Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw bezcieniowy
Autor Wiadomość
anwu 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Sie, 2012   Zestaw bezcieniowy

Witam,

Zakładam sklep internetowy i potrzebny mi do fotografowania zestaw bezcieniowy. Czy możecie coś doradzić?
Wstępnie orientowałam się, że do tego typu fotografii bardziej polecają światła błyskowe nie stałe, to prawa?
Jeżeli chodzi o sam zestaw to narazie znalazłam coś takiego:
http://fotozakupy.pl/lamp...-x-200-ws,9346s
i do tego tło:
http://allegro.pl/tlo-fot...2568638443.html
lecz też nie wiem jaki materiał wybrać do tła.
Co o tym myślcie?
Czy zainwestować w softboxy czy te parasolki starczą?

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sro 22 Sie, 2012   

anwu, co będziesz fotografować i jakich gabarytów?

anwu 
Nowy

Generalnie artykuły zabawkowe i papiernicze, myślę, że do 150 cm max lecz większość do 60 cm.
Zdjęcia będą wykonywane Canonem 600 D z obiektywem Tamron 17-50mmm f/2.8 VC

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

anwu, do małych przedmiotów tło polipropylenowe kiepsko się nadaje, bo możliwe, że widoczna będzie faktura materiału. W takich sytuacjach lepiej zastosować tło kartonowe.
Parasolki spokojnie wystarczą, softboksy to już przesada wg mnie ;)
Jednak użyłbym dwóch białych parasolek.

anwu 
Nowy

Czyli ten zestaw co wybrałam nadaje się do tego, czy coś innego polecacie? A jeśli chodzi o większe przedmioty to ten materiał może być? czy coś innego polecicie? Musi być to coś rozkładanego jednak gdyż małe "studio" będzie robione w domu i potem składane

mozer 
bo Pentax

anwu, no tak jak mówiłem - wydaje mi się, że bardziej jednorodne światło uzyskasz z 2 takich samych parasolek (białych). Materiał niby jest ok, ale jak się pogniecie to ciężko go przywrócić do stanu pierwotnego. Statyw do aparatu rozumiem masz?

komor 
Moderator

Do większych przedmiotów takie jedno tło jak z linku zawsze możesz wziąć, bo drogie nie jest, ale do mniejszych rzeczywiście lepiej coś innego. Możesz gdzieś w lokalnym sklepie/hurtowni z materiałami do reklamy kupić jakąś fajną płytę z mlecznego białego tworzywa.
Do tego zestawu lamp dokupiłbym też rzeczywiście drugą białą parasolkę, będzie większa elastyczność, a koszt nieduży.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

anwu, jeżeli to będzie małe studio, to rozważ zakup 2-3 speedlightów (Np. Yongnuo). Mniejsze gabaryty i mniej prądu zjadają. Przy okazji przydadzą się w teren. :wink: Mz lampy przez Ciebie wybrane, to przerost formy nad treścią - jeśli masz mało miejsca. Do speedligtów też możesz zastosować softboksy, parasolki i inne modyfikatory. Inną kwestią jest, jak sobie poradzisz ze światłem błyskowym. Tu trudniej przewidzieć efekty niż przy stałym oświetleniu, które możesz na bieżąco modyfikować i od razu je obserwować. Dlatego możesz zakupić energooszczędne, fotograficzne żarówki o sporej mocy. Wada takiego oświetlenia, to zdecydowanie "mniej światła" i konieczność użycia statywu.

mozer 
bo Pentax

Albo lampa studyjna ze światłem pilotującym.

anwu 
Nowy

A do mniejszych przedmiotów warto zainwestować w namiot? np
http://allegro.pl/profesj...2555733886.html

co do statywu to jak narazie nie mam. Miałam w planach kupić ale znajomy powiedział mi, że do tego aparatu nie jest niezbędny do robienia takich zdjęć

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

anwu napisał/a:
A do mniejszych przedmiotów warto zainwestować w namiot? np

Jeśli może Ci przeszkadzać tło - typu jakieś meble itp., a do tego jeśli zamierzasz fotografować błyszczące przedmioty, na których widać odbicia, np. biżuterię - to tak. Jeśli błyszczących przedmiotów nie zamierzasz fotografować, bardziej przydatny mz będzie niewielki stół bezcieniowy.

komor 
Moderator

anwu, choćby i najtańszy, statyw zaoszczędzi Ci czas, nerwy i plecy. :) Jeśli masz całą serię podobnych towarów, które chciałabyś sfotografować z tego samego kąta i tym samym światłem – statyw jest niezastąpiony.

anwu 
Nowy

Niestety na sam początek mam dość okrojony budżet i w speedlighty zainwestyować nie mogę. Jeszcze coś takiego znalazłam, odnośnie lamp stałych. Co o tym myślicie?

http://fripers.pl/product...-FreePower.html

mozer 
bo Pentax

anwu, speedlighty wyjdą w podobnej cenie co zalinkowane przez Ciebie wcześniej lampy. Ale może do domu to i wygodniej mieć zasilanie sieciowe.

Światło ciągłe da Ci długie czasy, więc wtedy już musisz mieć statyw do aparatu.
Ostatnio zmieniony przez mozer Sro 22 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

anwu, te małe/niskie lampki są za słabe do takiego dużego namiotu, więc mz zbędne. Te o większej mocy i na wyższym statywie mogą być. Tyle, że w takim przypadku z dużym prawdopodobieństwem potrzebny Ci będzie statyw. Fripers jest ok, mogę polecić.

Odpowiedz do tematu