrukcji bagnetu.
starsky86 napisał/a:
canon ma nikon nie
Canon ma MLU, Nikon ma opóźnienie migawki po podniesieniu lustra. W typowych sytuacjach różnicy między tymi rozwiązaniami nie dostrzeżesz.
Wiem że mi nie grozi mi kupno na razie takich maszyn ale wolę zapytać mądrzejszych niż potem pluć sobie w brodę że mogłem wybrać inaczej.
Poczytałem Co mi wysłałeś ale mi i to tak nic nie dało bo już wcześniej czytałem podobne rzeczy.
Z koro wyszło ze EF-S tylko z APS-C to proszę mi powiedzieć czy NIKONY też mają te ograniczenia. Bo jeżeli można je montować bez ograniczeń do wyższych modeli to w życiu nigdy nic nie wiadomo. Zmienię aparat i co później zrobię z obiektywami. Ktoś już coś takiego pisałem na pewnym forum więc wolę się zabezpieczyć.
Proszę się nie denerwować moimi pytaniami (wiem jak to jest gdy ktoś takie zadaję - jestem moderatorem forum o automatyce przemysłowej)
[ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 13:29 ]
hijax_pl napisał/a:
starsky86 napisał/a:
Korpusy EL Nikona obsługują "tylko" obiektywy AF-S podczas gdy wyższe modele korpusów potrafią też obsłużyć obiektywy AF oraz Ai. Tak czy siak wszystkie nowe obiektywy Nikona to konstrukcje AF-S.
W Canonie EF i EF-S to zupełnie co innego i odnosi się do konstrukcji bagnetu.
starsky86 napisał/a:
canon ma nikon nie
Canon ma MLU, Nikon ma opóźnienie migawki po podniesieniu lustra. W typowych sytuacjach różnicy między tymi rozwiązaniami nie dostrzeżesz.
Czyli jak rozumiem każdy AF-S w nikonie włożysz i do tanich i do droższych (bo one obsługują)
W Canonie nie koniecznie EF-S tylko do matryc APS-C wyżej już pewnie nie koniecznie
O to chodziło dziękuję
A Wy co doradzilibyście? Canona 600d czy nikona d5100?
5100 ma lepszą matrycę, ale to ma znaczenie, jeśli będziesz obrabiał pliki RAW.
Dobieranie szkieł pod kątem przyszłego, wątpliwego przejścia na FF jest imho błędem.
Pamiętaj, że najtańszy aparat FF jest kilka razy droższy niż aparat EL.
Poza tym z reguły dobre szkła na cropa można bez problemu odsprzedać z niewielką stratą.
Wiem że mi nie grozi mi kupno na razie takich maszyn ale wolę zapytać mądrzejszych niż potem pluć sobie w brodę że mogłem wybrać inaczej.
Zwykle jak rzeczywiście będziesz potrzebował i miał pojęcie czego oczekujesz (albo po prostu starczy pieniędzy i fantazji), to kupisz i tyle
Historie typu "chciałbym kiedyś, może, ale na pewno, chcę mieć możliwość, może niedługo" itp. to nic nowego na forum
starsky86 napisał/a:
mi i to tak nic nie dało bo już wcześniej czytałem podobne rzeczy.
To może do czytania warto dodać zrozumienie. Wiem, że można się pogubić na początek, ale naprawdę można samemu znaleźć sporo wartościowych informacji zamiast biernie oczekiwać na pomoc. A potem dopiero dopytać się o niezrozumiałe szczegóły.
starsky86 napisał/a:
Ja bym wybrał D5100, ale tylko dlatego że znam możliwości jego matrycy w postprocesie - dla Ciebie może to nie być w ogóle zaletą na obecnym poziomie "wdrożenia w fotografię"...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Sie, 2012
starsky86,
Rozważ Pentax K-30.
Wizjer pentapryzmatyczny, powiększenie: x0.92, pokrycie: ok. 100%, korekcja dioptrii: od -2.5 do +1.5.
starsky86 napisał/a:
Czyli jak rozumiem każdy AF-S w nikonie włożysz i do tanich i do droższych (bo one obsługują)
W Canonie nie koniecznie EF-S tylko do matryc APS-C wyżej już pewnie nie koniecznie
AF-S są dwa rodzaje kryjące pełną klatkę -FF /więc i APS-C/ i tylko APS-C.
EF-S kryją tylko APS-C.
starsky86, a masz jakieś konkretne zainteresowania fotograficzne, czy na razie "mydło i powidło"? Wybierając system warto przede wszystkim zwrócić uwagę na dostępność pożądanych obiektywów.
Kiedyś bawiłem się Panasoniciem Fz 20 którego kupiłem za kupe kasy tys... Potem studia zainteresowanie spadło ale nigdy nie poznałem tajników prawdziwej lustrzanki...
Aparat kupuję żonie choć sam zamierzam wciągnąć się w fotografię. Myślę że Firmy Nikon i Canon pozwolą zaspokoić wszalaką gamę obiektywów, poza tym są jeszcze sigmy, tamrony.
Żona chce selektywny kolor jedną z aplikacji nikona i przegadaj babie... (znacie może jakas szybką aplikację do tego to wezmę canona:) )
ale nigdy nie poznałem tajników prawdziwej lustrzanki...
Możesz się rozczarować - są takie same jak dla każdego innego aparatu - czułość, przysłona, czas, "ostrzenie" i jazda
Za to im niższy model tym więcej pierdół rozpraszających użytkownika (czyli wg marketingowego bełkotu - pomagających świeżym adeptom fotografii) w stylu "programów tematycznych".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11