Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co po 350d do foto dzieciecej?
Autor Wiadomość
olcias82 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Sie, 2012   co po 350d do foto dzieciecej?

Witam wszystkich
przeczytałam zyliard postow, testów i innych i mam problem.
Obecnie działam na canonie 350d. Chcę go zmienić.
Potrzebuje aparat do fotografii dziecięcej. A więc i w domu - przydałoby się więc fajne iso i niewielkie szumy na wyższych wartościach; jak i na dworze.
Jako, że dzieci szybko biegają powinien mieć celny AF.
Stabilizacja w korpusie fajne ale nie mus.
szklarni dużej nie mam więc mogę zmienić system.
Chciałabym aby body miało możliwość kręcenia filmów.
Do tej pory dzialalam na jpg, ale chcę się nauczyć obróbki więc będę robiła w rawach - fajnie żeby były dobrej jakości.
Już w sumie byłam zdecydowana na pentaxa k-5. Ale pojawił się k-30. Pojawiły się też wątpliwości czy będę umiała wykorzystać zalety takiej puszki. Może to dla mnie za dużo?
Będzie to tylko moja amatorka, zatem może potrzebuje czegoś nowszego niż moje 350d z EL a nie semi-pro?
szkła jakie bym chciała to jakiś jasny zoom 17-70, portretowke 50/35mm? i może jakiś 10-20. Więc nie będą to ciężkie szkła ani też z górnej polki cenowej.
czy możecie mi doradzić?
liczę na Wasza wiedzę i doświadczenie!
dzięki
ola

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 03 Sie, 2012   

olcias82, a może d7000? Dobra matryca, dobry AF. Do dyspozycji stałki 35 i 50. A ogólnie to nie ma jasnych zoomów 17-70. Im wyżej pozycjonowana puszka, tym łatwiej ją obsługiwać, więc nie przejmowałbym się niemożliwością wykorzystania zalet.

olcias82 
Nowy

mozer napisał/a:
olcias82, a może d7000? Dobra matryca, dobry AF. Do dyspozycji stałki 35 i 50. A ogólnie to nie ma jasnych zoomów 17-70. Im wyżej pozycjonowana puszka, tym łatwiej ją obsługiwać, więc nie przejmowałbym się niemożliwością wykorzystania zalet.

tyle , że d7000 poza moim zasięgiem finansowym i w zestawieniu z k5 (tańsza) przegrywa...
myślałam o różnych puszkach
z nikona d90 i d5100
canon 60d lub 600d
no i pentax
zdjęcia robię świadomie używając parametrów podstawowych
ale... no właśnie - czy do tego nie wystarczy np d5100?
czy lepiej wziąć lepszą puszkę z nadzieją, że będę kiedyś umiała wykorzystać wszystko dobre co daje?
budżet mam do 4k już z jakimś obiektywem
uzywkami nie gardze ;)

mozer 
bo Pentax

olcias82 napisał/a:
tyle , że d7000 poza moim zasięgiem finansowym i w zestawieniu z k5 (tańsza) przegrywa...

Różnica to niecałe 200 zł...

Podstawowa rada to pójdź do sklepu i weź do ręki d5100 i d7000. Jeśli nie czujesz różnicy, to możesz wziąć d5100. Różnica między tymi sprzętami to głównie ergonomia użytkowania i sprawniejszy AF, a na tym zdaje się Tobie zależało.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 04 Sie, 2012   

olcias82, poza tym, co napisał mozer (ergonomia użytkowania i sprawniejszy AF) jest jeszcze kwestia wizjera, który jest lepszy w aparatach takich jak K-5/D7000/60D niż w tańszych np. D5100/600D. W fotografii ludzi bywa przydatny. Ale i tak moim zdaniem powinnaś skupić się na obiektywach, a nie aparacie. Chyba, że mówimy o innym rodzaju fotografii dzieci niż np. ja uprawiam.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 05 Sie, 2012   

komor, może rzeczywiście powinienem precyzyjniej pisać, ale dla mnie wizjer też zalicza się do kategorii "ergonomia". Wszak bezpośrednio na jakość zdjęć nie wpływa, a daje tylko większą wygodę fotografującemu :)

olcias82 
Nowy

dzięki za wszelkie sugestie
byłam i macałam - ergonomia modeli wyższych jest super!
po obejrzeniu nie chcę już nawet myśleć o niższych modelach

ok - to pyt. jeśli nikon to jakie szkła "budetowe" byście polecili do foto dziecięcej?
w pentaxie słabszy wybór, choć ta puszka kusi...

mozer 
bo Pentax

olcias82, ja bym kupił 35/1.8 i 50 f/1.8 lub f/1.4.

olcias82 
Nowy

dziękuję bardzo
nad tymi szkłami się zastanawiałam

a może podpowiecie - szkło z zoomem - lepiej to kitowe 18-105 czy 16-85?
no i jeszcze jakiś szeroki kąt?

dzięki wielkie!
ola

[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 09:04 ]
i jeszcze jedno pytanie
co powiecie na zestaw d90 z obiektywem 18-105 i do tego 50/1.4?
jeśli kupię d7000 to już nie będzie mnie stać na dodatkowe szkła
czy d90 da mi podobną jakość obrazka, czy jednak w d7000 matryca robi swoje i różnica jest bardzo widoczna?

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 06 Sie, 2012   

olcias82, D90 jest znacznie starsze i matrycę ma gorszą niż D7000, ale za to ergonomicznie jest na niemal identycznym poziomie, co D7000. Matrycę ma gorszą, co nie oznacza, że nie da się nim zrobić znakomitych zdjęć. Aby wykorzystać zalety D7000 (jeśli chodzi o lepszą matrycę), to trzeba poznać trochę tajników obróbki zdjęć w komputerze.
Dylemat, czy lepiej nowszy aparat i mniej obiektywów, czy starszy aparat i więcej obiektywów – musisz rozwiązać sama. Obiektywy zawsze można dokupić później, oczywiście starszy aparat wymienić na nowszy też zawsze można.

mozer 
bo Pentax

olcias82 napisał/a:
na zestaw d90 z obiektywem 18-105 i do tego 50/1.4

Myślę, że na początku warto mieć taki uniwersalny obiektyw jak 18-105, a stałka pomoże w trudniejszych oświetleniowo sytuacjach. Pamiętaj tylko, że 50 mm to na APS-C dość wąsko - głównie do portretów się nadaje w warunkach wewnętrznych. Całą postać może być już trudno objąć w średniej wielkości pokoju.

Ja bym w d90 nie szedł - jestem zdania, żeby inwestować raczej w nowsze rozwiązania a nie stare, ale to już kwestia indywidualna jak napisał powyżej komor.

suso 
Bywalec
suso

A ja bym stawiał na stałki 35 mm do wnętrz i 85 mm na zewnątrz .

cruze 
Uczestnik

Wysłany: Wto 14 Sie, 2012   

A co myślicie o nadciągającym ( już będącym w sumie ) dla mnie magicznym i jeszcze troche tajemniczym K-30 ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

K30? Bardzo, ale to bardzo ciekawa propozycja.

moronica 

Pomogła: 106 razy

cruze, wez wreszcie cos wybierz zamiast szukac magii w korpusach ;) okazje na robienie zdjec ci przepadaja

Odpowiedz do tematu