Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
To moj pierwszy post na tym forum, wiec wybaczcie moja niewiedze w temacie, ew banalne pytania.
Mieszkam na XVI pietrze, mam spory balkon i doszedlem ostatnio do wniosku- ze kupno lornetki bedzie niezlym pomyslem. Lornetke bede uzywal tylko na balkonie- nie planuje zadnych wypadow turystycznych ze sprzetem, wiec wielkosc tak naprawde w tym przypadku nie ma znaczenia Jezeli chodzi o budget- nie chce wydawac wiecej niz 500zł. Zastanawiam sie takze czy w moim przypadku nie lepszą opcja bedzie np luneta, ale chyba komfort ogladania jest lepszy jednak w lornetce...
za 5 stówek z rozsądnych lornetek to tylko nikon ex 10x50 mam i bardzo polecam ,
chyba ze cos z wiekszym powiększeniem ale to już na statyw. Np. 16x50 to juz tylko ze statywu oglądam.
Na balkon, to się aż prosi lunetka ze zmiennym powiększeniem np. Celestron Ultima 65.
http://fotozakupy.pl/lune...65-prosta,7929s
Z tym, że lornetka daje obraz 3D, a luneta 2D.
Poza tym do lunety potrzebny jest statyw. Celestron oferuje tańsze zestawy lunety ze statywem i nawet z walizeczką http://fotozakupy.pl/lune...-mm-zoom,11155s , ale myślę, że warto jednak szarpnąć się na Ultimę 65 i na początek dokupić tani statyw imadełko, czy taki na stolik balkonowy.
Coś takiego, ale mocniejszego, żeby sprzętu nie rozbić. http://www.nowyelektronik...e=opis&nr=60454
Jeśli chodzi o lornetkę, to wzmiankowana Action EX 10x50 będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym. Można rozważyć 12x50, bo jeszcze z ręki da się patrzeć, zwłaszcza, że na balkonie można "okcie" oprzeć o coś.
Dokładnie. W budżecie mieścisz się i spokojnie możesz wchodzić w sprawdzony model jakim jest Action 10x50 EX. Jeśli obiekty do obserwacji masz dalej niż bliżej, można rozważyć model 12x50 z tej samej serii. To się da jeszcze utrzymać z ręki.
Swoją drogą też polecam rozważyć zakup lunety. Od pewnego czasu na moim balkonie stoi coś takiego i sprawia się świetnie.
Luneta jest w moim arsenale od dawna - pisałem już o niej kilka razy. To "od pewnego czasu" tyczyło się bardziej balkonu, bo jestem świeżo po przeprowadzce
Wracając do meritum mam Pentaxa 80ED w zestawie z lantanowym okularkiem Vixen LVW 13 mm. Bardzo miły zestaw.
dzieki za wszystkie podpowiedzi. poczytalem sobie jeszcze doglebnie forum, podobne tematy i zdecydowany jestem jednak na lornetke Nikon Action EX 10x50 CF lub 12x50 CF. Rożnica w cenie miedzy tymi modelami- to tylko 25zł. Tak jak juz wspomnialem - lornetka praktycznie bedzie uzywana tylko na balkonie, na wysokim pietrze (XVI), w zasadzie ten budynek goruje nad innymi w moim miescie, dlatego obaszar do obserwacji jest spory.
No i mam teraz dylemat- czy wziasc jednak bardziej uniwersalny model 10x50 czy zaryzykowac i zainwestowac w 12x50 mimo ze duzo osob pisze ze jest mniejszy komfort - "drzenie reki" bedzie dosyc mocno wyczuwalne hmmmmmm
Jeśli to ma być jedyna lornetka, to lepiej kupić 10x50, bo "uniwersalna", jaśniejsza i bardziej przydatna do ew. obserwacji nieba.
Mam 10x i 12x i nie widzę różnicy w drganiach obrazu, ale to sprawa indywidualna. Jeśli chcesz stabilnego obrazu, to lepsza będzie 7 albo 8 x. Do podziwiania widoków wystarczy.
Do podglądania gołych bab, to jednak luneta. Jak u Arka.
I to jest bardzo dobre podsumowanie. Ja do przeglądowego rzutu okiem używam 8x30, a jak już coś wypatrzę (znaczy się ową gołą babę) to wtedy Pentax 80ED Widoki jak u krótkowzrocznego ginekologa!
Tak jak to Arek podsumował, lornetka jest lepsza do obserwacji przeglądowych. Jeśli chcesz sie porozglądac po okolicy bez konkretnego celu itp. Uzywając dobojga oczu i korzystając z bardzo jasnego obrazu takie przeglądy, nawet długotrwałe, przez lornetke to przyjemność.
Luneta ma przewagę, jeśli interesują cie jakies konkretne detale, zwłaszcza odległe. Np tylko wieże albo konkretne okna . Koszt jest ok. 2x większy, biorąc pod uwagę, że na początek wystarczy ci tania głowica mocowana do balkonu.
Swarovski Optik ma fajne lornetki reklamowane m.in. jako dodatkowe wyposażenie lunety.
Mają oznaczenia CL Companion i parametry 8x30 i 10x30, w dodatku w różnych kolorach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10