Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012 Vixen New Foresta 8x56 - czy ktoś to miał w rękach?
Szukam nocnej lornetki na polowania. Nie interesuje mnie mniejsze powiększenie niż 8, a więc odpadają wszystkie WO i Fujinony 7x50.
Czy ktoś z kolegów miał może w ręku Vixena New Foresta 8x56 i może napisać o swoich spostrzeżeniach?
Czym różni się New Foresta od Atreka 8x56?
Jak wypada Vixen w porównaniu z Nikon Monarch 10 x 56, ktorego też rozważam z uwagi na uniwersalność - ocena poroża koziołków za dnia.
Z gory dziękuję za wszelką pomoc.
Myślę, że są one porównywalne z DO Titanium ED i ROH, które też możesz wziąć pod uwagę:
http://www.optyczne.pl/po...2=1137&add3=861
Optycznie ED jest spośród wszystkich wymienionych najlepsza. Najlepiej sprawdzi się w warunkach bardzo słabego oświetlenia, a że rzeczywiste powiększenie, jak zobaczysz w teście, jest nieco wyższe: 8,8x56, więc na dzień też jak najbardziej trafione.
Ze względu ergonomię i jakość wykonania Vixen i ROH są od ED bardziej konkurencyjne.
Atreka widziałem 10x50, a New Foresta 8x32. Są to bardzo dobrze wykonane i przyjemne w użyciu lornetki. Zwłaszcza New Foresta leży bardzo przyjemnie w dłoniach. Atrek ma niestety wyższą aberrację chromatyczna od DO Titanium ED jak i od ROH i New Foresta. W nocy nie powinno to stanowić problemu. New Foresta natomiast wyróżniła się nieco większym poziomem nieostrości na brzegach, co ja byłbym skłonny wybaczyć. Tylko jeśli różnica w cenie między Atrek i New Foresta byłaby dla mnie nie do przeskoczenia, mógłbym się na nią zdecydować. Uważam też, że ROH jest jednak lepszy od Atrek.
Monarcha (1. generacji) widziałem w wersji 10x42, nie rzucił na kolana, najsłabszy z całej czwórki. Miał nie tylko wyrażną aberrację chromatyczną ale tez jakieś takie nienaturalne zmętnienie obrazu, chyba wynikające z aberracji sferycznych. No i do tego jakość wykonania słabsza niż ROH czy Vixen a lornetka dość droga.
Jeśli dostałbym w prezencie ED, ROH lub New Foresta to bym się bardzo ucieszył. Jeśli sam bym kupował, to wybrałbym New Foresta ew. ROH.
Jeśli jesteś zadowolony z Monarcha 10x56 to po co szukasz kolejnej lornetki? Przecież 10x56 w nocy sprawdzi się świetnie. Jeśli jesteś młodym myśliwym i chcesz mieć dwie lornetki, to bardziej 10x42 na dzień i 8x56 na noc. Ale skoro już masz 10x56, to kupowanie do tego 8x56 mija się z celem. Jeśli jednak się uprzesz, to dlaczego nie Monarch 8.5x56?
No fakt. Przepraszam - źle przeczytałem. Wtedy faktycznie 10x56 wydaje się rozsądnym wyborem. W dzień pokaże to samo co 10x42, a w nocy sprawi się bardzo dobrze.
Obecnie korzystam z Nikon Action Ex 10x50. O ile w dzień sprawdza się bardzo przyzwoicie, to w nocy już nie daje rady i w porównaniu z lunetą wypada słabo, dlatego poszukuję raczej nocnej lornetki, stad moje pytanie o Forestę.
Bez przesady, ja bym sie wzorował na teście Foresta 8x42, a jest przecież jeszcze test 8x32. Meopty były w testach krytykowane za żółtawy zafarb. Tego akurat w Foresta nie ma.
Miałem okazję bezpośredniego porównania w warunkach nocnych, przy słabym księżycu, tego Meostara z Zeiss Victory 8x56 B T, która dla mnie jest absolutem. Poza znacząco mniejszym polem aż tak bardzo nie ustępowała Zeissowi. Wiadomo, że to zupełnie inna klasa i z cienia pod lasem w Zeissie dało się dostrzec więcej szczegółów, ale do normalnego nocnego polowania zupełnie wystarcza.
Jeżeli Foresta ma taką co najmniej taką transmisję, a do tego większe pole to powinno być w porządku.
[ Dodano: Czw 30 Sie, 2012 11:18 ]
Znalazłem bardzo ciekawe porównanie Vixen New Foresta 8x56 i Atrek 8x56. Jako referencja użyta była lornetka Zeiss 8x56 FL.
Strona niestety w języku japońskim, ale po wrzuceniu w google translate i przetłumaczeniu na angielki idzie się coś doczytać:
http://forrest143.blog.16...20119293315857/
[ Dodano: Czw 30 Sie, 2012 11:24 ]
mała errata do powyższego:
tłumaczenie nie w google tylko w microfosttranslator.com - o niebo lepiej niż google.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10