Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 29 Cze, 2012   Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia

http://www.optyczne.pl/index.php?art=266

Zapraszamy do lektury.

Moim skromnym zdaniem bardzo fajny aparat.

Reklama

orbs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Cze, 2012   

fajny aparat ale cena troszkę za wysoka, droższy od nexa,
w tej samej cenie mamy 650D, ja rozumiem że to inna kategoria
aparatów, ale co takiego skomplikowanego i wyjatkowego
i trudnego do wykonania jest w tym aparacie? skad taka cena?

Sony od jakiegos czas robi dziwne zagrywki, np. na rynku smartfonow
model Xperia U: 4GB wbudowanej na stałe!! pamięci i brak slotu na karty
pamięci! 4GB to sa 2 filmy i trochę muzyki (moja stara nokia E71
posiadała slot na kartę pamięci) a cena z kosmosu - tego nikt nie kupi.
Dziwna polityka.

tadeusz69 
Początkujący
tadeusz69

Wysłany: Pią 06 Lip, 2012   Re: Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia

Arek napisał/a:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=266

Zapraszamy do lektury.

Moim skromnym zdaniem bardzo fajny aparat.

Owszem , aparat fajny ale trzeba poczekać aż cena spadnie . A jak już stanieje to pokażą się następne modele które będą równie interesujące albo jeszcze fajniejsze ( i droższe )i tak w kółko :mrgreen:

Ciekawe jak będzie się przedstawiał następca Panasonica LX 5 ?
Jak na razie plotki o LX 7 okazały się tylko plotkami .

jogi 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Lip, 2012   

To mój pierwszy wpis na forum , więc witam wszystkich :)

Od jakiegoś czasu szukałem małego aparatu o niezłych parametrach.
Wybór padł na RX-a.
Od dwóch dni (dzień oficjalnej premiery) jestem szczęśliwym jego posiadaczem. Przy okazji przy zakupie zostałem poinformowany , że byłem pierwszą osobą w Polsce, która go zakupiła.

Jestem po pierwszych testach i muszę powiedzieć , że zarówno zdjęcia jaki i filmy są rewelacyjne.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Po kilkudniowej zabawie muszę powiedzieć, że aparacik jest świetny ale cena nieadekwatna do owej świetności. Za połowę aktualnej ceny - czemu nie...

Z uwag to mam:
- szybko ciemniejący obiektyw; spokojnie mogli na nim napisać, że zaczyna się od f/2.8
- brak sterowania pilotem; po co ten czas B?
- brak autoiso w trybie M
- brak wbudowanego filtra ND
- baaardzo wątpliwy efekt HDR, a może za bardzo jestem przyzwyczajony do photomatixa?
- braketing ekspozycji max +/- 2/3EV podczas gdy wewnętrzny HDR potrafi i +/- 3EV...
- albo RAW albo JPG, robienie obu naraz (RAW na wszelki wypadek) powoduje, że JPG jest średniej jakości tylko.
- zdjęcia niekropowane całkiem OK - nawet na dużych wydrukach, przy docinaniu trzeba już uważać (per pixel obraz jest moim zdaniem słabiutki)
- to powiększanie cyfrowe to można sobie odpuścić, tak jak i ten tryb automatycznego kadrowania portretów...
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 22 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

MaciekNorth 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
- brak sterowania pilotem; po co ten czas B?
A z samowyzwalacza działa? :)

hijax_pl napisał/a:
- brak autoiso w trybie M
Podobnie jak w lustrzankach Sony, w końcu manual to manual, od autoISO są tryby P, A, S :razz:

hijax_pl napisał/a:
- baaardzo wątpliwy efekt HDR, a może za bardzo jestem przyzwyczajony do photomatixa?
Finalnie dostajemy tylko plik HDR, czy dwa, z efektem i bez?

hijax_pl napisał/a:
- braketing ekspozycji max +/- 2/3EV podczas gdy wewnętrzny HDR potrafi i +/- 3EV...
Tak wąski zakres bracketingu to również jedna z najbardziej upierdliwych wad lustrzanek Sony :(
Ostatnio zmieniony przez MaciekNorth Nie 22 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MaciekNorth, ja to wiem, myślałem, że się w końcu przełamią i zmienią to... W końcu M+AutoISO to bardzo, baaaardzo użyteczna kombinacja...

