Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Sie, 2012 Utrzymanie ostrości przy konwertowaniu?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co powinienem zrobić,czy może jak, bo juz naprawdę nie mam pojęcia jak należy konwertować pliki z RAW na jpg aby dany plik po obrobieniu nie tracił na ostrości?Uzywam programu Digital Photo Professional i wszystko jest ok,foty super po lekkiej poprawce jednak gdy konwertuje traca znacznie na ostrości,jestem załamany poniewaz w programie DDP wyglądają super.Mam jeszcze FastStone Image,jednak w nim jeszcze gorzej.Proszę o pomoc.
Więc jeszcze raz po od początku poproszę Otwieram Raw np w DDP poprawiam BB,wyostrzam,konwertuje(robię kazda z osobna) na jpg i pózniej ta samą fotkę juz jpg powinienem ponownie otworzyć w DDP i wyostrzać?
Arkowal, co to jest BB? Nie wyostrzaj oryginalnego zdjęcia, dopiero po konwersji do docelowego formatu. Niektóre programy mają taką opcję w ustawieniach eksportu.
konwertuję pliki do jpg i wyostrzam po konwersji właśnie FastStonem. Wyostrzanie 2-3, rzadko więcej, a czasem tylko na 1.
To sobie fantastyczną metodę znalazłaś... A do wołania czego używasz?
Arkowal napisał/a:
konwertuje(robię kazda z osobna) na jpg i pózniej ta samą fotkę juz jpg powinienem ponownie otworzyć w DDP i wyostrzać?
To głupi pomysł. Jak już to konwertuj do TIFF-a jeśli zamierzasz dalej obrabiać plik, a najlepiej zmień program na taki, umożliwiający ostrzenie przy eksporcie do docelowego rozmiaru
mozer napisał/a:
co to jest BB?
To samo, co zazwyczaj skraca się WB...
mozer napisał/a:
Nie wyostrzaj oryginalnego zdjęcia, dopiero po konwersji do docelowego formatu.
Czasami pre-sharpening jest przydatny. Ja np. w LR zostawiam domyślne parametry, mimo, że zazwyczaj ostrzę również przy eksporcie do docelowego formatu.
To sobie fantastyczną metodę znalazłaś... A do wołania czego używasz?
LR, tyle, że przy eksporcie konwertuję do TIFF-a i tak sobie leżakuje na dysku. Jak chcę coś wrzucić do internetu - wtedy otwieram w FastStonie, zmniejszam do docelowego rozmiaru, wyostrzam i zapisuję w jpg-u w najlepszej jakości. Jakoś tak najszybciej mi się to robi. Używam również pre-sharpening w LR, a więc wyostrzam w 2 etapach.
Arkowal napisał/a:
Więc jeszcze raz po od początku poproszę
Arkowal, tak jak wyżej, tyle, że rzeczywiście jak wspomniał jaad75, w DPP po wywołaniu - przy eksporcie skonwertowałabym do TIFF-a, ponieważ zazwyczaj jeszcze coś tam później dłubię przy zdjęciu. Jeżeli kończysz obróbkę na etapie wołania, to rzeczywiście najlepiej byłoby wyostrzyć od razu przy eksporcie do docelowego rozmiaru i formatu. Nie wiem, czy DPP to umożliwia - nie znam tego programu. Do jpg zapisuję dopiero w FastStonie.
Nie twierdzę, że to najlepsza metoda. Możesz pokombinować inaczej (metodą prób i błędów), może coś jeszcze ktoś podpowie.
Zasadniczy błąd który popełniłem to Rawy zostały zapisane w DDP po obróbce i teraz nie bardzo wiem jak wrócić do początku,najwyżej zrobie nowe foty Jesli chodzi o ich zapich po konwersji to mam takie opcjie w DDP jak exif-jpeg w którym zapisuje,tiff 16bit,exif-tiff 16bit and exif jpeg,tiff 16bit and exif-jpeg.Poniżej mam rozmiar dla danego zdięcia puste pola,takie jak szerokośc,wysokości unit czyli pixel ,cm lub inch,które wogóle nie wypełniam bo nie wiem za bardzo w jakich formatach zapisywac takie jpeg(może to jest błąd)?
LR, tyle, że przy eksporcie konwertuję do TIFF-a i tak sobie leżakuje na dysku.