A - i jeszcze jedno mi się przypomniało. Niby szybkostrzelność to 10fps, ale tylko przy zablokowaniu pomiaru ostrości i (chyba też) ekspozycji. Z automatyką to tylko 2.5fps...

W zasadzie to tak się zastanawiam, czy inwestując tyle kasy to zamiast RX100 nie lepiej dołożyć parę stówek i wziąć NEX7? Choć ta realna kieszonkowość (aparacik jest maciupki) kusi.. Oj kusi...

Takie na szybko zrobione porównanie rozmiarów:

RX100 można spokojnie włożyć do tylnej kieszeni spodni i.. o nim zapomnieć :D

Ekajana 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012   

Zastanawiam się nad zmianą Sigm DP na coś jeszcze mniejszego i bardziej uniwersalnego. Dziś przechodziłem koło sklepu foto i patrzę - co to za fajny mały aparacik? O - to RX100. Jest naprawdę maleńki. Super. Szkoda tylko, że napakowali tyle pikseli. Panowie Optyczni - ile dajecie mu na czuja realnej rozdzielczości? 8-10 Mpx toto wyciągnie? Zagęszczenie pikseli jakiej liczbie by odpowiadało na matrycy 1/1.7?

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012   

Ekajana,

Ekajana napisał/a:
Zagęszczenie pikseli jakiej liczbie by odpowiadało na matrycy 1/1.7?

-7.5 Mpix

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 31 Lip, 2012   

Ekajana napisał/a:
Zastanawiam się nad zmianą Sigm DP na coś jeszcze mniejszego i bardziej uniwersalnego.

2 x się zastanów. Takich zdjęć na ISO 100 jak z tej Sigmy, nie da Ci żaden RX ani NEX.

Ekajana 
Nowy

Moje sigmy i na wyższych iso dają niezły obrazek. Nawet iso800 spoko daje radę. Ale dobre zdjęcie nawet nieco gorszej jakości, nie będzie koliło wyglądem. A mały, uniwersalny może czasem więcej. Sigmy nie są duże, ale do mniejszej kieszeni nie wejdą. Nie mają zooma, a czasem bez tego nie da rady. Kilka konkursów wygrałem tylko dla tego, że pożyczony od dziewczyny fuji f200exr, lub mju II był w kieszeni. Dcs wyliczył, że zagęszczenie jak na kompakt nie jest kosmiczne (choć żal potencjału mniej upakowanego sensora). Jeśli DR będzie ok (a k-5, DP1 i DP2s mnie rozpuściły pod tym kątem) i jakość obiektywu będzie ok, to sony rx100 byłby niezły, to takie maleństwo z możliwością robienia "wystawowych" zdjęć będzie mnie kusiło. Aczkolwiek szkoda, że inni nie wstawili tak dużej matrycy do takiego małego kompaktu - byłby wybór,ceny mniejsze.

dcs
[Usunięty]

Ekajana,

Zawsze możesz poczekać na Pena z matrycą z OM-D
i dokupić obiektywy stałoogniskowe.
Tyle, że wydasz na to kupę kasy.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012   

hijax_pl napisał/a:

Z uwag to mam:
- szybko ciemniejący obiektyw; spokojnie mogli na nim napisać, że zaczyna się od f/2.8
...

To i ogólna prostota aparatu (brak stopki przycisków możliwości dokręcania itd itp. oraz cena dla mnie go dyskwalifikują.

Arek 
Redaktor

Chris62, naprawdę chciałbyś do niego przypinać systemową lampę błyskową? Ja mam i lampę i kompakt, do którego mogę ją podłączyć. Jak mam ze sobą lampę to i lustrzankę, więc kompakt leży. Jak mam mało miejsca, to biorę kompakta - lampy już nie...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Chris62, naprawdę chciałbyś do niego przypinać systemową lampę błyskową?
Ja bardzo często przypinam radio do LX3. W zasadzie to najczęściej używam go właśnie z radiem, bo w pozostałych przypadkach jest używany głównie przez moją kobietę.

Odpowiedz do tematu