Ale po co? Jeśli coś ma leżakować na dysku, to niech będzie w RAW-ie, co najwyżej zapisz sobie XMP, jesli nie ufasz bazie Lightrooma. Nie ma sensu eksportowanie gotowych zdjęć do TIFF-ów dla zasady. Jak potrzebujesz JPG-a, to na bieżąco eksportujesz sobie takiego jak Ci potrzebny wprost z bazy Lightrooma. Możesz nawet wprost z Lightrooma eksportować na serwis hostujący - są plug-iny zarówno do Flickra, jak i Photobucket, Smugmug, czy Zenfolio...
Arkowal napisał/a:
Zasadniczy błąd który popełniłem to Rawy zostały zapisane w DDP po obróbce i teraz nie bardzo wiem jak wrócić do początku
Oryginalne dane nie są modyfikowane, cokolwiek byś nie zapisał.
Arkowal napisał/a:
Jesli chodzi o ich zapich po konwersji to mam takie opcjie w DDP jak exif-jpeg w którym zapisuje,tiff 16bit,exif-tiff 16bit and exif jpeg,tiff 16bit and exif-jpeg.
Jeśli będziesz chciał coś później modyfikować w wyeksportowanym pliku, to zapisujesz d 16-bitowego TIFF-a.
Ale po co? Jeśli coś ma leżakować na dysku, to niech będzie w RAW-ie, co najwyżej zapisz sobie XMP, jesli nie ufasz bazie Lightrooma. Nie ma sensu eksportowanie gotowych zdjęć do TIFF-ów dla zasady. Jak potrzebujesz JPG-a, to na bieżąco eksportujesz sobie takiego jak Ci potrzebny wprost z bazy Lightrooma. Możesz nawet wprost z Lightrooma eksportować na serwis hostujący - są plug-iny zarówno do Flickra, jak i Photobucket, Smugmug, czy Zenfolio...
Dokładnie, przy eksporcie JPG do docelowego rozmiaru masz też przecież od razu opcję lekkiego wyostrzenia po zmniejszeniu, działa to bardzo dobrze, jest też możliwość lekkiej regulacji mocy tego wyostrzania.
jaad75 napisał/a:
Oryginalne dane nie są modyfikowane, cokolwiek byś nie zapisał.
No i tu właśnie jest lekka niespodzianka, bo DPP rzeczywiście modyfikuje RAW-y (zmienia im się data modyfikacji pliku), ale raczej zapisuje im gdzieś w metadanych parametry suwaków, bo przecież wartości senseli sprzed demozaikowania nie ruszy. Arkowal, powinno bez problemu udać się wyresetować suwaki w DPP już po edycji, choć nie mówię tego z praktyki.
aczej zapisuje im gdzieś w metadanych parametry suwaków, bo przecież wartości senseli sprzed demozaikowania nie ruszy
No dokładnie o to mi chodzi.
mozer napisał/a:
Bo jak w PS to LR przecież ma opcję eksportu do PS i potem dodaje takiego tiffa do bazy.
TIFF-a, albo PSD, albo nawet JPG, w zależności od tego co zapiszesz w PS na wyjściu. Jest to bardzo wygodne, zwłaszcza, że automatem robi stacki z oryginalnym RAW-em. Co więcej, LR ma opcję Edit as Smart Object in Photoshop i jeśli wersja ACR zgadza się w Photoshopie i Lightroomie, to RAW może być na bieżąco renderowany w PS dokładnie tak samo jak w LR i dopóki nie potrzebujesz używać kilku specyficznych narzędzi, to nawet nie trzeba rasteryzować warstw i taki PSD na wyjściu z PS-a ma wszystkie edycje bezstratne.
Jesli w rawie poprawiam WB,docinam kadr wiecej jak narazie na moim poziomie nie robie bo uwazam,że dane zdiecie jest ok to czy powinienem wyostrzyć juz tego rawa i przekonwertować na tiffa?czy najpierw przekonwertować a pózniej tiffa lub jpeg wyostrzyć?Tiffy też traca na ostrosci W DDP wszystko po korekcie wygląda ok,ale gdzie bym nie konwertował jest znaczne pogorszenie na ostrosci.Próbowałem wyostrzać jeszcze raz tiffa lub jpg,ale nie jest dobrze bo powstaje mała kaszka Od czego powinienem zacząc obrabiając rawa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10